Πέθανε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής
Οι ρόλοι στον κινηματογράφο και ο ύμνος του Παναθηναϊκού
Γιάννης Βογιατζής: Πέθανε ο τραγουδιστής - Οι ρόλοι στον κινηματογράφο, τα ρομαντικά τραγούδια και ο ύμνος του Παναθηναϊκού
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής. Άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Δευτέρας (15.5), στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό.
Η φωνή του έχει συνδεθεί με τα μιούζικαλ του ελληνικού κινηματογράφου, στα οποία δεν δίστασε να ξεδιπλώσει και τις υποκριτικές του ικανότητες. Πριν από δύο χρόνια σε συνέντευξή του στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω είχε μιλήσει για τη ζωή του, τις δυσκολίες και τα τραγούδια που τον σημάδεψαν. «Έζησα κατοχή, εμφύλιο και δικτατορία. Βοήθησα το σπίτι μου από 12 ετών, έπρεπε να δουλέψω, έμενα στο Παγκράτι και δούλευα στη Νέα Σμύρνη και πήγαινα με τα πόδια, τα λεφτά δεν περίσσευαν για συγκοινωνίες. Στην εφηβεία έπιασα δουλειά στα λιπάσματα στη Δραπετσώνα. Έπαιρνα 26 δραχμές μεροκάματο, όταν βγήκα στα ταλέντα και αμέσως έγινα επαγγελματίας. Στα ταλέντα βρέθηκα τυχαία και ενώ δεν σκόπευα να λάβω μέρος στον διαγωνισμό, ένας φίλος μου, ο Δημόπουλος, ήμασταν απ’ έξω και μου λέει “αν τραγουδήσεις θα σου δώσω δύο τσιγάρα”. Την άλλη μέρα πήρα 36 δραχμές μεροκάματο και το ρολόι καθώς κέρδισα στον διαγωνισμό. Πλουτίσαμε και σταμάτησα από τα λιπάσματα. Η μητέρα μου με πίστεψε πολύ τότε», είχε εξομολογηθεί στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Γιάννης Βογιατζής και πρόσθεσε: «Ήμουν έτοιμος να δώσω στη Σχολή Ευελπίδων σαν τον πατέρα μου αλλά παράλληλα πήγα στην αεροπορία, είχα κάνει και συγκρότημα εκεί. Ήταν δύσκολο τότε να κάνεις επιτυχία. Γι' αυτό πηγαίναμε στις βραδιές ταλέντων. Ο Γιώργος Οικονομίδης ήταν αυθεντία και μεσολάβησε η μητέρα του. Μάλιστα, όταν είχα πάει τραγούδησαν όλοι και εμένα δεν με φώναξε κανείς και έκλαιγα. Και μου λέει τότε ο Οικονομίδης "γιατί κλαις" και μόλις του είπα, σταμάτησε τον κόσμο που είχε σηκωθεί να φύγει και έτσι τραγούδησα και ο κόσμος μπροστά μπροστά χειροκροτούσε! Νόμιζα ότι με κορόιδευαν. Την άλλη μέρα με παίρνει στη δουλειά και μου έδινε 50 δραχμές μεροκάματο».
Παρότι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν το τραγούδι «Σ' αγαπώ σ' όλες τις γλώσσες», ο Γιάννης Βογιατζής στην αρχή δεν ήθελε να το πει. «Αυτό το τραγούδι ήταν για τις ανάγκες της ταινίας, εγώ δεν θα τραγουδούσα τέτοιο κομμάτι. Είπα τότε “για την ταινία θα το πεις”. Γι’ αυτό και δεν ήταν καλά γραμμένο. Σε ένα εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη πήγα με τη γυναίκα μου και υπήρχε μια Κινέζα σερβιτόρα και της έλεγα “τσε τσα κο” και τη ρώτησα αν μιλάει ελληνικά και μου λέει στα ελληνικά το σ’ αγαπώ είναι “ουάι ινί”. Άλλα ντ’ άλλα ήταν ο στίχος… και μου το ζητάγανε “τσε τσα κό”» είχε αποκαλύψει ο Γιάννης Βογιατζής.
Όσο για τον ύμνο του Παναθηναϊκού, ο Γιάννης Βογιατζής είχε αποκαλύψει πώς προέκυψε να τον ερμηνεύσει, ενώ του είχε γίνει πρόταση να πει και τον ύμνο του Ολυμπιακού. «Το 1962 ήμασταν στην εξέδρα εγώ, ο Μουζάκης και ο Οικονομίδης και βλέπαμε την ομάδα μας. Ο ύμνος αυτός είχε τραγουδηθεί πιο μπροστά από τον Λέανδρο, τον πατέρα της Βίκυς Λέανδρος, αλλά δεν πήγε… Δεν ξέρω για ποιον λόγο. Τότε μου λέει ο Οικονομίδης θα μας πεις τον ύμνο; Και καλά έκανα και τον είπα γιατί είναι η μεγαλύτερη μου επιτυχία, διαχρονική. Όλοι ερωτεύτηκαν τη συγκεκριμένη εκτέλεση, ήταν ύμνος. Θα μπορούσα να είχα τραγουδήσει τον ύμνο του Ολυμπιακού, μου έκαναν πρόταση και τους είπα ότι ήθελα λεφτά και μου λένε γιατί σε εμάς ζητάς λεφτά, και τους είπα ότι ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα μου. Όμως έχω τραγουδήσει και τον ύμνο της Ξάνθης τον οποίο την τρίτη ημέρα τον κατεβάσανε» είπε ο Γιάννης Βογιατζής.
Η πορεία στον κινηματογράφο και τα τραγούδια του Γιάννη Βογιατζή
Ο Γιάννης Βογιατζής υπήρξε τραγουδιστής και ηθοποιός του παλιού, ελληνικού κινηματογράφου. Βραβεύτηκε δύο φορές με το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1963 με το τραγούδι «Πέταξε ένα πουλί» (των Κώστα Κλάββα και Αλέξη Αλεξόπουλου) και το 1970 με το τραγούδι «Αδέρφια μου αλήτες πουλιά».
Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το τραγούδι από τις βραδιές ταλέντων του Ζόζεφ Κορίνθιου. Υπήρξε ένα από τα αστέρια της δεκαετίας του 1960, υποστηρικτής του Παναθηναϊκού και έχει τραγουδήσει και τον ύμνο της ομάδας. Από το 1958 έως το 1962 ήταν επίσημος τραγουδιστής των ανακτόρων. Το 1970, πριν την εμφάνιση στο Φεστιβάλ, έκανε εγχείρηση για πολύποδες και μετά από τρία χρόνια σταμάτησε το τραγούδι. Από το 1978 συνέχισε και πάλι να τραγουδά.
Έπειτα από 25 χρόνια πολιτικού γάμου, παντρεύτηκε το 2007 τη γυναίκα του και με θρησκευτικό γάμο. Ήταν πρώτος εξάδελφος του ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή.
Συλλυπητήρια για την απώλεια του Γιάννη Βογιατζή από την ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού
«Μια από τις λαμπρότερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, ένας ευγενής και χαριτωμένος, πάντοτε χαμογελαστός, άνθρωπος, ο Γιάννης Βογιατζής υπήρξε από τους αγαπημένους και ιδιαίτερα σεβαστούς τραγουδιστές, τόσο στο κοινό, όσο και μεταξύ των συναδέλφων του. Αν και ο ίδιος έλεγε ότι βρέθηκε στον χώρο του θεάματος σχεδόν από τύχη, το πηγαίο ταλέντο του, ο μοναδικός τρόπος ερμηνείας και η καταπληκτική φωνή του, μάγεψαν, επί δεκαετίες, τους ακροατές του στις μουσικές πίστες, στο ραδιόφωνο, στα πλατό των κινηματογραφικών στούντιο, στη σκηνή του θεάτρου. Δύο φορές βραβευμένος, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, μόνος ή και ντουέτο με τη σπουδαία Τζένη Βάνου, ερμήνευσε, αξέχαστα, ένα πλήθος σημαντικών τραγουδιών του Μίμη Πλέσσα, για ελληνικές ταινίες, αλλά και συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι, του Κώστα Κλάββα, του Γιώργου Μουζάκη, Κώστα Καπνίση, Γιώργου Θεοδοσιάδη, Τόλη Βοσκόπουλου. Κορυφαία η ερμηνεία του στην "Ομορφη Πόλη" του Μίκη Θεοδωράκη, στην ιστορική παράσταση του θεάτρου "Παρκ". Οι ηχογραφήσεις της γλυκιάς, μελωδικής φωνής του και τα πλάνα των ταινιών που έχουν καταγράψει τις υπέροχες ερμηνείες του, θα συνεχίσουν να μας θυμίζουν τη μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του», αναφέρει στη συλλυπητήρια δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Βραβευμένος δυο φορές με το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Βογιατζής ευτύχησε να έχει την ευρύτατη αποδοχή τόσο του κόσμου όσο και των κριτικών. Μεσουράνησε τις δεκαετίες του '50 και του '60 ενώ έγινε πολύ δημοφιλής χάρη και στο πέρασμά του από τον κινηματογράφο. Συνεργάστηκε με τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Μουζάκη, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Κώστα Καπνίση και άλλους, ενώ, καθότι φανατικός Παναθηναϊκός τραγούδησε τον ύμνο της αγαπημένης του ομάδας. Αποχαιρετούμε τον δημοφιλή και ταλαντούχο αυτόν καλλιτέχνη και θα έχουμε για πάντα τα τραγούδια του να μας συντροφεύουν. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», σημειώνει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση
Συγκατηγορούμενοι η μητέρα και ο γαμπρός του
Αύριο έχει προγραμματιστεί η απολογία των υπολοίπων.
Πού θα γίνει τηλεκπαίδευση
Πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Επικοινώνησαν με το 112
Επιτήδειοι «σήκωσαν» χρηματοκιβώτιο - Απουσίαζε η ιδιοκτήτρια
Η πρόγνωση Τσατραφύλλια για τις ηλιόλουστες μέρες που έρχονται
Συνελήφθησαν 8 Έλληνες και ένας Πακιστανός
Μεγάλος αγώνας δρόμου - 19 κεριά θα ανάψουν στην περιοχή της Χαριλάου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.