Ελλαδα

Γιγάντιο κουλούρι «αγκάλιασε» τον Λευκό Πύργο

Οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης διεκδικούν μια θέση στο βιβλίο Γκίνες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε ειδική εξέδρα στην περιοχή του Λευκού Πύργου οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης παρασκεύασαν ένα γιγάντιο κουλούρι, το οποίο «αγκάλιασε» το μνημείο σύμβολο της πόλης και διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Το αρτοσκεύασμα, διαμέτρου περίπου 165 μέτρων, για την παρασκευή του οποίου απαιτήθηκαν 700 κιλά αλεύρι και 250 σουσάμι, καταναλώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ από τους πολίτες, κατοίκους και τουρίστες, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στον χώρο για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

image

Οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης - ομάδες και μέλη του Σωματείου Αρτοποιών «Προφήτης Ηλίας»- ετοίμαζαν τη ζύμη από το Σάββατο, προκειμένου να αρχίσει η παρασκευή του εδέσματος, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη. Αρχικά φτιάχτηκαν περίπου 250 κομμάτια κουλουριού, τα οποία οι «ειδικοί» άρχισαν να ψήνουν από τα ξημερώματα της Κυριακής. Στη συνέχεια τα επιμέρους κομμάτια συναρμολογήθηκαν με γλάσο ως συγκολλητική ουσία, δημιουργώντας το μεγαλύτερο κουλούρι Θεσσαλονίκης του κόσμου.

image

Η δημιουργία του κουλουριού, στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival του δήμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις εκδηλώσεις και τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας.

image

Η παρασκευή του κουλουριού έγινε υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη των εταιρειών «Μύλοι Κρήτης» και «Αφοί Χαΐτογλου», οι οποίες πρόσφεραν τις πρώτες ύλες. Μάλιστα, για τους σκοπούς της εκδήλωσης κατασκευάστηκε και μια μινιατούρα του Λευκού Πύργου, που την περιέβαλαν κουλούρια.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν - μεταξύ άλλων - ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα τουρισμού Σπύρος Πέγκας και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος.