- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ναυάγιο στην Πύλο: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθηκαν στην Καλαμάτα, καθώς άνθρωποι από όλο τον κόσμο έψαχναν τους δικούς τους - Σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες για τους διακινητές
Ομολόγησε ότι είναι διακινητής ένας από τους εννιά συλληφθέντες για το ναυάγιο στην Πύλο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, επικαλούμενη σχετική επιβεβαίωση από το υπουργείο Ναυτιλίας.
Ο άνδρας που ομολόγησε περιέγραψε τι προηγήθηκε του απόπλου από την Αίγυπτο και τι ακολούθησε επάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους
Αντίθετα, οι υπόλοιποι εφτά αρνούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.
Ναυάγιο στην Πύλο: «Βαρύ» κατηγορητήριο για τους 9
Στο μεταξύ, στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας θα παραμείνουν έως τη Δευτέρα (19/6) οι οκτώ από τους εννιά κατηγορούμενους διακινητές. Ο 9ος νοσηλεύεται φρουρούμενος.
Είναι όλοι τους Αιγύπτιο, από 20 έως 40 ετών. Αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα, τα κακουργήματα της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκληματικής οργάνωσης. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα.
Μαρτυρίες-σοκ
Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες των επιζώντων του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλο.
«Άκουσα από το δορυφορικό κανάλι μεγάλο πλοίο να ρωτάει αν χρειαζόμαστε βοήθεια και ο καπετάνιος μας απάντησε, όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά 24χρονος Πακιστανός, ο οποίος αναγνώρισε μεταξύ των διασωθέντων μέλη της ομάδας των διακινητών.
Αποκαλυπτικές είναι άλλωστε οι μαρτυρίες για τους αδίστακτους διακινητές, οι οποίοι τους πήραν τα χρήματα λέγοντας ψέματα για τις συνθήκες του ταξιδιού, αλλά και για τον αριθμό των επιβαινόντων.
«Ο χειριστής και ο μηχανικός του σκάφους μάλλον θα πνίγηκαν. Υπήρχαν όμως δύο άτομα που έκαναν κουμάντο. Μας έλεγαν να κάτσουμε σε συγκεκριμένες θέσεις για να μη γέρνει το σκάφος, μας φοβέριζαν συνέχεια και μας έδιναν να πιούμε βρώμικο νερό ενώ αυτοί έπιναν καθαρό. Ένα άτομο μόνο φορούσε σωσίβιο, το οποίο το είχε φέρει μόνος του. Στο σκάφος δεν υπήρχαν σωσίβια. Στην αρχή είχαν πει ότι θα ταξιδεύαμε 400 άτομα και τελικά ήμασταν 700», αποκαλύπτει ένας εκ των διασωθέντων.
Τοπικός παράγοντας της Καλαμάτας μίλησε με διασωθέντα, ο οποίος του περιέγραψε: «Όταν έφευγαν είπαν “750 άτομα κλείσαμε”. Είναι σίγουρα πολλοί στο αμπάρι, πιέστηκε και αυτός να μπει στο αμπάρι, αρνήθηκε και αυτό τον έσωσε».
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι συνθήκες κατά τη διάρκεια του πενταήμερου ταξιδιού ήταν δραματικές: «Υπήρχε άτομο που επισκεύαζε τη μηχανή, αλλά συνέχεια χάλαγε. Όταν ένα πλοίο μας πέταξε νερό το πήραν όλο οι Αιγύπτιοι. Τσακωθήκαμε και μετά μας έδωσαν. Μας έδινε φαγητό μόνο εάν του δίναμε λεφτά, μας έβριζε και μας χτυπούσε. Έκανε παρέα με τον καπετάνιο».
Συγγενής αγνοουμένου τόνισε: «Μου είπε ότι μόλις μπήκε μέσα στο καράβι είπε “εδώ χωράνε 50 παιδιά και έβαλαν 750 παιδιά“. Λέει 100% θα πάει μέσα στο νερό. Εγώ λέω κατέβα, μην πας σε αυτό το καράβι. Με το ζόρι τους βάζανε μέσα. Ήταν μαφία, είχαν πιστόλια και είχαν και μαχαίρια».
Οι διασωθέντες περιέγραψαν την οργάνωση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης ανθρώπων στη Λιβύη: “Στη Λιβύη μείναμε σε σπίτι μαζί με 200 άτομα. Την επόμενη μέρα μας πήγαν με 12 οχήματα σε άλλο σπίτι στο Τομπρούκ. Μετά με φορτηγά μας πήγαν σε παραλία. Εκεί με μικρά σκάφη μας μετέφεραν στο αλιευτικό μπλε σκάφος, όπου δύο άτομα έκαναν κουμάντο και μας είπαν που θα κάτσουμε“.
Σπαρακτικές στιγμές στο λιμάνι της Καλαμάτας
Οι στιγμές που εκτυλίσσονται στο λιμάνι της Καλαμάτας «λυγίζουν» και τους πιο ψύχραιμους. Ο Φάρντι ταξίδεψε από την Ολλανδία με την ελπίδα να βρει τον 18χρονο αγνοούμενο αδερφό του και τα κατάφερε. Ο Μοχάμεντ είναι καλά, ο αδερφός του τον παρηγορεί και του δίνει κουράγιο.
Στα ίδια κάγκελα, οι ελπίδες «σβήνουν» για έναν άνδρα από το Πακιστάν. Χάνει το κουράγιο του, πέφτει στο έδαφος με τους συγγενείς του να τον σηκώνουν και να του δίνουν νερό.
Με ζωγραφισμένη την αγωνία στα πρόσωπά τους, φίλοι και συγγενείς των αγνοουμένων καταφτάνουν διαρκώς στην Καλαμάτα από όλο τον κόσμο. Με φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων στα κινητά τους, τους αναζητούν στο λιμεναρχείο και στο νοσοκομείο Καλαμάτας.
«Ψάχνω τον αδερφό μου, είναι 19-20 χρονών τώρα. 8 μέρες από το λιμάνι στη Λιβύη πάει Ιταλία, τώρα δεν ξέρω που είναι, αν είναι μέσα στη θάλασσα. Είναι και ο ξάδερφος και τα 3 παιδιά» λέει συγγενής στην κάμερα της ΕΡΤ.
Στη Μαλακάσα 71 διασωθέντες, στο νοσοκομείο οι υπόλοιποι
71 από τους 95 διασωθέντες έχουν ήδη μεταφερθεί σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 27 άτομα παραμένουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Καλαμάτας, οι περισσότεροι σε καλή κατάσταση. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, τους απασχόλησε περισσότερο μία περίπτωση ενός 16χρονου με αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο του χορηγήθηκε θεραπεία και σταθερά παρουσιάζει βελτιωμένη κατάσταση.
Οι έρευνες από αέρος και θαλάσσης συνεχίζονται για τον εντοπισμό αγνοουμένων, αλλά δυστυχώς χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το ναυάγιο στην Πύλο.