Ελλαδα

Αυτά είναι τα θέματα που «έπεσαν» στα Αρχαία Ελληνικά

Δεύτερο μάθημα σήμερα για τους υποψηφίους στα ΓΕΛ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τετράδιο απαντήσεων για τα θέματα στις Πανελλήνιες 2023
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Πανελλήνιες 2023 - Αρχαία Ελληνικά: Τα θέματα στο δεύτερο μάθημα για τους υποψηφίους των ΓΕΛ

Στα Αρχαία Ελληνικά εξετάστηκαν σήμερα Τρίτη (6.6) οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2023. Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών βρέθηκαν στα εξεταστικά κέντρα για να δώσουν το δεύτερο μάθημά τους, μετά τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στην οποία εξετάστηκαν την Παρασκευή (2.6).

Λίγο μετά τις 10:00 σήμερα το πρωί το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι. 

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ - ΘΕΜΑΤΑ

Πανελλήνιες 2023 - Τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά: Πολιτικά Αριστοτέλη και Θεάγης 

Στα Αρχαία Ελληνικά, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να μελετήσουν δύο αποσπάσματα από διδαγμένα κείμενα των Πολιτικών του Αριστοτέλη. Ως παράλληλο κείμενο δόθηκε ένα απόσπασμα του Ανώνυμου Ιαμβλίχου για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Στο αδίδακτο κείμενο, οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2023 εξετάστηκαν σε απόσπασμα από τον Θεάγη του Πλάτωνα. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο εύπορος γαιοκτήμονας Δημόδοκος συνομιλεί με τον Σωκράτη στην Αρχαία Αγορά και του εκφράζει την ανησυχία του, επειδή ο γιος του Θεάγης επιθυμεί διακαώς να γίνει μαθητής κάποιου σοφιστή.

Ο Θέαγης είναι διάλογος που αποδίδεται στον Πλάτωνα, στον οποίο εμφανίζονται ο Δημόδοκος, ο Σωκράτης και ο Θεάγης. Υπάρχουν διαφωνίες ως προς την αυθεντικότητα του έργου. Ο W. R. M. Lamb συμπεραίνει ότι δεν είναι αυθεντικό, από την άποψή του ότι είναι έργο κατώτερο και μη σωκρατικό, ενώ αναγνωρίζει ότι στην αρχαιότητα ήταν κοινώς παραδεκτό ως αυθεντικό. Στον διάλογο, ο Δημόδοκος παρουσιάζει για πρώτη φορά τον γιό του, Θεάγη, στον Σωκράτη, και συζητούν για τη θεϊκή εσωτερική φωνή του Σωκράτη. Περιγράφονται τέσσερεις ξεχωριστές περιπτώσεις στις οποίες ο Σωκράτης είχε προαίσθημα από τους θεούς, όμως σε κάθε περίπτωση η συμβουλή αγνοήθηκε με καταστροφικές συνέπειες. Ο Σωκράτης επίσης παρουσιάζεται έχοντας θεϊκή δύναμη με μαγικά αποτελέσματα στους μαθητές του, η οποία όμως εξαφανίζεται όταν τον εγκαταλείπουν για να ασχοληθούν με άλλα ενδιαφέροντά τους.

Διαβάστε περισσότερα για τις Πανελλήνιες 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.