Ελλαδα

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Σε ποιες ΔΕΚΟ και πότε ξεκινά να εφαρμόζεται

Ποιοι κλάδοι έχουν ήδη ενταχθεί - Πόσοι εργαζόμενοι τη χρησιμοποιούν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έρχεται και στον ΟΣΕ
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας - Επεκτείνεται στις ΔΕΚΟ - Τα πλεονεκτήματα για τους εργαζόμενους

Στο επόμενο στάδιο περνά με ταχείς ρυθμούς η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με την επέκτασή της και στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ.

Σε πρώτη φάση, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα επεκταθεί έως το τέλος Απριλίου στις ΔΕΚΟ στον χώρο της κοινής ωφέλειας, όπως σε αυτές που εντάσσονται στον κλάδο των μεταφορών, καλύπτοντας 18.000 εργαζόμενους, ενώ οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ θα ακολουθήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, τις προσεχείς ημέρες, προγραμματίζονται συναντήσεις με τις διοικήσεις αυτών των εταιρειών και τους εκπροσώπους των εργαζόμενων, προκειμένου να ενταχθούν απρόσκοπτα στον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και να υπάρξει ενημέρωση για τις νέες διαδικασίες που θα εφαρμόζονται κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους τομείς αυτούς κρίνεται αναγκαία, ιδίως μετά τις παραλείψεις που διαπιστώθηκαν στη «σκιά» του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ποιους εργαζόμενους αφορά η ψηφιακή κάρτα εργασίας - Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχωρά σταθερά και ύστερα από διάλογο στη σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Ήδη, από το καλοκαίρι του 2022, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, ενώ, από τις 16 Φεβρουαρίου 2023, ξεκίνησε η εφαρμογή της σε δύο ακόμη επιχειρηματικούς κλάδους, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, το μέτρο καλύπτει έως σήμερα περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται στους τέσσερις κλάδους, που προαναφέρθηκαν.

Κατόπιν, σε συνέχεια της σχετικής δήλωσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γνωστοποίησε ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτείνεται στις ακόλουθες ΔΕΚΟ:

  • ΟΣΕ ΑΕ
  • ΕΡΓΟΣΕ
  • Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ
  • ΟΣΥ
  • ΟΑΣΑ
  • ΟΣΕΘ
  • ΟΑΣΘ
  • Αττικό μετρό
  • Κτιριακές Υποδομές ΑΕ
  • Εγνατία Οδός ΑΕ
  • ΕΥΔΑΠ
  • ΕΛΤΑ

Στις επιχειρήσεις αυτές αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ομοιόμορφα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εργαζόμενους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, που έχει τεθεί, θα ακολουθήσουν η βιομηχανία, ο τουρισμός και η εστίαση.

Όπως διευκρινίζει το Υπουργείο Εργασίας, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν, όταν σε επόμενη φάση ενταχθεί στο σύστημα αυτό και η βιομηχανία.

Τα οφέλη από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση προς όφελος των εργαζομένων, γιατί:

Καταπολεμά την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, προς όφελος των επιχειρήσεων,

συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού,

εγγυάται τη διαφάνεια στους ελέγχους και

λειτουργεί προς όφελος του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς διασφαλίζει τα έσοδα από τις εισφορές.

Οι δικλείδες ασφαλείας

Μάλιστα, η Ψηφιακή Κάρτα εισάγει δύο σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που διευκολύνουν τους ελέγχους και τους καθιστούν αυτόματους και αντικειμενικούς, οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Η έναρξη και η λήξη της εργασίας γνωστοποιούνται αυτόματα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ II».
  2. Ο ελεγκτής γνωρίζει, πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας, ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί.

Επίσης, οι εργαζόμενοι μπορούν να αξιοποιούν τις καταγραφές της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η οποία τους παρέχει πλήρη απόδειξη για τον χρόνο που πραγματικά απασχολήθηκαν.

Οι δύο εφαρμογές της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app, την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις, η οποία «διαβάζει», κατά την έναρξη και τη λήξη της εργασίας, τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ».

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει όλες τις μορφές απασχόλησης, τα ωράρια εργασίας (σταθερό, μεταβαλλόμενο, βάρδιες και υπερωρίες), ενώ καταγράφει ηλεκτρονικά και όλες τις μορφές άδειας, που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.