- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Aνέβηκε 4 θέσεις η Ελλάδα στον χάρτη ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων για το 2023
Βρίσκεται στη 13η θέση στην Ευρώπη
ΛΟΑΤΚΙ+: Βαθμολογία 57% συγκεντρώνει η χώρα μας στον χάρτη «Ουράνιου Τόξου» της ILGA - Ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες
Στο «ανοιχτό πράσινο» βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σύμφωνα με τον ετήσιο χάρτη της ILGA, της διεθνούς οργάνωσης που καταγράφει τις εξελίξεις των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων σε εθνικό επίπεδο.
Η χώρα μας συγκέντρωσε φέτος συνολικό ποσοστό 57% και βρίσκεται 13η σε σύνολο 49 χωρών στην Ευρώπη, όσον αφορά στη νομική προστασία και την εφαρμογή πολιτικών υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών. H Ελλάδα συγκεντρώνει την καλύτερη επίδοση από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, ενώ είναι πιο πάνω και από χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνει τα τελευταία χρόνια την επίδοσή της, καθώς από 47% το 2021, πήγε στο 52% το 2022 και έφτασε στο 57% φέτος.
Our #RainbowEurope Map 2023 is live, benchmarking 49 European countries on their legal and policy situation for LGBTI people. Check out https://t.co/aTIBONQOI3 now! pic.twitter.com/gfI8KHqEso
— ILGA-Europe (@ILGAEurope) May 11, 2023
Η Ελλάδα ανέβηκε τέσσερις θέσεις φέτος, χάρη στον νέο νόμο για την προστασία των intersex παιδιών από επιβλαβείς επεμβάσεις, αλλά και την απαγόρευση των «θεραπειών» μεταστροφής. Στην έκθεση που δημοσιεύει για τη χώρα μας, η ILGA αναφέρει μεταξύ άλλων στα θετικά τις νομοθετικές βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί, την κατάργηση απαγόρευσης αιμοδοσίας για τους ομοφυλόφιλους, καθώς και τα προγράμματα κατάρτισης των δημοσίων υπαλλήλων που εφαρμόζει το Εθνικό Κέντρο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Στα αρνητικά επισημαίνονται περιπτώσεις ομοφοβικών και τρανσφοβικών κρουσμάτων, όπως επίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομόφυλες οικογένειες λόγω της απουσίας του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου.
Οι χώρες με τις καλύτερες και χειρότερες επιδόσεις
Για όγδοη χρονιά στη σειρά, η Μάλτα κατέλαβε την πρώτη θέση με βαθμολογία 89%, ενώ ακολουθεί το Βέλγιο με 76% (ανέβηκε τέσσερις θέσεις σε σχέση με πέρσι) και τη Δανία με ίδια βαθμολογία (ανέβηκε δύο θέσεις σε σχέση με πέρσι).
Τις χειρότερες επιδόσεις έχουν το Αζερμπαϊτζάν (2%), η Τουρκία (4%) και η Αρμενία (9%), οι οποίες βρίσκονται στον «πάτο» της κατάταξης τα τελευταία τρία χρόνια.
Ο δείκτης και ο χάρτης «Ουράνιου Τόξου» της ILGA βαθμολογεί 49 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό από 0 έως 100, ανάλογα με τις νομικές και πολιτικές πρακτικές τους απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Η βαθμολογία καθορίζεται από 79 διαφορετικά κριτήρια τα οποία κατατάσσονται σε επτά κατηγορίες: ισότητα και έλλειψη διακρίσεων, οικογένεια, εγκλήματα και ρητορική μίσους, νομική αναγνώριση φύλου, σωματική ακεραιότητα των intersex ατόμων, θέση στην κοινωνία των πολιτών και άσυλο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Το Χ «λέει» και αυτό το τελευταίο αντίο σε έναν εκ των σημαντικότερων δημιουργών της ελληνικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου
Το χρονικό της υπόθεσης
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.