- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τέμπη - Σύγκρουση τρένων - Μαρτυρίες επιβατών - Η πρώην παίκτρια του Big Brother - Η 22χρονη που άλλαξε βαγόνι - Ο νεαρός που έσωσε 16 επιβάτες
Μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη και με την έρευνα για το πώς βρέθηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες στην ίδια γραμμή σε πλήρη εξέλιξη, ολοένα και περισσότερες ιστορίες από τα δραματικά λεπτά στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Η έρευνα από τους διασώστες στα διαλυμένα βαγόνια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και δεν αποκλείεται να οδηγήσει στον εντοπισμό και άλλων σορών.
Οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη έχουν φθάσει τους 43. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών. Την ίδια στιγμή τον γύρο του διαδικτύου κάνει το ηχητικό ντοκουμέντο της τραγωδίας στα Τέμπη, όπου μεταξύ άλλων ακούγεται: «Βασίλη, φεύγω;» - «Φεύγεις».
Η σύγκρουση τρένων στα Τέμπη και ο ήρωας Ανδρέας
Με ανάρτησή της στο Facebook η γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Έρη Τζιαστούδη, αναφέρεται στην ιστορία του Ανδρέα Αλικανιώτη, του 20χρονου φοιτητή που με κίνδυνο της ζωής του έσωσε 10 νεαρά άτομα, αγόρια και κορίτσια.
«Αν και ο ουρανός γέμισε σήμερα από αγγέλους, είμαστε τυχεροί που έχουμε ανάμεσά μας έναν επίγειο άγγελο τον 20χρονο φοιτητή Ανδρέα Αλικανιώτη,ο οποίος βγήκε σχεδόν αλώβητος από το 2ο βαγόνι. Είναι ένας ήρωας γιατί με κίνδυνο της ζωής του, με την τεράστια φωτιά δίπλα του, δεν εγκατέλειψε το βαγόνι αλλά κατάφερε και έσπασε μόνος του το τζάμι και έσωσε τουλάχιστον δέκα ακόμη παιδιά, αγόρια και κορίτσια.
» Μέσα στη σημερινή μαύρη ημέρα ο Ανδρέας μας έδειξε πως η νέα γενιά των Ελλήνων έχει καλοσύνη,αρχές και ήθος!
» Συγχαρητήρια όμορφε Ανδρέα μου, συγχαρητήρια στους γονείς που σε μεγάλωσαν!!!».
Η 22χρονη Ελένη που άλλαξε βαγόνι πριν από τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη
Συγκλονιστική είναι και η ιστορία της Ελένης. Η 22χρονη από τη Βέροια ήταν να ταξιδέψει στο δεύτερο βαγόνι του τρένου. Ωστόσο, η υπηρεσία έκδοσης εισιτηρίων του ΟΣΕ δεν έκανε δεκτό το φοιτητικό της πάσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στο verianet.
Σημειώνεται ότι η 22χρονη Ελένη είχε φθάσει αεροπορικώς στην Αθήνα από το Λονδίνο, ωστόσο λόγω καθυστέρησης στην άφιξη της πτήσης δεν πρόλαβε το απογευματινό τρένο για Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να πάρει το βραδινό.
«Σταματήσαμε Παλαιοφάρσαλα. Μας είπαν ότι υπάρχει φόρτος στις γραμμές. Δεν ανησυχήσαμε. Απλά περιμέναμε. Μετά το τρένο ξεκίνησε. Φτάσαμε Λάρισα. Διάβαζα ένα βιβλίο. Ο νεαρός που καθόταν δίπλα μου, μού είπε: "Ο ελεγκτής μιλώντας στον ασύρματο, έλεγε "μήπως είναι καλύτερα να βάλουμε τον κόσμο σε λεωφορεία"; Δεν το εκλάβαμε σαν κάτι ανησυχητικό. Θεωρήσαμε πως αφορούσε τη διαχείριση του πλήθους των επιβατών» ανέφερε.
Και πρόσθεσε, μιλώντας για τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων: «Περίπου 10 λεπτά αργότερα νιώσαμε το πρώτο τράνταγμα… Και μετά ένα δεύτερο ακόμη πιο έντονο. Ένας νεαρός -δεν ξέρω πώς- βρέθηκε να κυλιέται στο πάτωμα… απ' τη μια άκρη του βαγονιού στην άλλη. Άλλοι χτυπήσανε στα τραπεζάκια, πάνω στα καθίσματα… Εμένα με κράτησε μια γυναίκα… Την ευχαριστώ»
«Ευτυχώς το βαγόνι είχε ηλεκτροδότηση. Άνοιξαν οι πόρτες…. κατεβήκαμε. Με τους φακούς των κινητών τηλεφώνων ψάχναμε να δούμε πού βρισκόμαστε. Σκαρφαλώναμε μέχρι να ανεβούμε στο δρόμο. Από την αρχή του τρένου, ακούστηκαν εκρήξεις. Τα μπροστινά βαγόνια είχαν πάρει φωτιά» κατέληξε η κοπέλα.
Νεαρός επιβάτης έσωσε 16 ανθρώπους μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
Ο Άγγελος Τσιαμούρας βρισκόταν στο 6ο βαγόνι, όταν σημειώθηκε η σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.
Χωρίς να χάσει χρόνο και διατηρώντας την ψυχραιμία του, άρχισε να βοηθά επιβάτες να βγουν από το βαγόνι. Στη συνέχεια έφθασε μέχρι το τρίτο βαγόνι, όπου και έσωσε συνεπιβάτες του.
Μιλώντας στο Mega, ο νεαρός περιέγραψε τις τραγικές στιγμές της σύγκρουσης και τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να σώσει 16 ακόμη συνεπιβάτες του.
«Εγώ βρισκόμουν στο βαγόνι 6, εκεί το χτύπημα ήταν πολύ μικρό και κανείς δεν έπαθε τίποτα. Όταν βγήκαμε όλοι από το βαγόνι 6 μετακινήθηκα στο βαγόνι 5 και το βαγόνι 4 ώστε να βοηθήσω να βγουν όσοι περισσότεροι άνθρωποι γινόταν. Έπειτα, μαζί με ένα ακόμη παιδί, πήγαμε στο πιο δύσκολο βαγόνι, το βαγόνι 3» τόνισε.
Και πρόσθεσε: «Μπορέσαμε και σώσαμε από το βαγόνι 3 τουλάχιστον 5 άτομα που ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ. Αυτό που θέλω να πω είναι πως η ομάδα της ΕΜΑΚ ήταν λίγο ασυντόνιστη. Έπρεπε εγώ να τους δείξω πού πρέπει να πάμε. Ήθελαν να δουν πρώτα την κατάσταση και μετά να πράξουν. Δεν υπήρχε νερό και οξυγόνο να δώσουμε στους ανθρώπους που ήταν στο βαγόνι 3».
«Ήταν σαν μια πύρινη κόλαση… Πάνω στην αδρεναλίνη μου μπόρεσα και τα κατάφερα… Έπρεπε όσο πιο γρήγορα να βγάλουμε τους ανθρώπους από το βαγόνι 3 αλλά χωρίς ψαλίδια και μηχανισμούς που είχαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ παίζαμε με τον χρόνο. Εν τέλει τα καταφέραμε… Δε γνωρίζω αν πήρε κάποιος τηλέφωνο. Η ΕΜΑΚ έφτασε πολύ γρήγορα…» είπε ακόμη για τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.
Η πρώην παίκτρια του Big Brother περιγράφει τα δραματικά λεπτά μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
Η Ευδοκία Τσαγκλή περιγράφει πώς κατάφερε να απεγκλωβιστεί από τα συντρίμμια του βαγονιού μετά τη σύγκρουση τρένων στη Λάρισα. Η πρώην παίκτρια του Big Brother βρισκόταν στο βαγόνι 3 της αμαξοστοιχίας InterCity 62.
«Ήμουν στο βαγόνι τρία, μέσα στο οποίο ήταν και μια άλλη κοπέλα μαζί με την γάτα της. Την πηγαίναμε βόλτα πάνω, κάτω και παίζαμε μαζί της. Γελάγαμε. Πού να φανταστούμε τι θα γινόταν μερικά λεπτά μετά» τόνισε.
Και πρόσθεσε: «Είχα μόλις προλάβει να καθίσω. Νοιώθω το βαγόνι να γυρνάει και εγώ να χτυπάω δυνατά το μέτωπο μου και τη μύτη μου σε σκληρή επιφάνεια. Ενστικτωδώς γίνομαι “μπάλα” για να προστατέψω το σώμα μου. Παντού ακούγονται ουρλιαχτά, φωνές και ελάχιστοι είναι εκείνοι που καταφέρνουν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Πιάνει αμέσως φωτιά και νοιώθω τις φλόγες πάνω μου. Καίγονται τα μαλλιά μου».
«Ψάχναμε να βρούμε τρόπο να εγκαταλείψουμε το βαγόνι. Ξαφνικά βρίσκουμε μια διέξοδο μέσα από τα συντρίμμια και τότε συνειδητοποιούμε ότι η απόσταση που μας χωρίζει από το έδαφος ήταν ίση με δυο ορόφους πολυκατοικίας. Τι είχε συμβεί; Ένα άλλο βαγόνι βρισκόταν κάτω από το δικό μας» συνέχισε.
Περιγράφοντας τα δραματικά λεπτά δήλωσε ότι επιβάτες πηδούσαν έξω από τα παράθυρα. «Πήδαγαν και μετά δεν ακούγαμε φωνές. Δεν ξέρω τι απέγιναν αυτοί οι άνθρωποι. Επέζησαν; Τραυματίστηκαν και έχασαν τις αισθήσεις τους; Ειλικρινά δεν ξέρω» συνέχισε.
«Έπρεπε να αποφασίσω αν θα καώ ή αν θα σπάσω τα κόκαλα μου πέφτοντας κι εγώ στο κενό, για να σωθώ» συμπλήρωσε.
«Επιλέγω να πηδήξω προσπαθώντας ωστόσο να μειώσω το ύψος. Γαντζώθηκα κυριολεκτικά από τις εξωτερικές επιφάνειες του βαγονιού, όσο μπορούσα τουλάχιστον να κρατηθώ και μετά πέταξα το μπουφάν μου κάτω ώστε να πέσω πάνω του μήπως και μειώσω το ρίσκο της πτώσης. Δυστυχώς όμως έπεσα πάνω σε μια πέτρα και έτσι έσπασα τη λεκάνη μου» εξήγησε.
Και κατέληξε για τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: «Σηκωθήκαμε κι αρχίσαμε να τρέχουμε χωρίς να ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Απλά τρέχαμε και δίναμε κουράγιο ο ένας στον άλλον, ευχαριστώντας τον Θεό που είμαστε ζωντανοί».
Υπενθυμίζεται ότι εντός της ημέρας οδηγείται στον ανακριτή ο σταθμάρχης της Λάρισας, προκειμένου να απολογηθεί.