Ελλαδα

Στο φως τρεις νέες περιπτώσεις εξαπάτησης ασθενών από τον 66χρονο ψευτογιατρό

Τους απέσπασε 215.000 ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατρός που κρατά στα χέρια του στηθοσκόπιο
Γιατρός © Unsplash / Sasun Bughdaryan

Ψευτογιατρός: Τρεις νέες περιπτώσεις εξαπάτησης από τον 66χρονο κατηγορούμενο - 215.000 ευρώ για ανύπαρκτες θεραπείες

Ακόμη τρεις περιπτώσεις ασθενών που εξαπάτησε ο 66χρονος ψευτογιατρός αποκάλυψε η ΕΛ.ΑΣ.. Πολίτες σε Αθήνα και Χίο απευθύνθηκαν στον κατηγορούμενο προκειμένου να τους βοηθήσει στη θεραπεία σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζαν. 

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αρχών, οι ασθενείς κατά το χρονικό διάστημα από το έτος 2006 έως το έτος 2014, εξαπάτησαν σε τρεις ακόμη περιπτώσεις, ασθενείς που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες νευρολογικές παθήσεις, αποκομίζοντας το συνολικό χρηματικό ποσό των 215.000 ευρώ, υποσχόμενοι την πλήρη θεραπεία ή τουλάχιστον τη θεαματική βελτίωση της κατάστασης της υγείας τους, εφόσον ακολουθούσαν την προτεινόμενη από αυτούς θεραπεία, χωρίς ωστόσο να επέλθει το υποσχόμενο αποτέλεσμα.

Ήδη για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία του 66χρονου και ενός 72χρονου, που φέρεται να είναι συνεργός του. Οι αρχές έχουν εντοπίσει θύματα του ψευτογιατρού σε Αθήνα, Χίο, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.

Ψευτογιατρός: Πώς δρούσε ο 66χρονος που παρίστανε τον νευρολόγο

Ο 66χρονος φυσικοθεραπευτής που παρίστανε τον νευρολόγο και υποστήριζε ότι θεράπευε τη σκλήρυνση κατά πλάκας, προσέγγιζε ασθενείς –εκ των οποίων οι πέντε έχασαν τη ζωή τους– λέγοντάς τους ότι ανάμεσα στους θεραπευόμενούς του βρίσκονται πρόσωπα από πολιτικών, καλλιτεχνών, αλλά και παγκοσμίου φήμης αθλητών. Σύμφωνα με μαρτυρία κόρης ασθενούς, ο ψευτογιατρός υποστήριζε ότι κούραρε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο 66χρονος ψευτογιατρός, όσο και ο 72χρονος Γερμανός γιατρός, που φέρεται να είναι συνεργός του, κατηγορούνται για απάτη σε βάρος τουλάχιστον 15 ασθενών που έπεσαν στην παγίδα τους, ενώ πέντε εξ αυτών πέθαναν. Η δράση των δύο κατηγορουμένων φέρεται να ξεκίνησε το 2009. Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, συνήθως, σε προχωρημένο στάδιο, και άλλες νευρολογικής φύσεως παθήσεις, πείστηκαν να υποβληθούν στη θεραπεία που πρότεινε ο ψευτογιατρός, διακόπτοντας τις φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούσαν μέχρι τότε, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι η διακοπή αυτή συνέδραμε στο να επισπευσθεί η επέλευση του θανάτου του ασθενούς.

Φαίνεται δε πως ο 66χρονος φυσιοθεραπευτής –που άλλοτε συστηνόταν ως φυσίατρος ή νευρολόγος κι άλλοτε με την πραγματική του ιδιότητα– ήταν τόσο πειστικός που ασθενείς μετέβαιναν με δικά τους έξοδα στο ιατρείο του 72χρονου Γερμανού γενικού γιατρού (συστηνόταν ως γενετιστής ή νευρολόγος) στην περιοχή της Στουτγκάρδης για να υποβληθούν σε εξέταση και να λάβουν την έγκριση για την έναρξη της δήθεν θεραπείας, η οποία ξεκινούσε με την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα οι ενέσεις που αναλάμβανε να κάνει ο Έλληνας φυσιοθεραπευτής ήταν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Αστυνομία, φιαλίδια με αμινοξέα «που δεν κάνουν ούτε καλό ούτε κακό», ενώ οι υποτιθέμενες ενέσεις βλαστοκυττάρων φαίνεται πως ήταν αμπούλες… γλυκόζης. Ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των παθόντων, τα φιαλίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ το καθένα, ενώ οι ενέσεις με τα δήθεν βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ, ανά δόση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cq4f4ljztpk1)

Ψευτογιατρός: Πώς αποκαλύφθηκε η δράση του

Οι αστυνομικές έρευνες ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2020 από το Τμήμα Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, όταν ο αδελφός ενός εκ των θυμάτων που κατέληξε, κατήγγειλε τη δράση τους. Όπως διευκρίνισε ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ, αυτός δεν ήταν ο πρώτος χρονικά καταγεγραμμένος θάνατος, καθώς είχαν προηγηθεί σε προγενέστερο στάδιο κι άλλοι θάνατοι.

Ο κ. Κεσελίδης ανέφερε ότι ο 66χρονος, κάτοικος Αθηνών –που εξεταζόμενος ως ύποπτος στο πλαίσιο της διενεργηθείσας προκαταρκτικής εξέτασης αρνήθηκε όσα του αποδίδονται– είχε καταγγελθεί το 2016 για ανάλογη απάτη. «Είχε υποβληθεί τότε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατέστη κατηγορούμενος και του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του», σημείωσε ο κ. Κεσελίδης. Αυτό δεν πτόησε όμως τον «ψευτογιατρό» που συνέχισε την αναζήτηση θυμάτων μέχρι το τέλος του 2021 οπότε καταγγέλθηκε από το τελευταίο θύμα. «Διατήρησε το φυσιοθεραπευτήριό του μέχρι και το 2022 και συνέχισε να κάνεις συνεδρίες» σημείωσε ο ταξίαρχος, ενώ ερωτηθείς για τη γνωριμία του με τον συγκατηγορούμενό του γιατρό ανέφερε ότι γνωρίστηκαν μέσω της Ελληνογερμανίδας συζύγου του 66χρονου. Ο 72χρονος Γερμανός φέρεται να είχε αποκτήσει ΑΦΜ στην Ελλάδα παράσχοντας ακόμη και υπηρεσίες στο χώρο εργασίας του φυσιοθεραπευτή.

Τα θύματά τους, σύμφωνα με την έρευνα, εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και μεταξύ αυτών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Χίο, την Ηγουμενίτσα και σε περιοχή της Πελοποννήσου. Μάλιστα, οι ίδιοι οι παθόντες «από στόμα σε στόμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κεσελίδης, μάθαιναν για την προτεινόμενη θεραπεία και τούς αναζητούσαν με την ελπίδα της υποσχόμενης πλήρους ίαση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.