- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πώς έγινε η κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων
Τα ηλεκτρονικά ίχνη του χάκερ αναζητούν οι Αρχές
Τράπεζα Θεμάτων - επίθεση χάκερ κατά τη διάρκεια σχολικών εξετάσεων: Πού στρέφονται οι έρευνες των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Μαζική αποστολή μηνυμάτων υψηλού bandwidth έστειλε ο δράστης ή οι δράστες της διπλής κυβερνοεπίθεσης χθες και σήμερα στην Τράπεζα Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας.
Αυτό προκύπτει από τις έρευνες των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να φτάσουν στα ηλεκτρονικά ίχνη του ανθρώπου που… πάτησε το κουμπί της μαζικής αποστολής μηνυμάτων, η οποία προκάλεσε «μπλάκ ουτ» στον κεντρικό σέρβερ της Τράπεζας Θεμάτων.
Βέβαια, οι δύο αυτές επιθέσεις αποτελούν παρελθόν και όσες απόπειρες γίνουν στο μέλλον θα πέσουν στο κενό, καθώς σήμερα, ενεργοποιήθηκε μια ειδική «ασπίδα προστασίας», ένα δίκτυο προστασίας το οποίο μπορεί να αντιμετωπίζει με πλήρη επιτυχία κάθε μορφής ηλεκτρονική επίθεση.
Πρόκειται για το ίδιο σύστημα ασφαλείας που χρησιμοποιείται στην διαδικασία των εκλογών αλλά και των πανελληνίων εξετάσεων, το οποίο με απλά λόγια, αναδρομολογεί τα μηνύματα σε άλλους σέρβερ, αποτρέποντας το μπλοκάρισμα.
Δυστυχώς, το σύστημα αυτό, δεν είχε ενεργοποιηθεί χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη, με αποτέλεσμα να δεχθεί τις απανωτές και συγχρονισμένες επιθέσεις.
Το κενό ασφαλείας στον σέρβερ της Τράπεζας Θεμάτων
Προφανώς, εκτιμούν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο δράστης ή οι δράστες, είχαν αντιληφθεί ότι υπήρχε αυτό το κενό ασφαλείας στον σέρβερ της Τράπεζας Θεμάτων και προχώρησαν στις επιθέσεις τους. Δεν υπήρχαν ουσιώδη μέτρα αποτροπής μιας κυβερνοεπίθεσης και για αυτό το λόγο συνέβη το μπλοκάρισμα.
Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μηνύματα που εστάλησαν μαζικά σε διάστημα μιας ώρας, δεν τα στέλνει χειροκίνητα κάποιος ένα προς ένα. Στο Σκοτεινό Διαδίκτυο (Dark Web) αγοράζει όποιος θέλει αριθμό μηνυμάτων. Στην περίπτωση την σημερινή, κατά την εκτίμηση των ειδικών, τα 164 εκατομμύρια μηνύματα που εστάλησαν μέσα σε διάστημα μιας ώρας, κόστισαν στον υπεύθυνο της επίθεσης, περίπου 200.000 ευρώ. Άρα, επισημαίνουν οι αστυνομικοί, δεν τίθεται θέμα πίσω από την επίθεση να κρύβεται ένας απλός χακεράς, αλλά ένα γκρουπ που έχει πρόσβαση σε έντονους οικονομικούς πόρους.
Κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων: «Τα ηλεκτρονικά ίχνη είναι κατά 99% ανεξίτηλα»
Αυτό που προέκυψε από τις έως τώρα έρευνες, είναι πως χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε 114 διαφορετικές χώρες για αυτή την μαζική κυβερνοεπίθεση. Οι έρευνες των αστυνομικών, κάποια στιγμή, θα καταλήξουν στον άνθρωπο που πάτησε το κουμπί.
«Τα ηλεκτρονικά ίχνη, κατά 99% είναι ανεξίτηλα» επισημαίνουν αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όμως αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.
Επίσης η έρευνα των αρχών, κινείται και μέσω του Σκοτεινού Διαδικτύου, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο μήπως και καταφέρουν μέσω του πωλητή των μαζικών μηνυμάτων να φτάσουν στα ίχνη του δράστη.
Επίσης δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, επισημαίνουν, τονίζοντας ωστόσο ότι οι πρώτες έρευνες, οδηγούν προς μια κατεύθυνση, προς μια χώρα, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να μπορούν να την ανακοινώσουν ακόμη, αφού οι έλεγχοι είναι σε πλήρη εξέλιξη.