- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Χρήστος Ζερεφός: Κίνδυνος ξηρασίας σε Λάρισα και Λακωνία - Προειδοποίηση για τις φωτιές στην Ελλάδα
Την προσοχή όλων εμάς εφιστά ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου και «προειδοποιώντας» για τον κίνδυνο ξηρασίας σε Λακωνία και Λάρισα.
«Η ξηρασία και η έλλειψη του χειμώνα, καθώς χάσαμε το μισό χειμώνα φέτος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ξηρασίας», είπε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Ζερεφός, σημειώνοντας ότι η μείωση της υγρασίας του εδάφους έχει σοβαρές συνέπειες όπως η εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών. Σε άλλο σημείο, μιλώντας για την κλιματική κρίση και τις προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι του 2023 τόνισε ότι «δεν υπάρχει μοντέλο που να κάνει εποχική πρόβλεψη για την Ελλάδα, για το καλοκαίρι. Είναι υποθέσεις».
«Από κλιματικής πλευράς κανείς δεν γνωρίζει πόσο ζεστό θα είναι, τι καύσωνα θα έχουμε και πόσες ημέρες με επικινδυνότητα δασικών πυρκαγιών θα έχουμε τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο κ. Ζερεφός και συμπλήρωσε ότι με δεδομένο ότι το κλίμα είναι αποσταθεροποιημένο «χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η αιτία που προκαλεί την κλιματική αλλαγή, δηλαδή τα αέρια του θερμοκηπίου» που εμποδίζουν τη γη να ψυχθεί.
«Δυστυχώς δεν θα έχουμε επιστροφή πίσω» είπε για την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι «πια το ακραίο γεγονός κοντεύει να γίνει σύνηθες». Μάλιστα, σχολίασε στην ΕΡΤ επιστημονική μελέτη για το κλίμα στη Μεσόγειο, στο οποίο αναφερόταν ότι η Ανατολική Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, ιδίως από την κοιλάδα της Λάρισας μέχρι τη Λακωνία. Επιπλέον, ο κ. Ζερεφός σχολίασε ότι το πρόβλημα ξηρασίας στην Ελλάδα θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. «Το 2050 – 2060 είναι ένα χαρακτηριστικό έτος πέρα από το οποίο όλα γίνονται πολύ πιο γρήγορα και επικίνδυνα. Μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται καύσωνες, ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασία», πρόσθεσε ο κ. Ζερεφός και κατέληξε: «Το κόστος παγκοσμίως είναι τεράστιο. Έχει υπολογιστεί ότι στο τέλος του αιώνα θα ξεπεράσει τα 123 τρισ. δολάρια».