Ελλαδα

Λέκκας για προσεισμικό έλεγχο: «Άγνωστος ο αριθμός των κτιρίων που έχουν πρόβλημα»

Στο μικροσκόπιο 35.000 δημόσια κτίρια - Προτεραιότητα για σχολεία και νοσοκομεία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Προσεισμικός έλεγχος - Ευθύμιος Λέκκας: Η εξέταση δημοσίων κτιρίων, η έμφαση σε σχολεία και νοσοκομεία

Συνολικά 35.000 δημόσια κτίρια αναμένεται να εξεταστούν στα πλαίσια των προσεισμικών ελέγχων που εντείνονται στην Ελλάδα. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε σχολεία και νοσοκομεία. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι είναι «άγνωστος ο αριθμός των κτιρίων που έχουν πρόβλημα».

«Από το 2002 είχε αρχίσει ο προσεισμικός έλεγχος κρίσιμων γενικά υπηρεσιών αλλά είχε ένα χαρακτήρα προαιρετικό. Ο κάθε φορέας, εάν ήθελε, ζητούσε να γίνει έλεγχος παρά τις εκκλήσεις του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Αν δεν ήθελε δεν τον έκανε. Τώρα πια οι έλεγχοι αυτοί γίνονται υποχρεωτικοί», διευκρίνισε ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των κτηρίων που έχουν πρόβλημα.

Ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστο Στυλιανίδη, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει το μέτρο. «Έτσι είμαστε ώριμοι πια να προχωρήσουμε στην υποχρεωτικότητα των ελέγχων. Κάθε σχολείο, κάθε νοσοκομείο κάθε δημόσια υπηρεσία, το κτήριο που έχει μέσα σε ένα εξάμηνο θα πρέπει να ελεγχθεί και να γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και αν απαιτηθεί, ο δευτεροβάθμιος», δήλωσε ο κ. Λέκκας. 

Ευθύμιος Λέκκας: Πώς θα γίνει ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το ΤΕΕ θα ορίσει εξειδικευμένους μηχανικούς στα θέματα αντισεισμικής τεχνολογίας, θα τους εκπαιδεύσει ο ΟΑΣΠ και συνέχεια θα προβούν σε ταχύ πρωτοβάθμιο έλεγχο που μπορεί να γίνει μέσα σε έξι μήνες.

«Εάν τα κτήρια αυτά δεν πληρούν τους όρους της οπτικής αναγνώρισης, δηλαδή δεν είναι αντισεισμικά, τότε θα πάμε στον δευτεροβάθμιο έλεγχο όπου υπάρχουν έτοιμοι κανονισμοί για τις ενισχύσεις των κτηρίων», δήλωσε ο καθηγητής και επεσήμανε ότι ο αρχικός έλεγχος αφορά 35.000 – 40.000 κτήρια από το σύνολο των 80.000 που ανήκουν στο Δημόσιο. «Θα αρχίσουμε από τα κτήρια κρίσιμων υπηρεσιών (σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες που δέχονται κόσμο) και στη συνέχεια θα πάμε σε άλλα κτήρια. Όλα αυτά τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων με ηλεκτρονικό τρόπο για να γίνει μια αποτίμηση του δομικού ιστού στη χώρα»

Όπως είπε, οι έμπειροι μηχανικοί θα δουν τα τυχόν προβλήματα και εφόσον κάποιο κτήριο χρειαστεί επανεξέταση θα προχωρήσουν στον δευτεροβάθμιο έλεγχο. «Τώρα πια δεν κρίνουμε εάν το κτήριο είναι ακατάλληλο αλλά τη στάθμη της αντισεισμικής θωράκισης του κτηρίου», είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι μετά τα ευρήματα εισηγούνται παρεμβάσεις. Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι θα γίνουν στρατηγικές επιλογές για τον έλεγχο και τις επιδιορθώσεις που θα απαιτηθούν σε κτήρια που έχουν μεγάλο πρόβλημα και χρήση. «Όταν πάμε στη διαδικασία του δευτεροβάθμιου ελέγχου τότε ο κάθε φορέας θα αποφασίσει τι θα κάνει με το κτήριο που δεν πληρεί τις προδιαγραφές αντισεισμικής επάρκειας».