- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Παναγιώτης Δημητράς: Στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του καθώς και των ΜΚΟ των οποίων είναι επικεφαλής προχωρά η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος
Από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διατάχθηκε η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων (τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες κ.λπ.) του Παναγιώτη Δημητρά αλλά και των ΜΚΟ που ο ίδιος διαχειρίζεται, μετά από σχετικό πόρισμα της Αρχής, με το οποίο εμπλέκεται στη διάπραξη διαφόρων ποινικών κακουργηματικών αδικημάτων.
Σχετική έρευνα διέταξε ο επικεφαλής της Αρχής, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης. Στη συνέχεια συντάχθηκε πόρισμα, το οποίο διαβιβάστηκε ήδη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής ο διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), Παναγιώτης Δημητράς, μέσω ΜΚΟ στις οποίες ήταν επικεφαλής, έπαιρνε χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τα χρηματικά ποσά τα διέθετε κατά το δοκούν, δηλαδή για άλλους σκοπούς από εκείνους για τους οποίους τα εισέπραττε.
Οι ελεγκτές της Αρχής αμφισβητούν πως υπήρξε ορθή διαχείριση των επίμαχων κονδυλίων και ότι αυτά πράγματι διατέθηκαν για τους σκοπούς για τους οποίους είχαν εγκριθεί από ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς.
Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Δημητράς διώκεται από την Εισαγγελία της Κω μαζί με τον Τόμι Όλσεν (Aegean Boat Report) για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διευκόλυνση εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών στο ελληνικό έδαφος. Εισαγγελέας και ανακρίτρια συμφώνησαν να του απαγορευτεί η ενασχόληση με τις δραστηριότητες της οργάνωσης.
Σοβαρές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για τον Παναγιώτη Δημητρά
Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία της Κω, αξιοποιώντας σχετική δικογραφία του Λιμενικού Σώματος, αποδίδει σοβαρές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα στον Παναγιώτη Δημητρά, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), και εις βάρος του Τόμι Όλσεν, ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Aegean Boat Report, για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».
Και όλα αυτά με την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης αυτών των αδικημάτων «κατ' επάγγελμα, καθώς από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (δηλαδή τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».
Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Το Βήμα είχε φέρει στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τρόπο δράσης της αναφερόμενης ΜΚΟ Aegean Boat Report στη Λέσβο. Σχετικά με την οργάνωση αυτή η έρευνα αναφέρει ότι ελέγχεται για διακίνηση μεταναστών και κατασκοπεία.
Τον Ιούλιο του 2021 η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ είχαν σχηματίσει δικογραφία κατά τεσσάρων αλλοδαπών μελών της ΜΚΟ Aegean Boat Report, στη Λέσβο, για διακίνηση μεταναστών και κατασκοπεία. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να διακινούσαν συστηματικά μετανάστες. «Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, παρείχαν οδηγίες στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών κατά την άφιξη σε ελληνικό έδαφος, που αφορούν τη μετάβασή τους είτε σε δύσβατες προς απόκρυψη περιοχές των νησιών είτε σε χώρους και δομές υγειονομικής υποστήριξης, δυσχεραίνοντας συστηματικά το έργο των αρμόδιων ελληνικών Αρχών» ανέφερε η Υποδιεύθυνση Μυτιλήνης.
Οι έρευνες των Αρχών είχαν εστιαστεί ειδικά στον διαχειριστή της ιστοσελίδας Aegean Boat Report, στην οποία δημοσιεύονται πληροφορίες για κινήσεις μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας με στόχο την προσέγγιση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η οργάνωση έκανε τότε λόγο για «αβάσιμη και σκόπιμα παραπλανητική επίθεση». Επίσης, η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για φιλοτουρκική προπαγάνδα και τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η Τουρκία κάνει εξαιρετική ανθρωπιστική δουλειά ενώ οι 'Ελληνες λιμενικοί πνίγουν τους μετανάστες. Από το υλικό που είχαν κατασχέσει είχε γίνει εμφανές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μετανάστες επικοινώνησαν με την τουρκική Ακτοφυλακή για να τους διασώσει και αυτή τους παρέπεμψε στη συγκεκριμένη οργάνωση.
Η οργάνωση δεν είναι καταγεγραμμένη σε κανένα ελληνικό μητρώο, παρ’ όλα αυτά μέλη της δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ενώ σκοτεινό παραμένει το από πού αντλούν τις πληροφορίες τους. Μάλιστα η οργάνωση, χωρίς αυτό να προβλέπεται από το καταστατικό της, παίρνει θέση και σε εθνικά ζητήματα αναπαράγοντας φωτογραφίες που είχαν υποκλέψει με drones οι τουρκικές υπηρεσίες από τη μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε Λέσβο και Χίο. Είχαν σχολιάσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κάτι τέτοιο «μπορεί να θεωρηθεί από ορισμένους ως παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων».
Ποιος είναι ο Παναγιώτης Δημητράς
Ο Παναγιώτης Δημητράς είναι ο άνθρωπος που στις 20 Ιουλίου 2019 δήλωνε ότι «μόλις κατέθεσα την 5000ή μηνυτήρια αναφορά για ρατσιστικά εγκλήματα».
Όπως είχε απαντηθεί επισήμως στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης σε σχετική ερώτηση, ο Παναγιώτης Δημητράς είχε υποβάλει μεταξύ 2017-2021 περί τις 409 μηνύσεις. Οι 263 μέχρι τα τέλη του περασμένου χρόνου είχαν απορριφθεί ως αβάσιμες και οι υπόλοιπες εκκρεμούσαν.
Μεταξύ άλλων, έχει μηνύσει τη Σώτη Τριανταφύλλου επειδή έγραψε ότι υιοθετεί την άποψη του Μάρκο Πόλο: «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι». Τη μήνυσε με τον αντιρατσιστικό νόμο και το δικαστήριο την αθώωσε.
Μάλιστα, είχε μηνύσει και όσους είχαν σπεύσει να υπερασπιστούν τη Σώτη Τριανταφύλλου. Μήνυση είχε λάβει και ο διευθυντής της Athens Review of Books, Μανώλης Βασιλάκης, γιατί «με δύο άρθρα του υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου των συγγραφέων Σώτης Τριανταφύλλου, Λώρης Κέζα και Τάκη Θεοδωρόπουλου, τους οποίους ο Δημητράς είχε καταμηνύσει (ενώπιον της τότε εισαγγελέως για τα ρατσιστικά εγκλήματα Ελένης Τουλουπάκη) για ρατσισμό και ισλαμοφοβία: και οι τρεις στη συνέχεια απαλλάχθηκαν» όπως γράφει το Athens Review of Books.
Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη Φώφη Γεννηματά «ακροδεξιά εθνικίστρια» και τη ΝΔ «ναζιστικό κόμμα».
Ο Παναγιώτης Δημητράς, μεταξύ άλλων, είχε μηνύσει και τρεις δημοσιογράφους της Καθημερινής, με έναν εκ των μηνυόμενων δημοσιογράφων, τον Διονύση Γουσέτη, να σημειώνει: «Αλλά τι σόι υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο κ. Δημητράς, όταν παραβιάζει τον ακρογωνιαίο λίθο των οργανώσεων αυτών, που είναι η αμεροληψία και η ανιδιοτέλεια; Σχεδόν όλα τα πολιτικά πρόσωπα που μήνυσε ανήκουν στη Ν.Δ. Έχει μηνύσει τον πρ. πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τους σημερινούς υπουργούς Παιδείας, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, τους πρώην υπουργούς Χ. Αθανασίου, Ανδρ. Ανδριανόπουλο και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ακόμη, έχει καταγγείλει σαν "ακροδεξιούς εθνικιστές" τον πρωθυπουργό και την αξέχαστη Φώφη Γεννηματά, την ιστοσελίδα Protagon ("ρατσιστική") και τον συντάκτη της Κώστα Γιαννακίδη. Η κυβέρνηση βρίθει ρατσιστών, η Ν.Δ. είναι "ναζιστικό κόμμα", ενώ τα άλλα κόμματα είναι παρθένοι. Πού πήγε η αμεροληψία σας, κ. Δημητρά; Είναι ανιδιοτελές το κίνητρό σας γι’ αυτήν τη μονομερή λυσσαλέα επίθεση;»
Η πανηγυρική δικαίωση για την Athens Review of Books
Υπενθυμίζεται ότι της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του Παναγιώτη Δημητρά αλλά και των ΜΚΟ που ο ίδιος διαχειρίζεται, μετά από σχετικό πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, με το οποίο εμπλέκεται στη διάπραξη διαφόρων ποινικών κακουργηματικών αδικημάτων, έχει προηγηθεί η πανηγυρική δικαίωση για την Athens Review of Books, καθώς ο Παναγιώτης Δημητράς έχασε τη «μητέρα των δικών». Πρόκειται για τη δίκη αναφορικά με τη μήνυση εναντίον του διευθυντή της Athens Review of Books, Μανώλη Βασιλάκη, την οποία ο Παναγιώτης Δημητράς είχε υποβάλει στις 26 Φεβρουαρίου 2018 και η οποία είχε αναβληθεί 9 φορές.
Η απόφαση αθώωσης του Μ. Βασιλάκη ήταν ομόφωνη, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως. Συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο Τάσος Αβραντίνης και μάρτυρες υπεράσπισης ο βουλευτής Χριστόφορος Μπουτσικάκης και οι: Σώτη Τριανταφύλλου, Φώτης Γεωργελές, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Άρης Πορτοσάλτε, Γιώργος Παπαχρήστος.
Όπως σημείωνε η Athens Review of Books, αφορμή για τη μήνυση ήταν δύο άρθρα που είχε γράψει ο Μ. Βασιλάκης για να υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου των συγγραφέων Σώτης Τριανταφύλλου, Τάκη Θεοδωρόπουλου και Λώρης Κέζα, στους οποίους ο Π. Δημητράς είχε υποβάλει μηνύσεις για «ισλαμοφοβία» μετά το μακελειό στο Μπατακλάν. Στο μεταξύ, αν και οι τρεις αθωώθηκαν ή απαλλάχθηκαν, οι μηνύσεις εναντίον των δύο πρώτων συνεχίστηκαν.
Στην εν λόγω μήνυση ανέφερε: «Στο επίδικο πρόσφατο άρθρο [του Βασιλάκη] γίνεται υβριστική έως συκοφαντική επίθεση εναντίον των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίζονται κάποιες από τις 200+ δικογραφίες [που σχηματίστηκαν ύστερα από μηνύσεις του κ. Δημητρά] και εναντίον του Παναγιώτη Δημητρά η οποία ξεπερνά τα ανεκτά όρια μιας έστω οξύτατης κριτικής. Είναι εμφανές πως ο εγκαλούμενος διαφωνεί με την παραπομπή σε δίκη της Σώτης Τριανταφύλλου και το σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος του Τάκη Θεοδωρόπουλου και της Λώρης Κέζα για ρατσιστικά ισλαμοφοβικά άρθρα τους».
Σύμφωνα με την Athens Review of Books, «αυτή τη μήνυση χρησιμοποιούσε ως βάση για να υποβάλλει πολλές άλλες μηνύσεις στον Μ. Βασιλάκη, αλλά και στους Σώτη Τριανταφύλλου, Φώτη Γεωργελέ (Athens Voice), Τάκη Θεοδωρόπουλο (Η Καθημερινή), Θανάση Μαυρίδη (Liberal), Άρη Πορτοσάλτε (ΣΚΑΪ), Γιώργο Παπαχρήστο (Τα Νέα), κ.ά», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν επίσης μηνυθεί το «ρατσιστικό Protagon» (Χρήστος Μεμής και Κώστας Γιαννακίδης), καθώς και οι Διονύσης Γουσέτης και Αλέξης Παπαχελάς της Καθημερινής, που απαλλάχθηκαν.
Η Athens Review of Books ανέφερε σχετικά: «Είναι προφανές ότι ανέπτυξε αυτή τη βιομηχανία μηνύσεων προκειμένου να φιμώσει όσους έχουν διαφορετική γνώμη, για να διακινεί ευκολότερα τις σκευωρίες για τις ανύπαρκτες “νεκρές μικρές Μαρίες” στον Έβρο ή να συκοφαντεί διεθνώς την Ελλάδα (λ.χ. ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι "ψεύτες και απολογητές μαζικών εγκλημάτων βασανιστηρίων, βιασμών, ληστειών και παράνομων απωθήσεων"). Βέβαια, δεν παρέλειψε να μηνύσει (υποβάλλοντάς του και αγωγή) και τον βουλευτή Χριστόφορο Μπουτσικάκη γιατί με τις 4 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης αποκαλύφθηκε ότι ο εν λόγω Εθνικός Μηνυτής αποτελεί μάστιγα των δικαστηρίων έχοντας μηνύσει τους μισούς Έλληνες, ανάμεσά τους και 34 εισαγγελείς, ακόμη και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς».