- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πύλος: Εντοπίστηκε ιστιοφόρο με 60 επιβαίνοντες από τις ιταλικές αρχές
Ιστιοφόρο με 60 περιπου επιβαίνοντες εντόπισαν οι ιταλικές αρχές 100 χλμ ανοιχτά της Πύλου, ενώ έχει ενημερωθεί για το περιστατικό και ο ελληνικός θάλαμος επιχειρήσεων.
Το ιστιοφόρο δεν εκπέμπει σήμα κινδύνου, αλλά πλέει κανονικά και, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, παρακολουθείται από τις αρχές.
Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το ναυάγιο που σημειώθηκε την Τετάρτη, συνεχίζονται αδιαλείπτως για δεύτερο 24ωρο, χωρίς πάντως να έχουν αποδώσει.
Αυτή την ώρα, οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, έξι παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Πότε μπορεί να ασκηθεί εξουσία πάνω σε πλοίο τρίτου κράτους
«Θα μπορούσε να επέμβει ένα κράτος όταν είναι γνωστό από πριν ότι το συγκεκριμένο πλοίο πάντοτε καταγίνεται σε τρομοκρατία ή σε πειρατεία», επισήμανε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιά Πέτρος Λιάκουρας, μιλώντας στο ΕΡΤNEWS TV, ως προς το γιατί το Λιμενικό δεν είχε το δικαίωμα να παρέμβει στα διεθνή ύδατα, στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
Ο ίδιος τόνισε, συγκεκριμένα: «Βρισκόμαστε στην ανοιχτή θάλασσα. Εκεί δεν μπορεί κανένα κράτος να ασκήσει εξουσία πάνω σε ένα πλοίο τρίτου κράτους, δηλαδή σημαίας τρίτου κράτους. Συνεπώς, αυτό είναι ο βασικός κανόνας».
Ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Όταν αυτό το οποίο καταγίνεται το πλοίο, αφορά και θεωρείται ότι είναι σε βάρος όλης της ανθρωπότητας. Η πειρατεία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η τρομοκρατία έχει γίνει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Τότε κάθε πλοίο μπορεί να επέμβει και να του κάνει έρευνα πάνω σε αυτό και προφανώς μετά να μπορέσει να συλλάβει τους υπαίτιους, δηλαδή τον καπετάνιο και οποιονδήποτε άλλον. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της ανοιχτής θάλασσας.
(…) Οι κανόνες και η πρακτική μέχρι σήμερα λέει ότι στην ανοικτή θάλασσα αυτό το οποίο μπορεί να γίνει είναι ή το πλοίο να εκπέμψει SOS κάποια στιγμή, οπότε εκεί θα προστρέξει σε βοήθεια το κράτος εκείνο στην θαλάσσια περιοχή όπου το κράτος αυτό ασκεί αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης.
(…) Ελλείμματα το διεθνές δίκαιο έχει, αλλά μέχρις ότου αυτά τα ελλείμματα καλυφθούν με την πρακτική των κρατών περνάει πάρα πολύς χρόνος. Αλλά αυτό πρέπει να πάρουμε πάντοτε υπόψη και να πούμε τι είναι τώρα η δεδομένη στιγμή. Η δεδομένη στιγμή τώρα, είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επέμβει σε ένα πλοίο το οποίο δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια.
(…) Αυτό το οποίο όμως έχει είναι στα συν του δικού μας Λιμενικού είναι ότι προσέγγισε να προσφέρει βοήθεια σε νερό και σε τροφή.
(…) Προβλέπεται ότι δεν μπορεί να επέμβει ένα λιμενικό στα διεθνή ύδατα σε ένα πλοίο το οποίο υποθέτει ότι μεταφέρει μετανάστες. Και το δεύτερον είναι ότι δεν είναι δουλεία – ώστε να μπορέσει το κράτος να κρίνει ότι αυτό είναι δουλεμπορικό, δηλαδή δεν τους μεταφέρει με σκοπό του να πάνε κάπου και να γίνουν δούλοι. Είναι μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται κάτω από μία οδύνη, προσπαθούν να βρούνε μια καλύτερη πατρίδα».