Ελλαδα

Πλήθος κόσμου στο έθιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα

Και ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε «μπότη»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κέρκυρα - Πάσχα 2023: Το έθιμο των Μπότηδων - Χιλιάδες κόσμου το παρακολούθησαν

Πλήθος κόσμου βρέθηκαν και φέτος στην Κέρκυρα για να παρακολουθήσουν το έθιμο των μπότηδων.

Ακριβώς στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, με την πρώτη Ανάσταση, εκατοντάδες κανάτες κάθε μεγέθους έπεσαν από τα μπαλκόνια των κτιρίων στο Λιστόν, με τους παρευρισκομένους να ζητωκραυγάζουν σε κάθε σπάσιμο.

Ο συνωστισμός ήταν μεγάλος, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε όσους παρακολουθούσαν να αποτυπώνουν συνεχώς με τα κινητά τους τηλέφωνα τις εικόνες από το πατροπαράδοτο έθιμο.

Οι Κερκυραίοι από τα στολισμένα παράθυρα και μπαλκόνια των σπιτιών έριξαν στους δρόμους πήλινα δοχεία, στάμνες, πολλές γεμάτες με νερό, για να ξορκίσουν το κακό.

Ο Τσίπρας πέταξε «μπότη» στην Κέρκυρα

Ένας από τους χιλιάδες Έλληνες που επέλεξαν φέτος να γιορτάσουν το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί αφού ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Κεφαλονιά.

Αφού παρακολούθησε εχθές την περιφορά του επιταφίου στο χωριό Μπενίτσες, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σήμερα το παρών στη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Στη συνέχεια, συμμετείχε στο έθιμο των Μπότηδων, σπάζοντας και ο ίδιος ένα κανάτι από το μπαλκόνι που είχε ανέβει.

© EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το έθιμο των Μπότηδων

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε.

Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.

Η δεύτερη θεωρία αναφέρεται στην περίοδο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου, πετώντας τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς.