Ελλαδα

Πώς βγαίνει ο κωδικός ασφαλείας για το μηχανογραφικό - Όλη η διαδικασία

Προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Πανελλήνιες 2023: Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό ή και παράλληλο μηχανογραφικό

Από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) ή και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) θα μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Στις ίδιες ημερομηνίες μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή Π.Μ.Δ.

Γενικές πληροφορίες

Α. Από την Δευτέρα 19 Ιουνίου, πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) οι παρακάτω υποψήφιοι:

  • Όσοι έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2023, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν Μ.Δ. για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για την εισαγωγή τους σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει Μ.Δ και Π.Μ.Δ. ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος.
  • Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2021 ή 2022, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι που είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
  • Οι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) έτους 2023 που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το Μ.Δ. και το Π.Μ.Δ. κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα.

Β. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις βαθμολογίες και τις σχολές μέσω SMS

Άνοιξε χθες, 15 Ιουνίου 2023, η πλατφόρμα για την ενημέρωση των υποψηφίων σχετικά με τη βαθμολογία τους καθώς και τη Σχολή/Τμήμα Επιτυχίας τους μέσω γραπτού μηνύματος SMS. Η εφαρμογή θα παραμείνει διαθέσιμη έως τις 23 Ιουνίου 2023.

Οι συμμετέχοντες στις Πανελλαδικές θα λάβουν αρχικά μήνυμα SMS με τη βαθμολογία τους στα μαθήματα, που εξετάστηκαν: οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, με την ένδειξη της Ομάδας Προσανατολισμού τους ενώ οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, ανά τομέα/ειδικότητα. Επιπλέον, οι μαθητές θα είναι σε θέση να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους τόσο στα ειδικά μαθήματα, όσο και στις πρακτικές δοκιμασίες – εφόσον συμμετείχαν. Σε επόμενο στάδιο, θα γίνει ενημέρωση για τη Σχολή Επιτυχίας τους.

Η εγγραφή των υποψηφίων μπορεί να γίνει είτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, https://smsresults.minedu.gov.gr, είτε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Δημόσιας Διοίκησης www.gov.gr, στην ενότητα «Εκπαίδευση». Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους. Πρέπει, όμως, να έχει προηγηθεί η συμπλήρωση του οκταψήφιου Κωδικού Υποψηφίου και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες και το κινητό τηλέφωνο του υποψηφίου.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την εισαγωγή του μοναδικού κωδικού, ο οποίος θα έχει σταλεί στο κινητό, που δηλώθηκε κατά την εγγραφή. Στην περίπτωση που καταχωρήθηκε λανθασμένος αριθμός, ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να δηλώσει στην εφαρμογή το κινητό του μέχρι 2 φορές.

Η υπηρεσία «Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023: Ενημέρωση μέσω Κινητού Τηλεφώνου» λειτουργεί επικουρικά. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται από την online εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Εναλλακτικά, θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών από τους καταλόγους, οι οποίοι θα αναρτηθούν στις σχολικές μονάδες.