Ελλαδα

Ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός μιλά για πρώτη φορά μετά την επίθεση που δέχθηκε στη Μύκονο

«Θέλουν να ξεμπερδέψουν με την προστασία των αρχαιοτήτων»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μύκονος: Ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός μιλά για πρώτη φορά μετά την επίθεση

«Γυρνάς από το γραφείο σου αργά έχοντας δουλέψει, θέλεις να πας σπίτι σου και καταλήγεις χτυπημένος και αιμόφυρτος στο νοσοκομείο. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές;» αναρωτήθηκε ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που δέχθηκε μαφιόζικη επίθεση στη Μύκονο, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. 

Ο ίδιος θεωρεί σωτήριο το γεγονός πως ενώ τον χτυπούσε ο δράστης της επίθεσης, στον στενό δρόμο εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο που έριξε τα φώτα πάνω του και ο δράστης άρχισε να τρέχει και να ανεβαίνει σε μοτοσυκλέτα με την οποία απομακρύνθηκε. «Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια αυτό τον άνθρωπο γιατί πιθανότατα μου έσωσε τη ζωή το γεγονός πως βρέθηκε εκεί έστω και τυχαία», λέει ο Μανώλης Ψαρρός.

Οπως είπε, ακόμα αναρρώνει από την επίθεση που δέχτηκε στις 7 Μαρτίου: έχει σπασμένα πλευρά, σπασμένη μύτη και η όρασή του δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως.

«Σκοπός αυτών που παρήγγειλαν την επίθεση ήταν πιθανότατα η ζωή μου προκειμένου να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους συναδέλφους», σημείωσε ο κ. Ψαρρός, επισημαίνοντας ότι λίγες μέρες πριν την επίθεση είχε αντιληφθεί «περίεργες κινήσεις» που στόχευαν στην παρακολούθησή του.

Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από τους συνηγόρους του την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν κινητά και να βρεθούν οι δράστες της επίθεσης και όσοι τους έδωσαν την εντολή.

Ο κ. Ψαρρός αποκάλυψε ότι εστάλη απειλητικό και συκοφαντικό SMS σε άλλη συνάδελφό του, με την οποία χειρίζονταν κοινά θέματα στη Μύκονο.

«Κάποια οικονομικά συμφέροντα στη Μύκονο θέλουν να ξεμπερδέψουν με την προστασία των αρχαιοτήτων και θέλουν να εκφοβίσουν κάθε υπάλληλο που κάνει σωστά τη δουλειά του», είπε με νόημα.

Τόνισε επίσης ότι επιθυμεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του και να συνεχίσει να ασχολείται με υποθέσεις της Μυκόνου μετά το πέρας της αναρρωτικής του άδειας.

Ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσε ήταν ενίσχυση του προσωπικού της ΕΦΑ Κυκλάδων, συνδρομή δικηγόρου με έμμισθη εντολή και αστυνομική προστασία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων.

Τέλος, ο κ. Μανώλης Ψαρρός χαρακτήρισε «λάθος μήνυμα» την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να ζητήσει την απομάκρυνση των αρχαιολόγων που ως τώρα ασχολούνταν με τη Μύκονο.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ψαρρού

«Υπηρετώ στην Αρχαιολογική Υπηρεσία δεκαετίες.

Τα τελευταία 10 χρόνια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα τελευταία 8 με αρμοδιότητα τη Μύκονο.

Ασκώ πάντοτε τα καθήκοντά μου, υπηρετώντας τον αρχαιολογικό νόμο και την προστασία των μνημείων και των χώρων, όπως όλοι οι αρχαιολόγοι.

Ποτέ δεν περίμενα να βρεθώ στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ούτε το επεδίωξα, και αισθάνομαι άβολα με αυτό.

Αναρρώνω ακόμη από την επίθεση που δέχτηκα στις 7 Μαρτίου, στην περιοχή του ΚΑΤ.

Ευτυχώς είμαι στη ζωή χάρη στο αυτοκίνητο που έστριψε και εμπόδισε τον δράστη ή τους δράστες να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον οδηγό του αυτοκινήτου που έτρεψε τους δράστες σε φυγή και με βρήκε αναίσθητο και αιμόφυρτο. Σε αυτόν χρωστάω μάλλον τη ζωή μου.

Εχω σπασμένα πλευρά, σπασμένη μύτη και δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη πλήρως η όρασή μου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα υπάρξει κάποιο μόνιμο πρόβλημα.

Σκοπός αυτών που παρήγγειλαν την επίθεση ήταν πιθανότατα η ζωή μου προκειμένου να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους συναδέλφους Εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι μέρες πριν υπήρχαν περίεργες κινήσεις που στόχευαν την αναγνώριση και παρακολούθησή μου.

Για τον λόγο αυτό ζήτησα με τους συνηγόρους μου την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν κινητά και να βρεθούν οι δράστες της επίθεσης και όσοι τους έδωσαν την εντολή.

Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου που μου στάθηκαν από την πρώτη στιγμή και τους Συλλόγους που άνοιξαν το θέμα. Για τους ελάχιστους που αμφισβήτησαν την αιτία της επίθεσης κι αν σχετιζόταν με τις υποθέσεις που χειριζόμουν στη Μύκονο, η αποστολή απειλητικού και συκοφαντικού sms σε άλλη συνάδελφο, με την οποία χειριζόμασταν κοινά θέματα στη Μύκονο, είναι η απόδειξη αυτού που εξαρχής έλεγαν και τα σωματεία μας. Κάποια οικονομικά συμφέροντα στη Μύκονο θέλουν να ξεμπερδέψουν με την προστασία των αρχαιοτήτων και θέλουν να εκφοβίσουν κάθε υπάλληλο που κάνει σωστά τη δουλειά του.

Από την πρώτη στιγμή δήλωσα με σαφήνεια ότι, μετά το πέρας της αναρρωτικής μου άδειας, θέλω να επιστρέψω κανονικά στα καθήκοντά μου και να συνεχίσω να ασχολούμαι με υποθέσεις της Μυκόνου. Ζητάω, όμως, όπως και όλοι μου οι συνάδελφοι, να αισθάνομαι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και η συντεταγμένη πολιτεία με υποστηρίζουν στο έργο μου, για να το ασκώ χωρίς φόβο.

Ζητήσαμε ενίσχυση του προσωπικού της ΕΦΑ Κυκλάδων, συνδρομή δικηγόρου με έμμισθη εντολή, αστυνομική προστασία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων όπου μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένοπλους μπράβους, όπως μου έχει συμβεί.

Η Υπουργός Πολιτισμού με επισκέφτηκε στο νοσοκομείο. Δεν περίμενα ότι μετά από αυτή την επίσκεψη η λύση που θα έβρισκε είναι να ζητήσει την απομάκρυνση των αρχαιολόγων που ως τώρα ασχολούμαστε με τη Μύκονο! Δεν είναι αυτό η προστασία που ζητήσαμε.

Αυτό δίνει το λάθος μήνυμα στους δράστες της επίθεσης και ενισχύει το δικό τους μήνυμα τους προς τους συναδέλφους μου αρχαιολόγους. Το μήνυμα δηλαδή ότι μπορούν να βγάλουν από τη μέση τους υπαλλήλους που τους ενοχλούν.

Περιμέναμε να έχουμε στο πλάι μας την πολιτική ηγεσία. Περίμενα να μου ζητήσουν τους φακέλους με τις παρανομίες που χειριζόμουν και να τους πάνε στον Εισαγγελέα. Περίμενα να φροντίσουν να εκδοθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης για τις κατασκευές που έχουν γίνει χωρίς τις νόμιμες άδειες.

 Αντί για αυτές τις κινήσεις, το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει την εικόνα ότι αδειάζει τους υπαλλήλους του. Οτι αντί να μας επιβραβεύει, μας τιμωρεί. Συντάσσομαι με τις αποφάσεις των σωματείων μου και ζητώ από το Υπουργείο Πολιτισμού να στηρίξει τους υπαλλήλους του».