Μαρία Συρεγγέλα: Η κουλτούρα της ισότητας θέλει χρόνο, αλλά κάνουμε βήματα
Η έμπειρη πρώην υφυπουργός μιλά στην ATHENS VOICE με αφορμή το θέμα των Πανελλαδικών
Πανελλήνιες 2023: Η βία κατά των γυναικών θέμα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία - Η Μαρία Συρεγγέλα για την κατάσταση σήμερα και την ευθύνη της Πολιτείας
Στροφή προς επίκαιρα θέματα, ζητήματα που αφορούν και προβληματίζουν την κοινωνία, έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια τα μέλη της επιτροπής που επιλέγει τα θέματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Σήμερα, οι μαθητές των ΓΕΛ κλήθηκαν να μελετήσουν και να αναπτύξουν κείμενα για τα ζητήματα της βίας κατά των γυναικών, τον φεμινισμό και την ισότητα. Η Μαρία Συρεγγέλα σχολιάζει στην ATHENS VOICE πως το γεγονός ότι τέτοιου είδους κοινωνικά θέματα «έπεσαν» στις Πανελλήνιες 2023 είναι πολύ σημαντικό: «Δεν διαμορφώνεται απλά μία ατζέντα στην Πολιτεία, αλλά και στην κοινωνία».
Η πρώην υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, δηλώνει ότι σε ζητήματα ισότητας των φύλων η χώρα μας βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο. «Θεσμικά, ναι, υπάρχει ισότητα. Ουσιαστικά, όμως, όχι σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας. Σίγουρα, το γεγονός ότι τέτοιοι είδους ζητήματα "πέφτουν" στις Πανελλήνιες, είναι μία αφορμή για περαιτέρω συζητήσεις, που ήδη γίνονται στα σχολεία μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Τα παιδιά μαθαίνουν στο σχολείο για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τον σεβασμό στη γυναίκα, ότι είμαστε όλοι ίσοι. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα στην κοινωνία. Θέλει χρόνο, δεν είναι εύκολο, αλλά κάνουμε βήματα», σχολιάζει η Μαρία Συρεγγέλα στην ATHENS VOICE, έχοντας στα χέρια της τα σημερινά θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας των ΓΕΛ.
Αλλαγή νοοτροπίας από τους νέους για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών
Μέσα από επισκέψεις στα σχολεία όλα αυτά τα χρόνια που ήταν σε κυβερνητική θέση, η Μαρία Συρεγγέλα διέκρινε ότι η αλλαγή στη νοοτροπία των νέων για τη θέση της γυναίκας και την ισότητα είναι πλέον εμφανής. «Η νεολαία στη συντριπτική της πλειοψηφία είναι πιο πολύ κοινωνικά ευαισθητοποιημένη από τις δικές μας γενιές. Οι σχέσεις αναπτύσσονται με καλύτερο τρόπο. Πιστεύουν στον σεβασμό, στην αλληλοβοήθεια. Δεν αναφέρομαι, φυσικά, στις όποιες ακραίες φωνές... Η αλλαγή στη νοοτροπία, όμως, είναι κάτι που βλέπω και στον δρόμο: δεν είναι λίγοι οι μπαμπάδες που κρατούν το καρότσι του μωρού τους. Ήταν μία εικόνα που είχαμε συνδέσει με τις μαμάδες. Το γενικότερο πλαίσιο αλλάζει και αυτό είναι το σημαντικό. Έχουμε δουλειά ακόμα».
Ο ρόλος της Πολιτείας είναι καταλυτικός. Βήματα προς την ισότητα και την καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας για την ίση αντιμετώπιση των δύο φύλων γίνονται μέσα και από το κυβερνητικό έργο. Η άδεια πατρότητας που θεσπίστηκε πριν από λίγους μήνες έρχεται να επικοινωνήσει το μήνυμα ότι δεν είναι μόνο η θέση της γυναίκας στο σπίτι για το μεγάλωμα των μωρών, αλλά και ο άνδρας εκτός από «υποχρεώσεις έχει και δικαιώματα» για την ανατροφή του παιδιού του.
Η Μαρία Συρεγγέλα εξηγεί ότι η βία κατά των γυναικών ήταν πάντα εδώ, πάντα υπήρχε, απλά για δεκαετίες τα στόματα παρέμεναν κλειστά. «Δεν ήταν διαφορετικά τα πράγματα πριν από 10 ή 20 χρόνια. Πλέον οι γυναίκες μιλάνε περισσότερο, έχει σπάσει η σιωπή. Θυμόμαστε όλοι περιστατικά από το ευρύτερο περιβάλλον μας. Οι γυναίκες δεν αισθάνονται πλέον σαν ταμπού το να μιλήσουν. Το ευρύτερο φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον είναι υποστηρικτικό. Μέσα από τη γραμμή SOS 15900 για τη βία κατά των γυναικών, δεν είναι μόνο τα ίδια τα θύματα που βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν, είναι τα παιδιά τους, είναι οι φίλοι τους».
Το οριζόντιο σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών
Η πρώην υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, εκτιμά ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων αποδίδει ήδη καρπούς. Κάθε Υπουργείο έχει αναλάβει, ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο του, τέσσερις δράσεις. Πρώτη είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. «Είναι σημαντικό ότι από τότε που ξεκίνησε το σχέδιο δράσης στο κομμάτι της εργασίας έχουν τετραπλασιασμό των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση. Το ότι ανεβαίνει ο αριθμός των καταγγελιών δεν είναι απαραίτητα κακό. Άλλωστε, το ζήτημα δεν είναι να μειωθούν οι καταγγελίες για τα περιστατικά, αλλά τα ίδια τα περιστατικά».
«Πλέον έχουμε Συμβουλευτικά Κέντρα, οι αστυνομικοί μας εκπαιδεύονται για το πώς να αντιμετωπίσουν μία κακοποιημένη γυναίκα που έρχεται να ζητήσει τη βοήθειά τους. Περισσότερες από 100 γυναίκες έχουν προμηθευτεί από Αστυνομικά Τμήματα το Panic Button και το έχουν στο κινητό τους. Έχουμε εργαλεία εκτίμησης κινδύνου τα οποία μας δείχνουν πότε μία γυναίκα έπεσε όντως από τα σκαλιά και πότε την κακοποίησε ο σύζυγος, ο φίλος της, ο σύντροφός της. Αν έστω και μία γυναίκα σωθεί χάρη σε αυτά, τότε είναι πολύτιμο. Πλέον οι γυναίκες δεν φοβούνται τι θα πει ο κόσμος, γιατί η Πολιτεία τους παρέχει τη νομική βοήθεια, την εργασιακή βοήθεια και τη ψυχολογική βοήθεια να φύγουν από το κακοποιητικό τους περιβάλλον», καταλήγει η Μαρία Συρεγγέλα.
* Η Μαρία Συρεγγέλα είναι πρώην υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια -μεταξύ άλλων- για την Ισότητα των Φύλων, αλλά και υποψήφια βουλεύτρια με τη Νέα Δημοκρατία στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας.
Διαβάστε επίσης »»» Βία κατά των γυναικών, φεμινισμός και ισότητα στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας των ΓΕΛ
Διαβάστε ακόμη »»» «Φοβάμαι, εάν το μάθει θα με χτυπήσει»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγκατηγορούμενοι η μητέρα και ο γαμπρός του
Αύριο έχει προγραμματιστεί η απολογία των υπολοίπων.
Πού θα γίνει τηλεκπαίδευση
Πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Επικοινώνησαν με το 112
Επιτήδειοι «σήκωσαν» χρηματοκιβώτιο - Απουσίαζε η ιδιοκτήτρια
Η πρόγνωση Τσατραφύλλια για τις ηλιόλουστες μέρες που έρχονται
Συνελήφθησαν 8 Έλληνες και ένας Πακιστανός
Μεγάλος αγώνας δρόμου - 19 κεριά θα ανάψουν στην περιοχή της Χαριλάου
Σαφείς οι γραμμές του πρωθυπουργού
Από την υπηρεσία της Βιβλιοθήκης διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών
Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.