Ελλαδα

«Φωτιά» το πόρισμα για τις ΜΚΟ: Ξέπλυμα 500.000 ευρώ - Ο ρόλος του Παναγιώτη Δημητρά

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης οι διαδρομές του χρήματος

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εισαγγελική έρευνα σε ΜΚΟ για «ξέπλυμα» 500.000 ευρώ - Ο ρόλος του «εθνικού μηνυτή» Παναγιώτη Δημητρά και το πόρισμα Βουρλιώτη.

Χρηματοδοτήσεις που αγγίζουν τα 500.000 ευρώ φέρεται να έλαβε ο εκπρόσωπος διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως το «Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι» Παναγιώτης Δημητράς, με αιτιολογία την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών αλλά και την υποστήριξη ατόμων που δεν είχαν πρόσβαση στις κρατικές δομές.

Ωστόσο, η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, μετά από έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα χρήματα αυτά διατέθηκαν για διαφορετικούς σκοπούς από εκείνους για τους οποίους εισπράχθηκαν και είχαν εγκριθεί από ευρωπαϊκούς αλλά και άλλους φορείς.

Όπως αναφέρει η Realnews, πλέον το πόρισμα των ελεγκτών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ελένης Μιχαλοπούλου.

Η εισαγγελική λειτουργός θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση με βασικό ύποπτο τέλεσης των κακουργηματικών πράξεων της απιστίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος τον ίδιο τον εκπρόσωπο του ΕΠΣΕ.

Ωστόσο, με εντολή του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα και πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ήδη έχει διαταχθεί η δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων κ.λ.π, του Π. Δημητρά, αλλά και των ΜΚΟ στις οποίες εμφανίζεται ως επικεφαλής.

Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο, βάσει του πορίσματος, αναμένεται να μπει και η σύζυγός του, καθώς εμφανίζεται ως συνδικαιούχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους, όπως προέκυψε από τον έλεγχο, ενδέχεται να υπάρχει «ύποπτο» χρήμα.

Ο Παναγιώτης Δημητράς αποκαλείται και «εθνικός μηνυτής», καθώς έχει υποβάλει, σύμφωνα με δήλωσή του, περίπου 5.000 μηνύσεις κατά των ελληνικών Αρχών, δικαστικών λειτουργών, δημοσιογράφων και άλλων, για ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό, όπως οι επαναπροωθήσεις.

Η έρευνα για τις «ύποπτες» διαδρομές χρηματικών ποσών

Πώς όμως η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες τον έβαλε στο στόχαστρό της;

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Realnews, το πρώτο «καμπανάκι» χτύπησε στην Αρχή όταν ήρθε σε γνώση της πως στα τέλη του περασμένου έτους η Εισαγγελία της Κω άσκησε τόσο στον ίδιο όσο και σε άλλα μέλη ΜΚΟ ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διευκόλυνσης της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας.

Κατά τις Αρχές, μέλος άλλης ΜΚΟ επικοινωνούσε με τα κυκλώματα των διακινητών, ούτως ώστε να μεταφέρουν με ασφάλεια τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην ελληνική επικράτεια. Στη συνέχεια, το μέλος της άλλης οργάνωσης έδινε στους πρόσφυγες το τηλέφωνο του Π. Δημητρά, ο οποίος θα τους βοηθούσε να εξασφαλίσουν, μεταξύ άλλων, και νομική υποστήριξη, ώστε να μπορέσουν να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τη στιγμή που θα βρεθούν στη χώρα μας.

Έτσι ξεκίνησε η έρευνα, από την οποία προέκυψαν «ύποπτες» διαδρομές χρηματικών ποσών μεταξύ διαφόρων εταιρειών και χρήματα που φαίνεται να κατέληγαν σε ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του εκπροσώπου της ΜΚΟ «Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι» και της συζύγου του. Στη συνέχεια τα ίχνη αυτών των χρημάτων χάνονταν.

Να σημειωθεί ότι οι επιχορηγήσεις που έπαιρνε ο Δημητράς προέρχονταν όχι μόνο από τα παχυλά ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν αποδεσμευτεί για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και από το ελληνικό Δημόσιο.

Από το τελευταίο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχουν επιχορηγηθεί εταιρείες στις οποίες εμπλέκεται ο Δημητράς με ένα ποσό περίπου 170.000 ευρώ. Το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται στα 500.000 ευρώ, των οποίων η διαδρομή θα ελεγχθεί από τη Δικαιοσύνη.