- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αριστούχοι πανελλαδικών: «Δεν ήταν μόνο το διάβασμα, αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη»
Τρεις μαθητές που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια μιλούν στην ATHENS VOICE
Πανελλήνιες 2023: Τον ρόλο της ψυχικής υγείας, της στήριξης των ανθρώπων τους και όχι μόνο του διαβάσματος, τονίζουν τρεις αριστούχοι μαθητές στην ATHENS VOICE
Ο Νίκος Μοίρας είναι ακόμα στον δρόμο από το σχολείο όταν τον πετυχαίνουμε στο τηλέφωνο και όπως λέει, «μιλάω και τρέμω». Ο νεαρός από την Αγία Βαρβάρα είναι ένας από τους αριστούχους στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις, καθώς συγκέντρωσε 19.590 μόρια.
«Μου ήρθε σοκ. Στην Έκθεση όλη τη χρονιά κυμαινόμουν γύρω στο 14 με 15,5. Τελικά πήρα 18,7», λέει με ανακούφιση ο Νίκος, ο οποίος μπορεί πλέον να κοιτάζει προς την Ιατρική Αθηνών και όχι σε κάποια Ιατρική της επαρχίας, όπως αρχικά νόμιζε.
Με ανιδιοτέλεια, δηλώνει στην ATHENS VOICE ότι η επιτυχία του οφείλεται μόνο «κατά 35%» στον ίδιο και στην προσπάθειά του. Αντίστοιχα, δίνει όλα τα εύσημα στην «απίστευτη στήριξη» που του έδωσαν οι καθηγητές και οι φίλοι του αυτή τη δύσκολη χρονιά.
Βάζει, μάλιστα, στο προσκήνιο την ψυχική υγεία των υποψηφίων των Πανελλαδικών, την οποία δείχνει να υποτιμά το εκπαιδευτικό σύστημα και εκείνοι που βλέπουν μόνο τις βαθμολογίες, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες.
«Μετά από μια δύσκολη μέρα διαβάσματος – που κυριολεκτικά θες να πέσεις σε ένα μαξιλάρι και να αρχίσεις να κλαις – είναι σημαντικό να έχεις κάποιον δίπλα σου. Υπάρχουν παιδιά που έχουν καλά μυαλά, καλή βάση, αλλά μπορεί να μην έχουν την κατάλληλη στήριξη και καταρρέουν ψυχολογικά», τονίζει ο 18χρονος Νίκος.
Ο ίδιος φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο της Δυτικής Αθήνας, το οποίο θέτει ως στόχο να μη χρειάζεται να πηγαίνουν οι μαθητές του σε φροντιστήριο, αλλά να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
«Πιστεύω γλίτωσα χρόνο και κούραση έτσι, καθώς δεν είχα τις μετακινήσεις ούτε έδιναν οι γονείς μου επιπλέον χρήματα στο φροντιστήριο», σχολιάζει.
«Δεν προλάβαινα να βλέπω πολύ τους φίλους μου»
Παρομοίως, στο ίδιο σχολείο φοίτησε και η Μαρία-Ειρήνη Λάζαρη, η οποία συγκέντρωσε 19.350 μόρια και στοχεύει στη Νομική Αθηνών. «Ήταν σαν βόλτα, όπως λέει μια καθηγήτριά μου», αναφέρει για τα θέματα που «έπεσαν» φέτος στη θεωρητική κατεύθυνση (Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού), εξηγώντας ότι ήταν βατά για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές.
«Η φετινή χρονιά είχε πάρα πολύ διάβασμα. Δεν προλάβαινα να βλέπω πολύ τους φίλους μου, είχα κυρίως την οικογένεια και τους καθηγητές μου. Παραδόξως, δεν είχα τόσο άγχος», σημειώνει η Μαρία-Ειρήνη, η οποία αναφέρει ότι η Β’ Λυκείου της είχε φανεί πιο αγχωτική, καθώς ήταν η πρώτη χρονιά που έμπαινε για τα καλά σε mood Πανελλαδικών.
«Όλα» για τη σχολή που αγαπάς
Αντίστοιχα, η Μελίνα Σφυράκη – και αυτή μαθήτρια της θεωρητικής – μπορεί να λέει ότι «πήγαν όλα καλά», καθώς συγκέντρωσε 19.180 μόρια. Όπως λέει, η φετινή χρονιά ήταν πολύ πιεστική και χρειάστηκε ένα καλό πρόγραμμα διαβάσματος για να ανταπεξέλθει.
Πέρα από την οικογένειά της, στο πλευρό της είχε και τις καθηγήτριές της. «Με συμβούλευαν. Μου έλεγαν ότι ήταν λογικό να αισθάνομαι άγχος και ότι το είχαν ξαναζήσει αυτό και άλλες χρονιές. Με καθησύχαζαν λέγοντάς μου ότι τα διαγωνίσματά μου ήταν καλά και ότι η προσπάθειά μου θα ανταμειφθεί», υπογραμμίζει.
Ποια σχολή θα επιλέξει με τόσο καλό βαθμό; Την Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ. «Έχω τρέλα από παιδί με την ψυχολογία», αναφέρει με ενθουσιασμό, εξηγώντας γιατί δεν επέλεξε μια σχολή σαν τη Νομική.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Νίκος Μοίρας κλείνει με μια συμβουλή προς τους επόμενους υποψηφίους: «Πρέπει κανείς να σιγουρευτεί ότι αγαπάει και ενδιαφέρεται για όσα μαθαίνει, αλλιώς και πιο δύσκολη θα είναι η διαδικασία των Πανελλαδικών, αλλά και εν τέλει μπορεί να μην είναι ευχαριστημένος με τη σχολή στην οποία θα περάσει».