Ελλαδα

Από τις καταιγίδες στα... 36άρια αυτή την εβδομάδα - Τι αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καλοκαιρινό στιγμιότυπο
© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Καιρός: Από την ασυνήθιστη κακοκαιρία του τριημέρου, περνάμε σε πιο θερμές θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα

Aπό την κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου με τα υψηλά για την εποχή ύψη βροχής, το καλοκαίρι έρχεται επιτέλους, με το θερμόμετρο να αγγίζει ακόμα και τους 36 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Meteo, η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα το προηγούμενο τριήμερο (16-18/06) ήταν ασυνήθιστη για την εποχή. Βασικά της χαρακτηριστικά ήταν:

  1. οι κατά τόπους μεγάλης διάρκειας και ισχυρές βροχοπτώσεις, όπως αυτές που έπληξαν τη Θεσσαλονίκη το πρωί του Σαββάτου (17/06) και
  2. οι καταιγίδες σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εκδηλώθηκαν και χαλαζοπτώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η κακοκαιρία έπληξε το σύνολο σχεδόν της χώρας, με εξαίρεση λίγες περιοχές στην Κρήτη.

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η γεωγραφική κατανομή του αθροιστικού υετού κατά το τριήμερο που μας πέρασε, με βάση τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Όπως φαίνεται στον ένθετο πίνακα όπου παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχής, το μεγαλύτερο ύψος βροχής του τριημέρου καταγράφηκε στη Στέμνιτσα Αρκαδίας και ήταν ίσο με 104 χιλιοστά.

Από τις καταιγίδες στα... 36άρια αυτή την εβδομάδα - Τι αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Μαρουσάκης: Κύμα ζέστης αυτή την εβδομάδα με 36άρια

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για 36άρια αυτή την εβδομάδα, με το καλοκαίρι να μπαίνει και επίσημα, μετά από μέρες έντονης κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που δημοσιεύει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, τις αμέσως επόμενες ημέρες οι θερμοκρασίες θα κινηθούν γύρω στους 32-36 βαθμούς Κελσίου - ίσως και παραπάνω.

Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα καταγραφούν σε κλειστές περιοχές της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, στον Θεσσαλικό - Αργολικό κάμπο, προς τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, το εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στο εσωτερικό νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι η μετατόπιση μιας πολύ θερμής αέριας μάζας από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή μας.

Ωστόσο, η αστάθεια του καιρού αναμένεται να επιμείνει σε βουνά της ηπειρωτικής χώρας αργά τα απογεύματα. Ταυτόχρονα, μέσα στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά θα επικρατήσει τοπικά ισχυρός Βοριάς, ο οποίος από τη μια θα δροσίζει, από την άλλη όμως θα αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Καταλήγοντας, ο μετεωρολόγος επισημαίνει πως οι αστάθειες μπορεί να παρέρχονται, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα επιστέψουν. Για παράδειγμα, από την Κυριακή των εκλογών (25/6) και έπειτα θα σημειωθούν σκαμπανεβάσματα, καθώς από τα βόρεια θα κατέβει μια ψυχρή αέρια μάζα, η οποία θα πυροδοτήσει την αστάθεια και θα ρίξει τη θερμοκρασία.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Με τον καιρό να εναρμονίζεται με το ημερολόγιο το οποίο σε μόλις λίγα 24ωρα μας βάζει κι επίσημα στο Καλοκαίρι, αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες. Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη όπως μπορούμε να δούμε και στον χάρτη μας, είναι η μετατόπιση μιας πολύ θερμής αέριας μάζας από τις ακτές της βόρειας Αφρικής (πορτοκαλί - κόκκινες αποχρώσεις) προς την περιοχή μας και που θα ανεβάσει τον υδράργυρο σε λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τον μήνα Ιούνιο μια ενδεικτική μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι οι 32 περίπου βαθμοί κελσίου. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά στους 34 με 36 βαθμούς κελσίου, τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω, με τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες να καταγράφονται σε κλειστές περιοχές της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, στον Θεσσαλικό - Αργολικό κάμπο, προς τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, το εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στο εσωτερικό νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Έτσι λοιπόν η αστάθεια θα περιοριστεί αρκετά και κατά κανόνα σε βουνά της ηπειρωτικής χώρας αργά τα απογεύματα, ενώ ταυτόχρονα μέσα στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά θα επικρατήσει τοπικά ισχυρός βοριάς, που από τη μια θα δροσίζει από την άλλη όμως θα αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Ένα μέτριας έντασης λοιπόν κύμα ζέστης και σχετικά αργοπορημένο φαίνεται να μας απασχολεί την εβδομάδα που ανοίγεται μπροστά μας, με τις αστάθειες να παίρνουν "ρεπό" χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι πήραν την καλοκαιρινή τους άδεια. Οπότε σύντομα θα τις βρούμε και πάλι μπροστά μας! Μέχρι τότε όμως, ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ κι επίσημα!

Posted by Klearhos Marousakis on Sunday, June 18, 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.