Ελλαδα

Spy stories: H εκπαίδευση των illegals και πώς «κάηκε» η Ιρίνα

Γιατί έχουν «προβάδισμα» οι γυναίκες πράκτορες

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Υπόθεση κατασκοπείας στην Αθήνα: Η εκπαίδευση και ο ρόλος των γυναικών πρακτόρων «illegals» - Τι πρόδωσε την Ιρίνα

Τις επαφές αλλά και τους σκοπούς που εξυπηρετούσε η Ρωσίδα κατάσκοπος «Μαρία Τ.» ερευνούν οι Αρχές και συγκεκριμένα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα ή αλλιώς «Μαρία Τσάλλα» δρούσε για 5 χρόνια στην Αθήνα και χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής. Διατηρούσε κατάστημα στο Παγκράτι με πλεκτά είδη και προϊόντα ραπτικής. Επιπλέον, εμφανίζονταν και ως επαγγελματίας φωτογράφος στο προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η οποία έκανε τις ανακοινώσεις για την υπόθεση κατασκοπείας, το 2018 η «Μαρία Τσάλλα» εξέδωσε πλαστή ληξιαρχική πράξη γέννησης. Ειδικότερα, δηλώθηκε στον Δήμο Αλιβερίου και στο πιστοποιητικό γέννησης είχε ως ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 1991. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χρησιμοποίησε ημερομηνία από μωρό που πέθανε στη γέννα. Σημειώνεται ότι η «Μαρία Τσάλλα» είναι παντρεμένη με Ρώσο κατάσκοπο στη Βραζιλία, ο οποίος χρησιμοποιούσε το όνομα «Daniel Campos».

Πώς αποκαλύφθηκε η ταυτότητά της

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η αποκάλυψη της ταυτότητάς της έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν διαπιστώθηκε μία ανακολουθία στα έγγραφα ενός ληξιαρχείου, στην περιοχή της Αττικής. Φάνηκε λοιπόν ότι είχε γίνει παραποίηση, ότι είχαν σκιστεί σελίδες και είχαν τοποθετηθεί στη θέση τους άλλες με εμφανώς διαφορετικό γραφικό χαρακτήρα σε σχέση με τα αρχεία της εποχής.

Άμεσα ξεκίνησε η έρευνα, η οποία διαπίστωσε την ύπαρξη της εν λόγω γυναίκας που δρούσε κατόπιν εντολής ξένων μυστικών υπηρεσιών με τη μέθοδο των illegals. Η συγκεκριμένη μέθοδος κατασκοπείας έχει εντοπιστεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως διαπιστώθηκε, η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα διέφυγε τον Ιανουάριο στη Ρωσία, αφήνοντας πίσω τα προσωπικά της αντικείμενα και το μαγαζί της στο Παγκράτι. Παράλληλα, επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη του σπιτιού και κατέβαλε τα νοίκια. Τόσο στον ίδιο όσο και στην υπάλληλό της επικαλέστηκε λόγους υγείας για την ξαφνική αναχώρησή της και την απόφασή της να μην επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η Ρωσίδα κατάσκοπος στο Παγκράτι εμφανιζόταν και ως φωτογράφος | Πηγή ΦΩΤΟ: Facebook

Η εκπαίδευση των illegals

«Εκπαιδεύονται για 5 - 10 χρόνια και χρονικός ορίζοντας της επίτευξης του στόχου τους μπορεί να είναι 25 χρόνια», ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας Αλέξανδρος Νίκλαν.

Και πρόσθεσε: «[…] θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι οι άνθρωποι οι οποίοι κινούνται σε αυτά τα πλαίσια ως κατάσκοποι, ως illegals, έχουν πολύ μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Δεν είναι δηλαδή κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα λειτουργήσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Όσον αφορά την προσωπικότητά τους ο κ. Νίκλαν τόνισε: «Υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που αναγνωρίζουν στην προσωπικότητα του ανθρώπου και τα αναπτύσσουνε. Κοιτάνε δηλαδή αν θα είναι κάποιος άνθρωπος οποίος θα μπορεί να είναι πιο “προσβάσιμος”, πιο κοινωνικός, πάντα όμως θέτοντας όρια, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν την προσωπικότητά τους σε στεγανά».

«Ευκολότερη η διείσδυση γυναικών στην τοπική κοινωνία»

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μαίρη Μπόση, ανέφερε ότι η κατασκοπεία είναι «μια αρχαιότατη τακτική και πρακτική μεταξύ κρατών, πάντα στο όνομα της ασφάλειας, δεν έχει σταματήσει ποτέ αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εμπλουτιστεί λόγω της τεχνολογίας».

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως: «Οι μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν, όπως και στο παρελθόν, τον ανθρώπινο παράγοντα, άμεση επαφή με το κράτος, τις υπηρεσίες που τους ενδιαφέρει. Η αμεσότητα δηλαδή των επαφών και της παρακολούθησης παραμένει ενεργή μέσω, συνήθως των πρεσβειών ή των προξενείων. Οι σχέσεις που αναδεικνύουν τα άτομα τα οποία ζούνε σε μια χώρα και βέβαια αυτό το μαθαίνουμε στο τέλος από τις συλλήψεις είναι πάνω κάτω μια συνηθισμένη πρακτική».

Στη συνέχεια τόνισε πως: «Το κάθε κράτος κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανιχνεύσει, να καταλάβει, να προλάβει, να αντιστρέψει πράξεις ενός άλλου κράτους που θεωρεί ότι πιθανόν του δημιουργήσει προβλήματα. Αυτά συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Όμως εδώ θέλω να δούμε λίγο το θέμα: γυναίκα και κατασκοπεία. Πρέπει να πω ότι σε όλη τη βιβλιογραφία και αρθρογραφία αυτής της κατηγορίας καταγράφεται ότι είναι ευκολότερη η διείσδυση γυναικών στην τοπική κοινωνία. Είναι ευκολότερη η ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό, όπως και η απόκρυψη της πραγματικότητας, καθώς ευκολότερα οι γυναίκες γίνονται αποδεκτές σε ένα κοινωνικό περιβάλλον»

Και συνεχίζει: «Το ίδιο ισχύει και για οικογένειες. Τώρα, όσον αφορά τους illegals, τους παράνομους, όπως μας είπατε, καμιά πρωτοτυπία καθώς στον Ψυχρό Πόλεμο ήταν ο τρόπος που διείσδυε η μια χώρα στην άλλη. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά […]».

Η ανακοίνωση της ΕΥΠ για τη Ρωσίδα κατάσκοπο στην Αθήνα

«Σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

»Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Eλλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο "illegals".

»Οι "illegals" στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες - στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν "βαθύ κάλυμμα", το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι "illegals" ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

»Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των "illegals".

»Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της "Τ." εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή "Irina" να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα "Μαρία", εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

»Είναι προφανές ότι η δράση της "Τ." δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Γι' αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα», αναφέρει η ανακοίνωση για τη «Μαρία Τσάλλα», τη Ρωσίδα κατάσκοπο με το μαγαζί στο Παγκράτι.