Ελλαδα

Λοιμώξεις σε έξαρση και γονείς σε επιφυλακή φέτος το καλοκαίρι

Οι καθηγητές Γκίκας Μαγιορκίνης και Αθανάσιος Μίχος μιλούν στην ATHENS VOICE

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητέρα με το παιδί στην αγκαλιά της στην ακροθαλασσιά - Τα μαλλιά της ανεμίζουν
Λοιμώξεις στα παιδιά - Η συχνότητα εμφάνισης σταφυλόκοκκου το καλοκαίρι και η νόσος των Λεγεωνάριων © Unsplash / Tamara Bellis

Στρεπτόκοκκος Α, σταφυλόκοκκος και Νόσος των Λεγεωνάριων: Οι καθηγητές Γκίκας Μαγιορκίνης και Αθανάσιος Μίχος μιλούν στην ATHENS VOICE για όσα θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Η είδηση του θανάτου του 7χρονου από στρεπτόκοκκο στη Νάουσα Ημαθίας και οι πληροφορίες για άλλα επτά κρούσματα στο στενό περιβάλλον του, καθώς και τα στοιχεία για συνολικά έξι θανάτους παιδιών από την έναρξη της χρονιάς λόγω του συγκεκριμένου βακτηρίου, προκάλεσε έντονη ανησυχία στους γονείς. Οι γιατροί είναι καθησυχαστικοί μεν, σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται να γίνονται προληπτικά strep test στα παιδιά αν δεν έχουν συμπτώματα, επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορηση τόσο για τον στρεπτόκοκκο, όσο και για άλλες λοιμώξεις, όπως ο σταφυλόκοκκος και η Νόσος των Λεγεωνάριων – ειδικά εν μέσω καλοκαιριού.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ξεκαθαρίζει στην ATHENS VOICE ότι ο στρεπτόκοκκος δεν είναι σαν τους ιούς. Είναι ένα βακτήριο που υπάρχει στις επιφάνειες. «Δεν είναι σε έξαρση. Εξάρσεις έχουμε τον χειμώνα και την άνοιξη, όμως, λόγω των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης του προηγούμενου διαστήματος παρατηρούμε αυξημένη συχνότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Λόγω της μάσκας η συχνότητα ήταν χαμηλή. Οι εξετάσεις που έγιναν στα παιδιά στο στενό περιβάλλον του 7χρονου που κατέληξε έγιναν για να διαπιστωθεί αν έχει μεταδοθεί στα συγκεκριμένα παιδιά

»Οι γονείς, καταλαβαίνω, ότι έχουν ανησυχήσει από τη στιγμή που προβάλλεται τόσο έντονα στις εκπομπές ο κίνδυνος του στρεπτόκοκκου. Εμείς αυτό που λέμε είναι να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους αν δουν κάτι ανησυχητικό στο παιδί τους και φυσικά αν ο πυρετός συνεχίζεται για δύο ημέρες παρά την αντιβίωση», σημειώνει μιλώντας στην ATHENS VOICE o Αθανάσιος Μίχος, καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, και συμπληρώνει: «Ο θάνατος του παιδιού στη Νάουσα ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Αυτή η χρονιά ήταν δύσκολη γιατί εκτεθήκαμε σε νέους ιούς και βακτήρια μετά από μία μακρά περίοδο μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού. Ο στρεπτόκοκκος είναι εδώ όλον τον χρόνο. Παρατηρούμε έξαρση τον χειμώνα και την άνοιξη, μειώνονται τα κρούσματα με το κλείσιμο των σχολείων». 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και επίσημα ότι οι θάνατοι παιδιών από τον στρεπτόκοκκο Α που έχουν καταγραφεί το 2023 στην Ελλάδα είναι έξι. Πριν από λίγους μήνες είχε σημάνει συναγερμός στη Βρετανία για τον στρεπτόκοκκο Α. «Στη Βρετανία, 43 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους» κάνει γνωστό ο κ. Αθανάσιος Μίχος.

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι τα συμπτώματα του Στρεπτόκοκκου Α - Πώς μεταδίδεται

Και οι δύο καθηγητές σε δηλώσεις τους στην ATHENS VOICE υποστηρίζουν ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν πριν καν δουν συμπτώματα στα παιδιά τους, αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση τόσο για τον στρεπτόκοκκο και τον σταφυλόκοκκο, όσο και για τη Νόσο των Λεγεωνάριων τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Λοιμώξεις σε έξαρση και γονείς σε επιφυλακή φέτος το καλοκαίρι
©Unsplash

Σταφυλόκοκκος ο «καλοκαιρινός»

Αν και δεν υπάρχουν ακριβώς «καλοκαιρινές ασθένειες», ο σταφυλόκοκκος αποτελεί μία λοίμωξη που συναντάται τις θερμές περιόδους, όπως το καλοκαίρι ή την άνοιξη. Θέλει αρκετή υπομονή μέχρι να φύγει και ταλαιπωρεί ειδικά τα παιδιά. 

Ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) είναι ένα μικρόβιο που υπάρχει στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματός μας. Προκαλεί κυρίως λοίμωξη στο δέρμα και εμφανίζεται με εξάνθημα και φλεγμονή του δέρματος. Το καλοκαίρι, θα έλεγε κανείς, ότι είναι μία άσχημη περίοδος για να αντιμετωπίσει ο ασθενής τον σταφυλόκοκκο, καθώς έχει την τάση να υποτροπιάζει και να επανεμφανίζεται. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αθανάσιο Μίχο, το καλοκαίρι ο σταφυλόκοκκος είναι πράγματι σε έξαρση. 

Στη σταφυλοκοκκική λοίμωξη βλέπουμε στο δέρμα μία ή περισσότερες ανοιχτές βλάβες ή φουσκάλες. Μπορεί να είναι σε πολλά μέρη του σώματος, ακόμη και στο τριχωτό της κεφαλής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν πρόσωπο με καθαρό δέρμα, χωρίς πληγές ή εξανθήματα, έρθει σε επαφή με πάσχοντα δεν κινδυνεύει. Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται με τη χρήση προσωπικών αντικειμένων, την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες κ.ά. «Η τήρηση των κανόνων υγιεινής μπορεί να μας προστατεύσει. Σίγουρα με το τέλος του σχολείου τα παιδιά δεν σταματούν τις δραστηριότητες. Πηγαίνουν σε κατασκηνώσεις, παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, επισκέπτονται και κολυμπάνε στις πισίνες. Αυτό που λέμε σε κάθε περίπτωση είναι: πλύσιμο των χεριών, αλλαγή των μαγιό, προσπάθεια να μην πηγαίνουν σε πισίνες με ελλιπείς κανόνες καθαριότητας...» υπογραμμίζει ο κ. Μίχος. 

Οι μολυσμένες ξαπλώστρες και πισίνες, όσο και το εκτεθειμένο λόγω ζέστης δέρμα αποτελούν συνθήκες που κάνουν πιο εύκολη τη μετάδοση του σταφυλόκοκκου. Ο σταφυλόκοκκος, επίσης, εκτός από λοιμώξεις στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει και λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού, που σε κάποιες περιπτώσεις (στα βρέφη) δύναται να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα και επιπλοκές. 

Λοιμώξεις σε έξαρση και γονείς σε επιφυλακή φέτος το καλοκαίρι
©Unsplash

Η Νόσος των Λεγεωνάριων και τα κλιματιστικά 

Για τον Γκίκα Μαγιορκίνη μία νόσος που μας απασχολεί τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η νόσος των Λεγεωνάριων. Γι' αυτό εφιστά την προσοχή των πολιτών σχετικά με τον σωστό καθαρισμό των κλιματιστικών τους. Η λεγεωνέλλωση ή «Νόσος των Λεγεωνάριων» είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae. Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν δύο διαφορετικές κλινικές οντότητες της νόσου: ο πυρετός Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή και η νόσος των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως πνευμονία – δυνητικά θανατηφόρος σε 5-30% των κρουσμάτων περίπου. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας η λεγιονέλλα είναι ένα βακτήριο ευρέως διαδεδομένο στη φύση, το οποίο συναντάται στα περισσότερα συστήματα νερού, ενώ αποικίζει εύκολα όλα τα συστήματα ύδρευσης, το δίκτυο παροχής θερμού και κρύου νερού.

Διαβάστε επίσης: H ποιότητα του αέρα στο γραφείο επηρεάζει την υγεία μας

Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων. Η Νόσος των Λεγεωνάριων δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ανάμεσα στις πιθανές πηγές μόλυνσης συναντάμε τις δεξαμενές αποθήκευσης νερού, τις θερμές ιαματικές πηγές, τα ιαματικά λουτρά, τα σιντριβάνια, αλλά και τους υγραντήρες ατμόσφαιρας. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου υπάγονται όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα. Η Νόσος των Λεγεωνάριων δεν φαίνεται να «αφορά» τόσο τα παιδιά. 

Σε κάθε περίπτωση, είτε είστε γονείς είτε όχι, θα πρέπει να μην αγνοήσετε τα συμπτώματα και να απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας αν κάτι σας ανησυχήσει. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.