Ελλαδα

Πώς θα πληρωθούν όσοι εργάζονται σήμερα, του Αγίου Πνεύματος

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αγίου Πνεύματος: Πώς θα πληρωθούν όσοι εργάζονται σήμερα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Διευκρινίσεις για την αμοιβή των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν σήμερα του Αγίου Πνεύματος, στις 5 Ιουνίου, δίνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ). 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες, που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα λάβουν κανονικά τον μισθό τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει εφέτος κατ’ εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται, δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους, εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους, εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό.

Για ποιους θεωρείται αργία του Αγίου Πνεύματος 

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών: Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος

Του Αγίου Πνεύματος είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές για την Ορθοδοξία. Κάθε χρόνο πιστοί πηγαίνουν στις εκκλησίες και στους ιερούς ναούς για να ανάψουν ένα κερί και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή και κάθε χρόνο αλλάζει η ημερομηνία. Εορτάζεται 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα. Ορισμένες φορές δημιουργείται σύγχυση στους πιστούς με την Πεντηκοστή, η οποία εορτάζεται πάντα 50 ημέρες μετά το Πάσχα, ημέρα Κυριακή -ένα 24ωρο πριν από την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Ιησού με τη μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω από τα κεφάλια τους. Πρόκειται για την επιφοίτηση των 12 μαθητών, η οποία έγινε ημέρα Κυριακή, 50 ημέρες μετά την Ανάσταση και 10 ημέρες μετά την ανάληψη του Χριστού.

Ουσιαστικά, την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται ολόκληρη η Αγία Τριάδα, καθώς η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος έρχεται να επιβεβαιώσει την τριαδική φύση του Θεού (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Μολονότι η ορθόδοξη πίστη θεωρεί ότι η κοινή ενέργεια του τριαδικού Θεού δεν μπορεί να διαχωριστεί, οι Άγιοι Πατέρες θεώρησαν καλό να εορτάζεται και η Κυριακή αλλά και η Δευτέρα, ως ξεχωριστές γιορτές.

Όπως αναφέρει το σχετικό υπόμνημα του Πεντηκοσταρίου της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, «οι Άγιοι Πατέρες χώρισαν τις γιορτές, για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτό το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, με μια γιορτή που συμβολίζει τη λήψη του Αγίου Πνεύματος από τους πιστούς, προκειμένου να τους φωτίσει και να τους καθοδηγήσει».

Οι υπόλοιπες αργίες του 2023

  • Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2023 (Τρίτη),
  • 28 Οκτωβρίου 2023 (Σάββατο),
  • Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2023 (Δευτέρα),
  • Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2023 (Τρίτη).