Ελλαδα

Τι οδήγησε στο ναυάγιο του σκάφους με μετανάστες στην Πύλο - Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες

Τραγωδία με 78 νεκρούς - Άκαρπες οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ναυάγιο στην Πύλο: Οι εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας - Η μεταφορά των διασωθέντων στη Μαλακάσα και οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η μεταφορά θα γίνει με ευθύνη του Υπουργείου με μισθωμένα λεωφορεία. Στη Μαλακάσα έχουν γίνει ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους από χθες καθώς αυτή η δομή είχε επιλεγεί ευθύς εξαρχής.

Πύλος: Κύματα από άλλο πλοίο το πιθανότερο σενάριο για τα αίτια του ναυαγίου

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ, ανέφερε πως το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο και δεν υπήρχε δυνατότητα μετακίνησης των ατόμων. «Όπως προκύπτει από τη φωτογραφία, δυνατότητα μετακίνησης των ατόμων πάνω σε αυτό το σκάφος δεν υπήρχε. Ήταν φορτωμένο πλήρως. Τα θύματα που έχουν ανασυρθεί, καθώς και αυτοί που διασώθηκαν, είναι μεταξύ αυτών που βλέπουμε στη φωτογραφία. Μέσα, όμως, στο κύριο κατάστρωμα, κατά την ανατροπή δεν υπάρχει δυνατότητα διάσωσης» είπε.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούσε να παρέμβει το ελληνικό Λιμενικό, ενώ εκτίμησε πως στο αλιευτικό βρίσκονταν περίπου στα 600 άτομα. Ο κ. Γρηγορόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ευθύνεται για το ναυάγιο η μετακίνηση των προσφύγων πάνω στο αλιευτικό, λόγω της υπερφόρτωσης του σκάφους, ενώ κατά την εκτίμησή του το πιθανότερο σενάριο αφορά τη δημιουργία ενός μικρού κυματισμού από παρακείμενο πλοίο που οδήγησε στην ανατροπή του σκάφους. «Το πιο πιθανό αίτιο είναι κάποιο παρακείμενο πλοίο να πέρασε και να έκανε κύματα. Το πλοίο, έτσι όπως είναι φορτωμένο, έχει οριακά ευστάθεια. Μπορούσε από ένα μικρό κυματισμό να ανατραπεί. Αυτό που περιέγραψαν κάποιοι διασώστες είναι ότι υπήρξε ένα κούνημα και αμέσως έγινε ανατροπή. Επομένως, ήταν οριακή η ευστάθεια του σκάφους»

Συγγενείς των αγνοούμενων μεταναστών φτάνουν στην Καλαμάτα αναζητώντας τους ανθρώπους τους

Συγγενείς θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας ανοικτά της Πύλου αναμένονται τις επόμενες ώρες από όλη την Ευρώπη, προκειμένου να αναζητήσουν τους ανθρώπους τους. Ήδη, ένας πατέρας που διαμένει στο Βέλγιο έφτασε λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Καλαμάτας αναζητώντας τον 17χρονο γιο του – ήταν μεταξύ των επιβαινόντων του σκάφους, όμως μέχρι και αυτή την ώρα δεν βρίσκεται μεταξύ των διασωθέντων.

Στο νοσοκομείο της πόλης, βρίσκονται έξι μετανάστες, οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου και σήμερα αναμένεται να λάβουν εξιτήριο. Μια μόλις γυναίκα βρίσκεται ανάμεσα στους 78 νεκρούς από το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου. Αυτό ανέφεραν νωρίτερα στελέχη του Λιμενικού που χειρίζονται την υπόθεση. Πρόκειται για γυναίκα σχετικά νεαρής ηλικίας, η μόνη που έχει βρεθεί από τις έως τώρα έρευνες των σωστικών συνεργείων. Πρόκειται ουσιαστικά για την επιβεβαίωση των μαρτυριών διασωθέντων, που ανέφεραν πως γυναίκες και παιδιά βρίσκονται στο αμπάρι του πλοίου.

© ATHENS VOICE / ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ
© ATHENS VOICE / ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ
© ATHENS VOICE / ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ

Ναυάγιο στην Πύλο: «Θα προκαλούσαμε ναυτικό δυστύχημα εάν παρεμβαίναμε» λέει το Λιμενικό

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου, σε δηλώσεις του στο Mega σημείωσε ότι «εάν παρεμβαίναμε, θα προκαλούσαμε ναυτικό δυστύχημα».

«Η ενεργοποίηση που έγινε χθες ήταν από το ελληνικό Λιμενικό κατόπιν ειδοποίησης από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων και επιστρατεύτηκε κι ένα εναέριο μέσο της Frontex το οποίο περιπολούσε στην περιοχή. Δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη περιοχή έχει η Ελλάδα από άποψη έρευνας και διάσωσης, δεν παίζει ρόλο εάν είναι εκεί η Frontex. Ούτως η άλλως παρόλο που έχει γίνει 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, είναι σε διεθνή ύδατα, αλλά δικαιοδοσίας της Ελλάδας σε επίπεδο έρευνας και διάσωσης», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού και πρόσθεσε σχετικά με τη βοήθεια της Ελλάδας αλλά και της Frontex:

«Το πλοίο αφού εντοπίστηκε και από τα ελικόπτερα του Λιμενικού αλλά και από το αεροπλάνο της Frontex, εν συνεχεία προσεγγίστηκε από παραπλέοντα πλοία που είχε επιστρατεύσει το ελληνικό Λιμενικό. Από το πρώτο φορτηγό πήραν τροφοεφόδια και στη συνέχεια αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή. Από το 2ο φορτηγό αρνήθηκαν ακόμα και τα τροφοεφόδια. Εμείς ως Ελλάδα ενεργοποιήσαμε τις δικές μας δυνάμεις και ό,τι προβλέπεται από τα σχέδια για τα παραπλέοντα πλοία και ήμασταν στο σημείο. Επιχειρήσαμε και τηλεφωνικά να συνεννοηθούμε μαζί τους και να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, αρνήθηκαν κατηγορηματικά και είπαν ότι θέλουν να παραμείνουν στο πλωτό και να πάνε Ιταλία και δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτό είπαν και στο πλωτό το δικό μας.

»Είναι ένα αλιευτικό σκάφος 25-30 μέτρων, πάρα πολύ παλιό σκάφος με πολλούς ανθρώπους πάνω στο εξωτερικό κατάστρωμα. Το βράδυ όταν έφτασε το Λιμενικό και το είδαν μακροσκοπικά, όταν ο άλλος σου αρνείται κατηγορηματικά κάθε βοήθεια, δεν μπορείς με το ζόρι να του επιβάλεις να εκτρέψει την πορεία του γιατί αυτό που θα καταφέρναμε να κάνουμε είναι να προκαλέσουμε ένα ναυτικό ατύχημα νωρίτερα από την ώρα που συνέβη», τόνισε ο κ. Αλεξίου και συμπλήρωσε: «Ανάλογα με την περιοχή των θαλάσσιων ζωνών και ανάλογα με το έγκλημα που τελείται, έχει διαφορετικές δυνατότητες πράξεως. Εν προκειμένω οποιαδήποτε ενέργεια κάναμε και να τους τραβήξουμε χωρίς τη θέλησή τους, με 100-200 άτομα στο εξωτερικό κατάστρωμα και με τη μετατόπιση που έγινε και πιθανότατα προκάλεσε τη βύθιση του πλοίου, αν παρεμβαίναμε για το είχαμε προκαλέσει νωρίτερα εμείς οι ίδιοι. Δεν μπορείς με το ζόρι να εκτρέψεις ένα πλοίο. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για φορτίο. Δεν μπορείς να κάνεις επεμβάσεις όταν αυτός που μιλάς αντιδρά. Εμείς μιλούσαμε με διαφορετικούς ανθρώπους και θα δούμε στην πορεία μέσω της προανακριτικής διαδικασίας».

Διαβάστε περισσότερα για το ναυάγιο στην Πύλο