Ελλαδα

«Δουλεύαμε με ελληνικές πατέντες» λέει συγκοινωνιολόγος για την τραγωδία στα Τέμπη

Αναλυτικά τι είπε για τις ευθύνες του δυστυχήματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέμπη - Λ. Δημητρίου: Δουλεύαμε συστήματα ασφαλείας με «ελληνικές πατέντες»
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ /EUROKINISSI

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη - Λ. Δημητρίου: Κανείς δεν εξεπλάγη - Δουλεύαμε συστήματα ασφαλείας με «ελληνικές πατέντες»

«Εδώ έχουμε την απογύμνωση ενός ολόκληρου τρόπου που λειτουργούμε. Και όχι μόνο σε μεταφορές, αλλά κυρίως θα πρέπει να γίνει βαθιά ενδοσκόπηση από τον ΟΣΕ, διότι αυτό που βλέπουμε είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν εξέπληξε», επισήμανε ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και επίκουρος καθηγητής Συστημάτων Μεταφορών του Πανεπιστημίου της Κύπρου, Λουκάς Δημητρίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφορικά με την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Όπως τόνισε ο καθηγητής: «Δουλέψαμε για πάρα πολλά χρόνια χωρίς το επίπεδο της ασφάλειας που θα έπρεπε να δώσουμε στον πολίτη, στον επιβάτη και στον εργαζόμενο. Ίσως καλά καλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν ήξεραν πόσα επικίνδυνα πράγματα έκαναν. Για πολύ καιρό όλοι είμαστε εθισμένοι να λέμε “ελληνική πατέντα, ελληνική ευρηματικότητα”. Δουλεύαμε ένα μεγάλο σύστημα. Αυτά δεν γίνεται να τα λειτουργούμε με πατέντες ή με παρωχημένο τρόπο».

Και συνέχισε: «Κανένας δεν εξεπλάγη, διότι όλοι, ειδικά οι γνωρίζοντες και οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις, όσοι έπρεπε να γνωρίζουν – γνώριζαν και για λόγους μικροσυμφερόντων, αβλεψίες, ασχετοσύνης, έκαναν ότι δεν το βλέπουν. Δεν χρειάζεται να μάθουμε από τα λάθη μας. Ας μάθουμε από τα λάθη άλλων, εν πάσει περιπτώσει».

Πολυεπίπεδη έρευνα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, δρομολόγησε την αναβάθμιση των ερευνών για το τραγικό δυστύχημα.

Μετά την απολογία και την προσωρινή κράτηση του σταθμάρχη, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια του Εφετείου Λάρισας, προκειμένου να ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή η έρευνα για την ανείπωτη τραγωδία.

Η έρευνα, η οποία θα ανατεθεί με την επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών σε ανώτερο δικαστικό, θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και θα  ελεγχθούν τα πάντα, οι συνομιλίες με τους άλλους σταθμάρχες που έχουν δει και το φως της δημοσιότητας, καθώς και αν υπήρξαν ευθύνες από τους μηχανοδηγούς, οι οποίοι, δυστυχώς, δεν βρίσκονται πια στη ζωή και είναι ανάμεσα στα θύματα του τραγικού δυστυχήματος.

Ξεχωριστή έρευνα για τα έργα

Παράλληλα, και με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, διατάχθηκε ξεχωριστή έρευνα της Δικαιοσύνης για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου με έλεγχο των συμβάσεων, γιατί δεν προχώρησαν, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν, γιατί δεν τηρήθηκαν χρονοδιαγράμματα και ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά. Η έρευνα ανατέθηκε στον οικονομικό εισαγγελέα.

Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός ζήτησε αναβάθμιση της έρευνας στη Λάρισα στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο και έρευνες σε βάθος για τις καθυστερήσεις στα έργα από τη Δικαιοσύνη πριν ακόμα ολοκληρωθεί η έρευνα της Ειδικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το πόρισμα της οποίας, όπως αναφέρει, θα διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.