- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ημαθία - Θάνατος 7χρονου από στρεπτόκοκκο: Η ιατροδικαστική εξέταση και οι εξετάσεις σε παιδιά από το σχολείο και το περιβάλλον του νεκρού ανήλικου
Λοίμωξη στο αναπνευστικό σύστημα του 7χρονου, η οποία προκλήθηκε από τον στρεπτόκοκκο, οδήγησε στον θάνατο το μικρό αγόρι από τη Νάουσα Ημαθίας, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.
Το παιδί εξέτασε ο καθηγητής ιατροδικαστής του ΑΠΘ, Φώτης Χατζηνικολάου, ο οποίος αποφάνθηκε ότι ο θάνατος προήλθε από «λοίμωξη του αναπνευστικού που συνάδει με τα κλινικά ευρήματα». Στη σορό του 7χρονου, ωστόσο, θα γίνουν και περαιτέρω εξετάσεις, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του παιδιού και όλα όσα έγιναν κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι επτά παιδιά βρέθηκαν θετικά στον στρεπτόκοκκο Α στη Νάουσα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την τάξη του που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα (12.6). Στα παιδιά χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους, καθώς κάποια δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και κάποια απλώς ήπια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο. Τα τρία παιδιά προέρχονται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του 7χρονου. Έως τώρα, στο νοσοκομείο της Νάουσας έχουν προσέλθει 21 παιδιά και έκαναν το τεστ για στρεπτόκοκκο (Strep Test).
Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ένα 9χρονο παιδί, συγγενής του 7χρονου, το οποίο διεκομίσθη από τη Νάουσα με ασθενοφόρο. Το αγόρι είναι θετικό στον στρεπτόκοκκο αλλά η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.
Στρεπτόκοκκος Α - Πότε οι Γονείς Απευθύνονται σε Γιατρό
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Αθανάσιος Μίχος, καθηγ. Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, υπ. Τμήματος Λοιμώξεων Νοσ. «Αγία Σοφία», αναφέρθηκε στα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς και να τους οδηγήσουν άμεσα στον παιδίατρο.
Όπως ανέφερε μετά την πανδημία υπήρξε έξαρση όλων των βακτηριακών λοιμώξεων, όπως και του στρεπτόκοκκου ενώ αυξήθηκαν και οι ιογενείς λοιμώξεις. «Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτά τα περιστατικά ειδικών λοιμώξεων που ορισμένα έχουν και κακή κατάληξη. Η Αγγλία έχει φτάσει 480 θανάτους συνολικά από στρεπτόκοκκο. Μάλιστα περίπου 43 παιδιά έχουν καταλήξει στην Αγγλία από στρεπτόκοκκο και μετά κατέγραψαν περιστατικά κι άλλες πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να κάνει σχετικά αθώες λοιμώξεις όπως είναι η αμυγδαλίτιδα, η λοίμωξη δέρματος, αλλά αν όμως παραταθεί η λοίμωξη μπορεί να κάνει την τελική λοίμωξη με μεγάλο ποσοστό θνητότητας».
Ο κ. Μίχας εξήγησε «θα πρέπει οι γονείς να είναι προσεκτικοί. Αν δούμε το παιδί να έχει επηρεασμένη γενική κατάσταση, δεν μπορεί να φάει, έχει έντονη φαρυγγαλγία, πολύ υψηλό πυρετό, ένα παιδί που δεν είναι όπως το ξέρουμε, πρέπει να πάμε στον παιδίατρο, επίσης στο νοσοκομείο ώστε να μπορέσει να γίνει εκτίμηση του παιδιού και αν χρειάζεται να πάρει αγωγή. Να πω ότι στρεπτόκοκκος έχει πολλά αντιβιοτικά τα οποία τον καλύπτουν. Άρα, λοιπόν, αν δοθεί εγκαίρως η θεραπεία μπορεί να έχουμε και καλή κατάληξη».
Σχετικά με την αντιβίωση, ο κ. Μίχος ξεκαθάρισε ότι ακόμα κι αν βγει θετικό το strep test ο παιδίατρος θα αποφασίσει αν το παιδί χρειάζεται να πάρει αντιβίωση. «Aν πάμε τώρα σε ένα σχολείο και κάνουμε strep test, μπορεί τα μισά παιδιά να είναι θετικά γιατί υπάρχει μεγάλη έξαρση στις λοιμώξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρει το παιδί αντιβίωση, μόνο αν το κρίνει ο γιατρός».
Διαβάστε επίσης »»» Ποια είναι τα συμπτώματα του Στρεπτόκοκκου Α - Πώς μεταδίδεται