Ελλαδα

«Δεν έχουν βρεθεί φιάλες ή θραύσματα φιαλών υγραερίου στα Τέμπη» λέει η Πυροσβεστική

Διάψευση των δημοσιευμάτων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τέμπη - Σύγκρουση τρένων: «Δεν έχουν βρεθεί φιάλες ή θραύσματα φιαλών υγραερίου», λέει η Πυροσβεστική

Δεν έχουν βρεθεί φιάλες ή θραύσματα φιαλών υγραερίου στον ευρύτερο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική, με αφορμή πρόσφατες σχετικές αναφορές σε ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρει: «Με αφορμή πρόσφατες αναφορές σε ΜΜΕ περί ανεύρεσης δύο φιαλών υγραερίου, στο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, στα Τέμπη, το Πυροσβεστικό Σώμα διευκρινίζει:

»Κατά την διαδικασία ελέγχου για τον εντοπισμό ατόμων στους χώρους των βαγονιών αλλά και στον ευρύτερο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, δεν έχουν βρεθεί φιάλες ή θραύσματα φιαλών υγραερίου. Συνεπώς, οι σχετικές με το θέμα δημοσιογραφικές αναφορές, οι οποίες μάλιστα αποδόθηκαν σε εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ από πηγές της Πυροσβεστικής, μεταξύ άλλων, θα εξεταστούν δύο παράγοντες που θα ήταν ικανοί να προκαλέσουν τέτοια ζημιά.

Ο πρώτος παράγοντας αφορά στις πολύ μεγάλες ποσότητες λαδιού μέσα σε μεγάλα δοχεία που βρίσκονται στις ψήκτρες, τα οποία δοχεία είναι υπό πίεση και χρησιμοποιούνται για το σύστημα πέδησης των τρένων, ενώ ο δεύτερος παράγοντας αφορά στους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειες που τροφοδοτούν το τρένα με ρεύμα.

Έρευνα της Τροχαίας Λάρισας στα γραφεία του ΟΣΕ για συλλογή στοιχείων

Την ίδια ώρα, έρευνα στο πλαίσιο της προανάκρισης πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Τροχαίας για το δυστύχημα στα Τέμπη, στα γραφεία του ΟΣΕ στη Λάρισα, με στόχο να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται οι αστυνομικές ερευνες για την διερεύνηση της υπόθεσης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, άνδρες της Τροχαίας στην έρευνα τους συνέλεξαν ό,τι στοιχείο κρίνεται χρήσιμο, όπως έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα που αφορούσαν το συγκεκριμένο δρομολόγιο, ώστε να βγουν συμπεράσματα για τα αίτια της τραγωδίας και τον καταλογισμό των ευθυνών.