Ελλαδα

Γενική απεργία για τα Τέμπη την Τετάρτη - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Γενική απεργία την Τετάρτη, 8 Μαρτίου - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα αύριο, Τετάρτη 8 Μαρτίου, μετά την τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. 

Συγκεκριμένα, 24ωρη πανελλαδική απεργία έχουν εξαγγείλει:

  • η ΑΔΕΔΥ
  • το Εργατικό Κέντρο Αθηνών
  • η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος
  • η ΠΟΕΔΗΝ

Στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, όπως ανακοίνωσαν τα έξι σωματεία τους. Σημειώνεται πως Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικός θα εκτελούν δρομολόγια αύριο για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδηλωτές να συμμετάσχουν στις απεργιακες συγκεντρώσεις.

Συγκεκριμένα, οι γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα, ενώ η γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς-Κηφισιά» και  γραμμές του Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 11:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα.

Σημειώνεται πως τις υπόλοιπες ώρες, όλα τα παραπάνω μέσα, θα ακινητοποιηθούν λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων.

Παράλληλα, λεωφορεία και τρόλεϊ προχωρούν σε 24ωρη διακοπή των δρομολογίων τους, ενώ ακινητοποιημένες θα παραμείνουν και οι αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

Σε 24ωρη απεργία προχωρά και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) την Τετάρτη, από τις 00:01 έως τις 24:00.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ αναφέρει ότι «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…», απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) που συμμετέχει την Τετάρτη στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και τη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Στις 8 του Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις. Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

Την ίδια ώρα, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν τα Φαρμακεία Αττικής (11:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι) και Θεσσαλονίκης (11:30 το πρωί έως τις 14:30 το μεσημέρι), ενώ σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν τα Φραμακεία Πειραιά

«Ο ΦΣΑ συμμετέχει στην αυριανή 8/3 κινητοποίηση για το τραγικό δυστύχημα με στάση εργασίας από 11 πρωί έως 3 μεσημέρι» έγραψε σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ.

Κλειστά θα παραμείνουν τα Φαρμακεία Πειραιά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας: «Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειες τους, στηρίζουμε τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων για τη συμμετοχή τους αύριο στο εθνικό πένθος, κατά τον τρόπο που αυτοί έχουν επιλέξει, και προτρέπουμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν μαζικά».

Συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου και στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και ο ΟΑΣΘ πραγματοποιώντας πεντάωρη στάση εργασίας.

Ως εκ τούτου, τα αστικά του ΟΑΣΘ θα είναι ακινητοποιημένα από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι, ενώ σημειώνεται ότι στις στάσεις εργασίας δεν κυκλοφορεί ούτε το προσωπικό ασφαλείας.

«Φτάνει πια, σεβαστείτε την ανθρώπινη ζωή», τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στον απόηχο του δυστύχηματος στα Τέμπη.

Σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα οι δημοσιογράφοι της Αθήνας, όπως ανακοίνωσε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Στην ίδια ανακοίνωση η Ένωση Συντακτών αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι στηρίζουν «το πάνδημο αίτημα της απεργιακής κινητοποίησης της 8ης Μαρτίου, να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών» και ότι θα υπηρετήσουν την αυριανή απεργία με τη δουλειά τους.

Διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας 

Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 το μεσημέρι, στην Πλατεία Κλαυθμώνος ενώ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας που εξαγγέλει για την ίδια μέρα 24ωρη απεργία καλεί τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στις 13.00 στην πλατεία Συντάγματος.

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εφορίες, τις πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι φοιτητές και οι μαθητές. «Την Τετάρτη 8 Μάρτη κλείνουμε τη σχολή μας και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο φοιτητών-μαθητών-εργαζομένων στις 12:00 στα Προπύλαια. Προχωράμε σε νέο συντονισμό φοιτητικών συλλόγων μετά την πορεία».

Σημειώνεται ότι κύμα καταλήψεων και αποχής σε πολλά σχολεία εξελίσσεται και σήμερα, ενόψει της νέας μεγάλης κινητοποίησης για την τραγωδία στα Τέμπη που οργανώνεται την Τετάρτη 8 Μαρτίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.