Ελλαδα

«Δεχθήκαμε πυρά, είμαστε χαρούμενοι που φτάσαμε σώοι»

Οι πρώτες δηλώσεις των Ελλήνων που επαναπατρίστηκαν από το Σουδάν

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έλληνες στο Σουδάν: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την άφιξη των Ελλήνων και των οικογενειών τους στην Ελευσίνα -  Η επιστροφή και η περιπέτεια απεγκλωβισμού

Στους 43 ανέρχονται οι Έλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί από την πρωτεύουσα Χαρτούμ του Σουδάν, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές.

Από αυτούς, 17 πολίτες έφτασαν στην Ελλάδα σήμερα στο πρωί. Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο τραυματίες, ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση στο 401, ενώ ο δεύτερος είναι εκτός κινδύνου. Παράλληλα, ακόμη επτά Έλληνες φτάνουν οδικώς στην Αίγυπτο σήμερα. 

Περίπου 80 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους παραμένουν στο Χαρτούμ και στόχος είναι να αποχωρήσουν άμεσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γίνονται προσπάθειες προκειμένου το ελληνικό C-130 να προσγειωθεί στο Χαρτούμ και να παραλάβει όσους παραμένουν εκεί, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Παραμένουν ακόμη 17 Κύπριοι πολίτες που στόχος είναι να απεγκλωβιστούν είτε από την Ελλάδα είτε από τη Μεγάλη Βρετανία.

Έλληνες διπλωμάτες βρίσκονται στην Άκαμπα, στο Τζιμπουτί, στο Ασουάν και στο Κάιρο, προκειμένου να υποδεχτούν τους πολίτες που καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν και να τους παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια. Εξετάζεται αν χρειαστεί και είναι εφικτό να μεταβεί διπλωμάτης και στο Χαρτούμ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έκαναν συνεννοήσεις με τους δύο αντιμαχόμενους στρατιωτικούς, προκειμένου να μη χτυπηθούν τα τρία σημεία που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών με συντεταγμένες, όπου βρίσκονται Έλληνες πολίτες, μεταξύ αυτών και η Μητρόπολη.

Οι πρώτες δηλώσεις των Ελλήνων του Σουδάν μετά την άφιξή τους

Στην Ελλάδα έφτασαν λίγο μετά τις 10:00 το πρωί 17 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν. Στις πρώτες τους δηλώσεις περιέγραψαν τις συνθήκες που επικρατούν εν μέσω συγκρούσεων και δήλωσαν ανακουφισμένοι που είναι πλέον στην Ελευσίνα. 

«Ήταν και θέμα τύχης», είπε ένας από τους διασωθέντες για το πώς κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν. «Μόλις φτάσαμε στην Ελλάδα. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που φτάσαμε ασφαλείς και σώοι. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολεμική Αεροπορία, τον στρατό που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί όπως εμείς και να επιστρέψουν σύντομα. Νομίζω κανείς δεν θα επιστρέψει άμεσα. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι ότι όταν ξεκίνησαν οι μάχες δεν ήξερε κανείς που θα διεξαχθούν, συνεχώς άλλαζαν μέρη και χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό. Κινδύνευσαν όλοι. Εμείς ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο μέσα. Και εμείς δεχτήκαμε πυρά, όλα τα κτίρια. Πολλές αδέσποτες σφαίρες. Αυτοκίνητα με κόσμο μέσα που τα είχαν πυροβολήσει. Οι μάχες ξεκίνησαν το Σάββατο στις 11:00 ώρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ομογενής, Χρήστος Δέδες, μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά την άφιξη των πρώτων Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν.

«Έπεσε μία βόμβα δίπλα στο σπίτι», δήλωσε άλλος διασωθείς στην ΕΡΤ. 

Την αποστολή υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε, χωρίς την παρουσία φωτογραφικού φακού, τους Έλληνες που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για τον επιτυχή απεγκλωβισμό τους. 

© EUROKINISSI
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Οι 17 είχαν αναχωρήσει χθες από το Τζιμπουτί και μέσω Ασουάν της Αιγύπτου έφτασαν σήμερα στην Ελευσίνα. Χθες, η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί. Εκεί, τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί, Mahamoud Ali Youssouf, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί, Sylvie Tabesse, και η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία, Άννα Φάρου.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν. Την ίδια ώρα, με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβαστεί και ο έφηβος γιος του.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Υποδοχή των απεγκλβισμένων από το Σουδάν @Menelaos Myrillas/SOOC

Με ειδική πτήση έφτασε ο διασωληνωμένος Έλληνας τραυματίας

Στην Ελευσίνα με ειδική πτήση έφτασε και ο διασωληνωμένος Έλληνας τραυματίας από το Σουδάν.

Ο διασωληνωμένος άνδρας τραυματίστηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ. Η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε τη μεταφορά του με το C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας που έφτασε στην 112 Πτέρυγα Μάχης νωρίτερα.

Το πρώτο χειρουργείο του πραγματοποιήθηκε σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Τζιμπουτί και πρέπει σύμφωνα με τους γιατρούς να γίνει και πάλι χειρουργική επέμβαση εντός 48 ωρών.

Τον τραυματία παρέλαβε ασθενοφόρο των Ενόπλων Δυνάμεων, και τον μετέφερε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για νοσηλεία και την επέμβαση που πρέπει να γίνει.