Ζητούνται παιδικές ΜΕΘ - Το διαχρονικό πρόβλημα και η λύση
Γιατί υπάρχουν μόλις σε 4 νομούς στη χώρα μας
Παιδιατρικές ΜΕΘ: Η έλλειψη κλινών, τα περιστατικά και οι αεροδιακομιδές - Η λύση στο πρόβλημα
Τα περιστατικά θανάτων παιδιών αναδεικνύουν ένα διαχρονικό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ σε νοσοκομεία της χώρας, όπου οι αεροδιακομιδές αποτελούν συχνό φαινόμενο.
Να σημειωθεί πως μόλις τέσσερις είναι οι νομοί της χώρας που διαθέτουν παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ.
Παιδιατρικές ΜΕΘ: Περιστατικά και έλλειψη
Το δραματικό περιστατικό με τον αδόκητο θάνατο του 10χρονου Κωνσταντίνου, από επιπλοκές της γρίπης Α(Η1Ν1), οι οποίες προκάλεσαν στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου αιφνίδια όσο και ραγδαία επιδείνωση, με οξεία μυοκαρδίτιδα, στο άτυχο παιδάκι, διερευνά πλέον – όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις - η εισαγγελία του Βόλου, καθώς ο 10χρονος κατέληξε νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Βόλου, χωρίς να εισαχθεί ποτέ σε παιδιατρική μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Λίγες ημέρες μετά από την Πρωτοχρονιά, τρία μικρά αδελφάκια από την Κοζάνη νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας. Για το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, ηλικίας 3 ετών, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε αεροδιακομιδή προς την παιδιατρική ΜΕΘ του νοσοκομείου παίδων Πεντέλης, όπου παρέμεινε διασωληνωμένο, ενώ τα δύο αδελφάκια του νοσηλεύονται στις παιδιατρικές κλινικές του νοσοκομείου «Μαμάτσειο» της Κοζάνης, το ένα, και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», το άλλο.
Μία επείγουσα αεροδιακομιδή πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου, καθώς ένα βρέφος λίγων ημερών χρειάστηκε να διασωληνωθεί, όταν διαγνώστηκε με σοβαρό και σπάνιο πρόβλημα στην καρδιά του.
Η αεροδιακομιδή του πραγματοποιήθηκε με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, από την βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, δεν κατάφερε, δυστυχώς, να κρατηθεί στη ζωή ο 6χρονος Θωμάς από τα Γρεβενά, ο οποίος υπέστη ανακοπή καρδιάς και νοσηλευόταν σε κλίνη της μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) παίδων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου.
Το απόγευμα της 3ης Ιανουαρίου 2023 κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, ο 6χρονος υπέστη ανακοπή καρδιάς. Στη συνέχεια αναζητήθηκε κλίνη σε ΜΕΘ παίδων στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της συμπρωτεύουσας και, έτσι, αποφασίστηκε η διακομιδή του παιδιού στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου, με ασθενοφόρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).
Γιατί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου; Ο λόγος είναι ότι, κάθε φορά κατά την οποία οι παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ του «Ιπποκρατείου» νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης είναι πλήρεις, χωρίς ελεύθερη παιδιατρική κλίνη ΜΕΘ στο ΕΣΥ παραμένει η μισή Ελλάδα, δηλαδή όλη η χώρα μας από την Αθήνα και πάνω… Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρος, Θράκη παραμένουν εν έτει 2023 χωρίς έστω μία παιδιατρική κλίνη ΜΕΘ στο ΕΣΥ, ενώ όλη η βόρεια Ελλάδα εξυπηρετείται από τις μόλις 10 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.
«Ανάσα» από τη Λάρισα
Πέραν ενός νοσοκομείου της συμπρωτεύουσας, λοιπόν, του «Ιπποκρατείου», το οποίο διαθέτει παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ, μόλις τρεις ακόμη νομοί της χώρας μας διαθέτουν νοσοκομεία του ΕΣΥ, στα οποία λειτουργούν τέτοιες κλίνες… Πρόκειται για τον νομό Αχαϊας, τον νομό Ηρακλείου Κρήτης και τον νομό Αττικής. Συνολικά 55 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ, όσες ακριβώς διέθετε το ΕΣΥ της χώρας μας ίσως ακόμη και πριν από 20 – 25 χρόνια...
Σημαντικές «ανάσες» αναμένεται να πάρει, ασφαλώς, τον ερχόμενο Ιούνιο το σύστημα, όταν θα ενταχθούν σε πλήρη λειτουργία οι έξι νέες παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της κατασκευής τους στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο θα είναι σε θέση να «ανοίγει» ακόμη μία, επικουρική παιδιατρική κλίνη ΜΕΘ, την έβδομη, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο.
Έτσι, μπορεί να είναι αλήθεια ότι η πληρότητα στις παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ όλης της χώρας, κατά τη διάρκεια της επιδημικής έξαρσης της γρίπης και των υπολοίπων ιώσεων, αλλά και του νέου κορωνοϊού, δεν έχει ξεπεράσει ποτέ συνολικά το 60%, αλλά η μισή ηπειρωτική χώρα βρίσκεται ορισμένες φορές σε ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση, όσον αφορά εκείνα τα παιδιατρικά περιστατικά τα οποία χαρακτηρίζονται ως πολύ σοβαρά και επείγοντα.
Οι 55 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ
Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 55 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ, εκ των οποίων οι 32 στο λεκανοπέδιο της Αττικής και οι 23 στην περιφέρεια.
- Παίδων «Αγία Σοφία»: Λειτουργούν 9 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ.
- Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: 11 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ,
- Παίδων Πεντέλης: 6 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ.
- Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου «Αττικόν»: 6 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ.
- «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης: 10 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ,
- Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου: 7 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ,
- Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου: 6 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ.
Η οριστική λύση από τη Θεσσαλονίκη
Το μεγάλο πρόβλημα με την ουσιαστική ανεπάρκεια του πλήθους των παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ, το οποίο σοβεί για δεκαετίες στη χώρα μας, αναμένεται να λυθεί, σε πολύ σημαντικό βαθμό, σχεδόν οριστικά, με την έναρξη της λειτουργίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου παίδων της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο, εντός του 2025, σύμφωνα με όσα διαβεβαίωσε πρόσφατα από την συμπρωτεύουσα ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Το νέο νοσοκομείο, εξ ολοκλήρου χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχει σχεδιασθεί για να φιλοξενεί 33 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ και άλλες 33 παιδιατρικές κλίνες μονάδας αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), συνολικά. Εκεί προβλέπεται να μετεγκατασταθούν επίσης οι 10 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ του «Ιπποκρατείου» νοσοκομείου της συμπρωτεύουσας.
Το νέο πανεπιστημιακό παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στην παροχή υπηρεσιών υγείας για τα παιδιά στην Ελλάδα. Ως το πρώτο αποκλειστικά παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αθηνών, θα παρέχει δευτεροβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και τριτοβάθμια παιδιατρική περίθαλψη για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας παράλληλα το δίκτυο υπηρεσιών υγείας για παιδιά και εφήβους σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι νοσοκομειακοί χώροι έχουν σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γονέων και των φροντιστών τους, με στόχο να μπορούν να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά, όπως ενδεικτικά τα δωμάτια νοσηλείας, όπου οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα κινητό κρεβάτι για να διανυκτερεύσουν με το παιδί τους.
Επιπλέον, το νοσοκομείο θα περιλαμβάνει χώρους παιχνιδιού και στοιχεία περιβαλλοντικού σχεδιασμού φιλικά προς τα παιδιά, ενώ θα διαθέτει επίσης ένα ειδικό σύστημα εύρεσης διαδρομής (wayfinding system) που θα βοηθά τα παιδιά, το προσωπικό και τους επισκέπτες να κινούνται με ευκολία μέσα στον χώρο.
Ταυτόχρονα, το νοσοκομείο θα αναπτυχθεί μέσα σε ένα δάσος που θα αφομοιώσει την υπάρχουσα βλάστηση με την ανάπτυξη παιδικών θεραπευτικών κήπων και διαδραστικών παιδικών χαρών και με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον. Όλα τα στοιχεία έχουν σχεδιαστεί ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται, σε μία σειρά από παρεμβάσεις στο τοπίο, βελτιώνοντας την καθημερινότητα για το προσωπικό, τα παιδιά και τους φροντιστές, ενισχύοντας, παράλληλα, τις θεραπευτικές ιδιότητες της φύσης.
Το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο θα προσφέρει όλες τις βασικές κλινικές υπηρεσίες, από επείγοντα περιστατικά και πλήθος χειρουργικών ειδικοτήτων, μέχρι τμήματα καρδιολογίας, αιμοκάθαρσης και ογκολογίας, καθώς και νεογνική και παιδιατρική εντατική φροντίδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγκατηγορούμενοι η μητέρα και ο γαμπρός του
Αύριο έχει προγραμματιστεί η απολογία των υπολοίπων.
Πού θα γίνει τηλεκπαίδευση
Πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Επικοινώνησαν με το 112
Επιτήδειοι «σήκωσαν» χρηματοκιβώτιο - Απουσίαζε η ιδιοκτήτρια
Η πρόγνωση Τσατραφύλλια για τις ηλιόλουστες μέρες που έρχονται
Συνελήφθησαν 8 Έλληνες και ένας Πακιστανός
Μεγάλος αγώνας δρόμου - 19 κεριά θα ανάψουν στην περιοχή της Χαριλάου
Σαφείς οι γραμμές του πρωθυπουργού
Από την υπηρεσία της Βιβλιοθήκης διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών
Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.