Ελλαδα

Ναυάγιο στην Πύλο: Τι υποστήριζουν στις απολογίες τους οι «9» φερόμενοι διακινητές

Ένας εκ των συλληφθέντων «δείχνει» τέσσερις συγκατηγορούμενους

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των «9» που κατηγορούνται ως διακινητές

Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νεκρών στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου να ανέρχεται πλέον σε 82 και τις έρευνες του Λιμενικού να συνεχίζονται για έβδομο εικοσιτετράωρο, οι εννέα συλληφθέντες που κατηγορούνται ως διακινητές ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας που ηγείται της υπόθεσης.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Τρίτης (20.6) και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00, ενώ όλοι τους -αιγυπτιακής καταγωγής- αρνούνται τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται. Ωστόσο ένας εκ των συλληφθέντων «δείχνει» τέσσερις συγκατηγορούμενούς του ως διακινητές, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι συλληφθέντες, ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών, βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορητήριο που περιλαμβάνει τα αδικήματα: παράνομη είσοδος στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, εγκληματική οργάνωση, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, οι εννέα συλληφθέντες είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των μεταναστών. Ένας εξ αυτών ισχυρίζεται ότι «δεν ανήκω σε κανένα κύκλωμα, ξεκίνησα και εγώ το ταξίδι μου από την Αίγυπτο όπως και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες. Πλήρωσα κανονικά το εισιτήριό μου για να έρθω στην Ευρώπη, περίπου 7.000, Δεν ξέρω για ποιον λόγο με κατηγορούν».

Ένας άλλος αναφέρει ότι «προσπαθούσα να βάλω μία τάξη στο κατάστρωμα γιατί ήμασταν πολλά άτομα και συχνά γίνονταν φασαρίες. Δεν είμαι μέλος κυκλώματος. Ό,τι έκανα το έκανα μόνος μου, προκειμένου να βοηθήσω να έχουμε ένα ήρεμο ταξίδι».

Εντός των επόμενων ωρών, εισαγγελέας και ανακρίτρια αναμένεται να συναποφασίσουν την ποινική τους μεταχείριση και το κατά πόσο θα προφυλακιστούν ή όχι. 

Τι κατέθεσαν οι διασωθέντες

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι διασωθέντες που προσήλθαν στις ανακριτικές αρχές της Καλαμάτας, υποστήριξαν -με μικρές διαφοροποιήσεις- ότι το ναυάγιο προκλήθηκε όταν το ελληνικό πλοίο έδεσε με σχοινί το αλιευτικό και προσπάθησε να το τραβήξει. Ενώπιον της ανακρίτριας, νεαρός Παλαιστίνιος περιέγραψε ως εξής τα γεγονότα που οδήγησαν στη βύθιση:

«Το ελληνικό πλοίο έδεσε σχοινί στο μπροστινό μέρος του πλοίου μας και ξεκίνησε να μας τραβάει αργά, όμως το σχοινί κόπηκε. Μετά έδεσαν άλλο σχοινί, το έδεσαν δύο φορές αυτό. (…) Τη δεύτερη φορά που το έδεσαν, στην αρχή αισθανθήκαμε ότι μας τραβάνε, μετά το πλοίο μας πήρε κλίση. Το ελληνικό πλοίο ανέπτυξε ταχύτητα, εμείς φωνάζαμε στα αγγλικά “STOP”, όλοι φωνάζαμε, αλλά αυτοί δεν μας καταλάβαιναν. Oταν αρχικά έριξαν το σχοινί, εμείς ήμασταν ήρεμοι γιατί νομίζαμε ότι θα μας πάνε στην Ιταλία. Η πρώτη κλίση ήταν αριστερά και μετά δεξιά και μετά γύρισε ανάποδα το πλοίο μας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ένας ακόμη διασωθείς που κατέθεσε με την ιδιότητα του μάρτυρα. «Προσπάθησε το ελληνικό πλοίο να μας τραβήξει, έκανε μια κλίση το δικό μας καράβι αναλόγως πού πήγαινε ο κόσμος. Κλίση αριστερά ο κόσμος δεξιά, στην άλλη κλίση δεξιά ο κόσμος πήγαινε αριστερά, άλλη μια κλίση και έφυγε το καράβι. Οταν έδεσε το ελληνικό πλοίο τα σχοινιά, ο κόσμος ηρέμησε. Πιστεύω ότι το τράβηξαν πιο γρήγορα και κουνήθηκε. Επεσα κάτω από το καράβι στη θάλασσα».

Ο ίδιος μάρτυρας είχε τρεις ημέρες νωρίτερα περιγράψει ως εξής τις συνθήκες βύθισης: «Κάποια στιγμή το βράδυ ήρθε ένα πλοίο του Λιμενικού για βοήθεια και ξαφνικά το πλοίο τούμπαρε και βρεθήκαμε στο νερό. Τότε αυτοί μας έσωσαν με φουσκωτή βάρκα».

Τα ίδια υποστήριξαν και οι υπόλοιποι διασωθέντες, πλην ενός που κατέθεσε ότι βρισκόταν στην καμπίνα του παλιού αλιευτικού σκάφους και επομένως δεν είχε οπτική επαφή με όσα εκτυλίσσονταν στο κατάστρωμα.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το ναυάγιο στην Πύλο.