Ελλαδα

Στους 37 βαθμούς θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος σε έξι περιοχές της Ελλάδας το επόμενο τριήμερο

Για ζέστη πριν τις καταιγίδες προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καιρός - Ομπρέλες στην παραλία και λουόμενοι στην ακτή
(φωτογραφία αρχείου) © ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Καιρός - Άνοδος θερμοκρασίας: Οι περιοχές με 37 βαθμούς το επόμενο τριήμερο - Πρόγνωση για καταιγίδες από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Μέχρι και τους 37 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να σκαρφαλώσει ο υδράργυρος το επόμενο τριήμερο. Ειδικότερα, έξι περιοχές θα είναι αυτές που θα «χτυπήσει» ο πρώτος μίνι - καύσωνας του φετινού καλοκαιριού

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, αναμένει άνοδο των θερμοκρασιών, ειδικά σε έξι περιοχές, που θα επηρεαστούν από το πρώτο κύμα ζέστης που έρχεται στην Ελλάδα από την Ιταλία. «Οι υποψήφιες περιοχές οι οποίες μπορεί να δουν τα θερμόμετρα το επόμενο τριήμερο ακόμα και στους 37 βαθμούς είναι οι: Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Λακωνία, Αργολίδα, Βοιωτία και Θεσσαλία. Η Αττική θα φλερτάρει με τους 35 βαθμούς, η Θεσσαλονίκη με τους 33 και τα νησιά μας με τους 34», σημειώνει ο κ. Τσατραφύλλιας. 

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΥΜΑ ΖΕΣΤΗΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΧΏΡΑ ΜΑΣ» Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρώτο κύμα ζέστης στη χώρα μας το οποίο δια...

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Wednesday, June 21, 2023

Καιρός - Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Μετά τη ζέστη, καταιγίδες»

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, προειδοποιεί για τον καιρό του επόμενου τριημέρου, αλλά και το τι δείχνουν τα προγνωστικά ότι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

«Με την άνοδο της θερμοκρασίας να συμπίπτει και με την ημερολογιακή έναρξη του Καλοκαιριού, αναμένεται να κυλήσουν τόσο η σημερινή όσο και οι επόμενες ημέρες, όπου γύρω στην Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται και η κορύφωση του πρώτου μέτριου προς ισχυρού θερμού κύματος με τα θερμόμετρα να καταγράφουν θερμοκρασίες κοντά στους 35° με 37° βαθμούς Κελσίου. Στον πρώτο μας χάρτη παρουσιάζουμε την εικόνα των αερίων μαζών πάνω από την Γηραιά Ήπειρο όπου με τα κόκκινα βέλη αποτυπώνεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της βόρειας Αφρικής και την κεντρική Μεσόγειο οι οποίες όμως συναντούν την αντίσταση πιο δροσερών αερίων μαζών όπως αποτυπώνονται με τα μπλε βέλη που μας έρχονται από τα βορειοανατολικά Βαλκάνια και τη Μαύρη θάλασσα με τη βοήθεια και των μελτεμιών που θα επικρατήσουν με μέτριες και τοπικά ισχυρές εντάσεις προς το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο», αναφέρει αρχικά σε ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. 

Βαλκανικό ψυχρό μέτωπο θα φέρει καταιγίδες

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, «αυτή η θερμική έξαρση που μόλις περιγράψαμε και που εντάσσεται στα φυσιολογικά για την εποχή πλαίσια, που την περιμέναμε και πιο νωρίς ημερολογιακά, δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και ψυχρή αέρια μάζα από τη βόρεια Ευρώπη θα κατηφορίσει νοτιότερα και προς τα βόρεια Βαλκάνια θα συγκρουστεί με τις ήδη υπάρχουσες πολύ πιο θερμές αέριες μάζες σχηματίζοντας ψυχρό Βαλκανικό μέτωπο με αποτέλεσμα την έντονη αστάθεια αργά το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου πρώτα στα βόρεια και την Κυριακή σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές αλλά και προς το δυτικό και βόρειο Αιγαίο. Ταυτόχρονα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση». 

Επιπλέον, ο μετεωρολόγος του OPEN αναφέρεται και στη φονική καταιγίδα που έπληξε την 10η Ιουλίου του 2019 τη Χαλκιδική. «Ήταν 10 Ιουλίου του 2019, ημέρα Τετάρτη όταν μια φονική καταιγίδα "χτύπησε" την περιοχή της Χαλκιδικής κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών. Και τότε τις υψηλές θερμοκρασίες τις διαδέχτηκαν χαμηλότερες μιας και ψυχρότερες αέριες μάζες κατηφόρησαν από τα βόρεια και κεντρικά τμήματα της Ευρώπης προς την περιοχή μας προκαλώντας εκρηκτική αστάθεια. Αυτή η βίαιη σύγκρουση θερμής και ψυχρής αέριας μάζας σε συνδυασμό και με την τοπογραφία μίας περιοχής, μπορεί να δημιουργήσει αυτόν τον φονικό καιρό, όπου μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να συμβούν σημαντικές καταστροφές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν οι περιοχές τουλάχιστον από αρκετά νωρίς όπου μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με αυτά τα βίαια καιρικά φαινόμενα. Όταν πλησιάζουμε αρκετά κοντά χρονικά στην εκδήλωση αυτών των φαινομένων και με τη βοήθεια των εργαλείων nowcast που έχουμε στη διάθεσή μας όπως για παράδειγμα τα ραντάρ, τότε είναι εφικτή η προσέγγιση αυτών των φαινομένων και μάλιστα με αρκετά καλό βαθμό επιτυχίας. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να θυμόμαστε ΠΑΝΤΑ ότι όταν βλέπουμε στα αρχικά τους κιόλας στάδια την ανάπτυξη τέτοιων καιρικών φαινομένων, θα πρέπει να αναζητούμε προστατευμένες περιοχές και να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Ακόμη όμως κι όταν ολοκληρωθεί αυτό το φυσικό φαινόμενο, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχει περάσει ο κίνδυνος να πλημμυρίσει μια περιοχή δεχόμενη όγκο νερού από υψηλότερα σημεία και γενικότερα γειτονικές περιοχές. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο όπου καταιγίδα πλήττει μια ορεινή περιοχή και λίγο χαμηλότερα αν και δεν επηρεάστηκε από την καταιγίδα η χαμηλή περιοχή, να αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια. Σκεφτείτε πόσο πιθανό είναι αυτό να συμβεί όταν έχουμε και δάση καμμένα». 

ΖΕΣΤΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ Με την άνοδο της θερμοκρασίας να συμπίπτει και με την ημερολογιακή έναρξη του Καλοκαιριού,...

Posted by Klearhos Marousakis on Tuesday, June 20, 2023

Καιρός - Άνοδος Θερμοκρασίας σε Χάρτες του Meteo

Οι υψηλές πιέσεις που θα επικρατήσουν στην Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο κατά τις επόμενες ημέρες θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών κυρίως προς την Ιταλία, την Κεντρική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια όπου και αναμένονται αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Όμως η προαναφερθείσα μεταφορά θερμών αερίων μαζών θα επηρεάσει και τη χώρα μας, όπου θα καταγραφεί σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr η άνοδος αυτή αναμένεται να κορυφωθεί από την Παρασκευή 23/06 και να φτάσει κατά τόπους τους 36 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 σε ύψος 1500 μέτρων περίπου έως και την Κυριακή 25/06. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη. Όπως φαίνεται σε αυτό, η απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος 1500 μέτρων θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 4 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους εξαρτάται και από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως οι νεφώσεις, τα φαινόμενα, ο άνεμος κλπ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.