Ελλαδα

Αντιδράσεις συνταγματολόγων για Τζανερίκου: Πρωτοφανής και απροσδόκητη η παρέμβασή του

Θέτουν και θέμα αυτοεξαίρεσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
συνταγματολόγων κατά Τζανερίκου: Πρωτοφανής, επιθετική και απροσδόκητη η παρέμβασή του
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εκλογές 2023 - Κόμμα κασιδιάρη - Αντιδράσεις συνταγματολόγων για Τζανερίκου: Πρωτοφανής και απροσδόκητη η παρέμβασή του

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παρέμβαση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη.

Με δηλώσεις τους στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ συνταγματολόγοι θέτουν μάλιστα και θέμα αυτοεξαίρεσης του κ. Τζανερίκου από τις διαδικασίες του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου όταν θα κληθεί να αποφασίσει για το κόμμα Κασιδιάρη.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Χαράλαμπος Ανθόπουλος δήλωσε ότι μένει έκπληκτος με το επιθετικό ύφος και το απροσδόκητο ύφος λόγου για ανώτατο δικαστή. «Το επιχείρημα ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν είναι εύλογο καθώς ούτε μια τέτοια υπόθεση είχε ξαναγίνει. Η ρύθμιση είναι διακιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος και μου φαίνεται αδικαιολόγητη η παρέμβαση του κ. Τζανερίκου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Πάνος Λαζαράτος δήλωσε από την πλευρά του ότι «θεωρεί θεσμικά απαράδεκτο να διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις αυτή τη στιγμή».

Αναφερόμενος δε στην πρωτοβουλία του κ. Τζανερίκου είπε ότι «η ενέργειά του τον οδηγεί σε αυτοεξαίρεση από την διαδικασία που έρχεται σε λίγες ημέρες στο Άρειο Πάγο».

«Μίλησε για φωτογραφική αντιμετώπιση ως προς το πρόσωπό του. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση» σημείωσε επίσης ο κ. Λαζαράτος και τόνισε ότι «είναι μια γενική και αφηρημένη ρύθμιση που εξοπλίζει με πολύ περισσότερες εγγυήσεις την απόφαση που θα λάβει ο Άρειος Πάγος».

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει εκ πρώτης όψεως ανεπίτρτεπτη συνταγματικά παρέμβαση, ούτε στο έργο, ούτε στην οργάνωση, ούτε στη λειτουργία του δικαστηρίου. «Η αύξηση αυτή που αποφασίζεται πιστεύω ότι παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα και αντικειμενικότητας και απρόσωπης και ορθής κρίσης αφού θα αποφασίζει ένας διπλάσιος αριθμός δικαστών» τόνισε.

Ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος ανέφερε: «Το ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι παράνομο. Πάντως πράγματι αυτό είναι ένα ζήτημα που αποτελεί interna corporis. Δηλαδή θα μπορούσε να αφεθεί στο Δικαστήριο. Όμως ξαναλέω ότι από μόνη της αυτή η νομοθετική ρύθμιση όσο και αν έχει τα προβλήματα που είπαμε (ότι δεν είναι αναγκαία και συνιστά κακή νομοθέτηση) δεν νομίζω ότι είναι παράνομη».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crsdqae87qp5)

Βενιζέλος για αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου: Αδιανόητος θεσμικά ο δημόσιος διάλογος

Θέση στην αντιπαράθεση μεταξύ του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Εσωτερικών για τη ρύθμιση κατά του κομματος του Κασιδιάρη, παίρνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως λέει σε δήλωση του είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσες κινήσεις που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να θέσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ζητήματα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στον νόμιμο δικαστή, τη δικαστική προστασία και ακρόαση και τη νόμιμη δίκη.

Επιπλέον, προτείνει να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια του, κατά τις ισχύουσες ως προς αυτήν ρυθμίσεις. Και τέλος, δηλώνει πως θεωρεί αυτονόητο ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία.

Ολόκληρη η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου

«Η δημόσια αντίδραση του Αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου - Προέδρου του Α1 Τμήματος για τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με την οποία καθορίζεται ο δικαστικός σχηματισμός που θα κρίνει τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 32 της εκλογικής νομοθεσίας (ΠΔ 26/2012, όπως ισχύει) και ο αδιανόητος θεσμικά δημόσιος διάλογός του με τον Υπουργό Εσωτερικών, καθιστούν αναγκαίες άμεσες κινήσεις που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να θέσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ζητήματα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στον νόμιμο δικαστή, τη δικαστική προστασία και ακρόαση και τη νόμιμη δίκη (άρθρα 8 και 20 παρ.1 Συντ., άρθρο 6 παρ.1 ΕΣΔΑ).

Προτείνω να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια του, κατά τις ισχύουσες ως προς αυτήν ρυθμίσεις.

Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.