Ελλαδα

«Βιώσαμε μια κόλαση»: Μαρτυρίες από το σημείο της φονικής σύγκρουσης

Στο 100% η πληρότητα του δρομολογίου - Παντού καπνός και φωτιά

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης περιγράφει τις δραματικές στιγμές που βίωσε - Δηλώσεις συγγενών και τοπικών φορέων.
Τις στιγμές που βίωσε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη περιέγραψε επιβάτης © Λεωνίδας Τζέκας/Eurokinissi

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης περιγράφει τις δραματικές στιγμές που βίωσε - Δηλώσεις συγγενών και τοπικών φορέων

«Βιώσαμε μια κόλαση. Έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα». Με αυτόν τον τρόπο, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, Στέφανος Γωγάκος, περιέγραψε τις στιγμές που και ο ίδιος βίωσε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη.

Ο κ. Γωγάκος, ο οποίος επέβαινε στο πέμπτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας που είχε ξεκινήσει από Αθήνα, τραυματίστηκε στο κεφάλι και μετά τις πρώτες βοήθειες από τα πληρώματα του ΕΚΑΒ επέστρεψε με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη.

«Επέστρεφα στη Θεσσαλονίκη από εργασίες στην Αθήνα, με το γρήγορο τρένο» ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ. «Φτάνοντας έξω από τη Λάρισα, ακούστηκε μία ανακοίνωση ότι υπάρχει πρόβλημα στις γραμμές και πως θα χρειαστεί να κάνουμε μία στάση 15 λεπτών. Λίγο αργότερα και ενώ είχε ξεκινήσει και πάλι το τρένο, ακούσαμε έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Όλα τα τζάμια του βαγονιού μας έσπασαν και μέσα έμπαινε καπνός από φωτιά. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Από την έντονη πρόσκρουση τινάχτηκα στον αέρα και χτύπησα το κεφάλι μου στο ταβάνι. Πολλοί επιβάτες έπεσαν από τις θέσεις τους, ούρλιαζε ο κόσμος. Τα φώτα έσβησαν και ως μόνο εφόδιο είχαμε τους φακούς από τα κινητά τηλέφωνα. Μετά ήρθαν οι άνθρωποι του ΟΣΕ, άνοιξαν τις πόρτες και βγήκαμε σιγά σιγά έξω. Περπατώντας σε χωματόδρομο βγήκαμε σε ένα ξέφωτο, όπου μας περίμεναν τα ασθενοφόρα. Είχα αίματα στο κεφάλι, μας περιποιήθηκαν και στη συνέχεια μας έβαλαν στα λεωφορεία να γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη» συμπλήρωσε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqv0vamsqvbd)

Αρκετοί φοιτητές, σύμφωνα με τον κ. Γωγάκο, βοήθησαν άλλους επιβάτες που ήταν εγκλωβισμένοι και που είχαν τραυματιστεί και δεν μπορούσαν μόνοι τους να βγουν από το τρένο, ενώ συμπλήρωσε πως η πληρότητα του συγκεκριμένου δρομολογίου ήταν στο 100%.

«Συχνά ταξιδεύω με τρένο για την Αθήνα και επιστρέφω πάλι πίσω. Αυτή τη φορά, όλα τα βαγόνια ήταν γεμάτα και όλες οι θέσεις κατειλημμένες. Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι ζωντανός».

Τραγωδία στα Τέμπη: Φωτιά και καπνός παντού

Ένα εικοσάλεπτο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα ο επιχειρηματίας Στέλιος Ρίμπας δέχτηκε τηλεφώνημα από την 25χρονη κόρη του, Αλεξάνδρα, η οποία ταξίδευε από Αθήνα για Θεσσαλονίκη με το τρένο. «Με κάλεσε το παιδί μέσα σε πανικό, λίγα λεπτά μετά το συμβάν. Βρισκόταν στο έκτο βαγόνι, το προτελευταίο. Επικρατούσε σκοτάδι, καθώς το μισό βαγόνι ήταν μέσα στο τούνελ και το υπόλοιπο εκτός. Υπήρχε φωτιά και καπνός παντού», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρίμπας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqv0sorr0emp)

«Μου είπε ότι ήταν καλά στην υγεία της και την προέτρεψα να βρει τρόπο να απομακρυνθεί από το τρένο. Σιγά σιγά, μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες των βαγονιών, τους καθοδήγησαν σε ασφαλές σημείο, όπου τους παρέλαβαν λεωφορεία του ΚΤΕΛ, έχοντας νωρίτερα καταγράψει τα στοιχεία τους, για να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη. Σε όλη αυτήν την τραγωδία και τον χαμό ήταν τυχερή μαζί με τους υπόλοιπους» συμπλήρωσε ο πατέρας της 25χρονης.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Μια άμορφη μάζα σιδερικών

Η κινητοποίηση στην περιοχή ήταν άμεση. Επί τόπου βρέθηκε και η διοίκηση του δήμου Τεμπών για να προσφέρει βοήθεια στα συνεργεία της πυροσβεστικής, την αστυνομία αλλά και στους επιβάτες.

«Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν το συμβάν. Είναι πολύ βαρύ αυτό που βλέπουμε. Μία άμορφη μάζα σιδερικών», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος του δήμου Τεμπών, Γιώργος Ντόντος, ο οποίος βρέθηκε από τα πρώτα λεπτά στον τόπο της τραγωδίας.

«Το πρώτο βαγόνι είναι καμένο, το δεύτερο μία μάζα και το τρίτο εκτροχιασμένο. Το δυστύχημα έγινε στο σημείο του Ευαγγελισμού, λίγο πιο κάτω από εκεί που σκοτώθηκαν τα παιδιά του ΠΑΟΚ. Όπως ενημερωθήκαμε από τους κατοίκους της περιοχής η πρόσκρουση ήταν τόσο έντονη που ένιωσαν σαν να έγινε σεισμός. Σε ακτίνα 5 χλμ. κάποιοι που ήταν ξύπνιοι νόμιζαν πως σημειώθηκε σεισμική δόνηση», πρόσθεσε κ. Ντόντος εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqv0rhgfh7e9)

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στους 38 οι νεκροί - Πυροσβέστες και ΕΜΑΚ αναζητούν ακόμα εγκλωβισμένους

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στα Τέμπη, με τους πυροσβέστες να αναζητούν θύματα από τη σφοδρή σύγκρουση δύο τρένων έξω από τη Λάρισα. Οι νεκροί ανέρχονται σε 38 σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 66. Έως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον εννέα αγνοούμενοι οι οποίοι αναζητούνται στα συντρίμμια.

Από τους 66 τραυματίες, οι έξι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς οι τέσσερις νοσηλεύονται σε ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και δύο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Οι υπόλοιποι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Κατερίνης.

Το πρωτοφανές δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ της Τρίτης. Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, μια εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα και μια επιβατική που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη συγκρούστηκαν έξω από τα Τέμπη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqv0cbm3eggx)

Το ερώτημα «πως βρέθηκαν και τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή» δεν έχει απαντηθεί μέχρι και αυτήν τη στιγμή από τους υπευθύνους της Hellinic Train.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ κα. Δημογλίδου «Οι συγγενείς των επιβατών μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 241068175-76 της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, προκειμένου να ενημερωθούν για τους ανθρώπους τους. Επίσης, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων».

Από τους τραυματίες, οι 53 παραμένουν στο νοσοκομείο. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν πολυτραυματίες και ακρωτηριασμένοι και σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας τεσσάρων εξ αυτών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και οι γιατροί δίνουν τιτάνιο αγώνα να τους κρατήσουν στη ζωή.

Το δυστύχημα στα Τέμπη και οι προσπάθειες εντοπισμού

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, η σύγκρουση σημειώθηκε στην περιοχή Ευαγγελισμός. Τα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας έχουν γίνει μια άμορφη μάζα σιδηρικών. Και οι νεκροί προέρχονται σχεδόν όλοι από αυτά τα βαγόνια.

Αμέσως μετά τη σύγκρουση, ξέσπασε πυρκαγιά στα βαγόνια την οποία κατάφεραν να σβήσουν. Δεκάδες πυροσβέστες και αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τους τραυματίες και τους νεκρούς, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται γιατί υπάρχουν τουλάχιστον εννέα άτομα που αγνοούνται, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα άτομα-επιβάτες των τρένων, που είχαν μπει χωρίς να κόψουν εισιτήριο.

Στο έργο των ερευνών συμμετέχει η ΕΜΑΚ και ομάδες στρατιωτών από τη Λάρισα, καθώς η κατάσταση είναι τραγική, όπως αναφέρουν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούν στο σημείο.

Συντρίμμια των δύο τρένων έχουν εκσφενδονιστεί σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων και για αυτόν τον λόγο έρευνες δεν δίνονται μόνο στο σημείο της σύγκρουσης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπου οι διασώστες εντοπίζουν συνεχώς βαλίτσες επιβατών και συντρίμμια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqv0k6ru7tkx)

Σύλληψη του σταθμάρχη του ΟΣΕ Λαρίσης - Οι καταθέσεις προσώπων

Συνελήφθη ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, καθώς στο πρόσωπό του επιρρίπτονται οι κύριες ευθύνες για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις και έδωσε ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που διενεργεί την προανάκριση και συγκεντρώνει την ογκώδη δικογραφία για το πρωτοφανές αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Οι καταθέσεις των επιζώντων και η πραγματογνωμοσύνη θα ρίξουν περισσότερο φως στα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Καταθέσεις έχουν δώσει ακόμη ο εκπρόσωπος της Hellenic Train και δύο προϊστάμενοι τμημάτων, Μηχανοδηγών και Εκδοτηρίων. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.