Ελλαδα

Σπουδαία ευρήματα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της έρευνας με χορηγούς τηλεπικοινωνιών τον ΟΤΕ και την COSMOTE

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 500
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
79066-176655.jpg

Σήμερα, περισσότερα από 2.000 χρόνια μετά, το θαύμα των Αντικυθήρων ζωντανεύει και στρέφει τα βλέμματα όλου του κόσμου και πάλι στην Ελλάδα.

Περίπου 50 με 60 χρόνια π.Χ. ένα πλοίο ναυαγεί στα ανοιχτά των Αντικυθήρων. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι μετέφερε σπουδαία έργα τέχνης, διαφορετικών περιόδων, που είχαν λεηλατηθεί και μεταφέρονταν στη Ρώμη. Σήμερα, περισσότερα από 2.000 χρόνια μετά, το θαύμα των Αντικυθήρων ζωντανεύει και στρέφει τα βλέμματα όλου του κόσμου και πάλι στην Ελλάδα. Με όπλα την τεχνογνωσία και την τεχνολογία, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της υποθαλάσσιας (ενάλιας) έρευνας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα: Ήδη ανελκύσθηκαν ένα χάλκινο δόρυ, ένας χάλκινος δακτύλιος, καθώς και ένας μολύβδινος στύπος άγκυρας του πλοίου.

image

Η στολή Exosuit

Στην επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της έρευνας, με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα», καθοριστική συμβολή είχε η τεχνολογία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με Προϊσταμένη την Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι, και την τεχνογνωσία του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης, ενώ υποστηρίχθηκε από τον ΟΤΕ και την COSMOTE. Οι δύο εταιρείες, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τηλεπικοινωνιών της έρευνας, καθώς και την απρόσκοπτη επικοινωνία των μελών της ερευνητικής ομάδας σε Ελλάδα και εξωτερικό, εγκατέστησαν στο νησί τηλεπικοινωνιακές υποδομές νέας γενιάς, που θα παραμείνουν και μετά το τέλος της έρευνας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τόσο των κατοίκων όσο και ναυτιλλομένων της περιοχής.

image

(από αριστερά) τα στελέχη του ομίλου ΟΤΕ Γιώργος Ονόπας, Διευθυντής Δικτύου Πρόσβασης Σταθερής και Κινητής, και η Πόλλυ Κατσούλη, Υποδιευθύντρια Εξωτερικής Επικοινωνίας, ο Μπρένταν Φόλεϊ, επικεφαλής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου “Woods Hole” της Μασαχουσέτης, η Προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι, και ο Θεοτόκης Θεοδούλου, επικεφαλής αρχαιολόγος της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Τασούλα: «Σε μία περίοδο που δίνεται μεγάλη έμφαση στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, μας ικανοποιεί ιδιαίτερα ότι η πολιτεία, ο επιχειρηματικός κόσμος και η επιστημονική κοινότητα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδειχθεί ο πολιτισμός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Καθοριστικό ρόλο στην έρευνα αυτή έπαιξε η τεχνολογία. Τα δίκτυα νέας γενιάς του Ομίλου ΟΤΕ εκμηδένισαν τις αποστάσεις, συνδέοντας για πάντα αυτόν τον ιστορικής σημασίας τόπο με ολόκληρο τον κόσμο. Η υψηλή τεχνολογία είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας».

image

Η ανέλκυση του χάλκινου δόρατος

«Είμαστε υπερήφανοι που συμμετείχαμε στην ενάλια έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Χάρη στα δίκτυα νέας γενιάς που εγκατέστησε ο Όμιλος ΟΤΕ στο νησί, έγινε εφικτή η επιτυχία μίας αρχαιολογικής ανασκαφής τόσο σημαντικής για τη χώρα μας και τον κόσμο. Συγχαρητήρια στα μέλη της αποστολής, είναι τιμή μας να συμμετέχουμε σε αυτή την ομάδα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Η έρευνα στο ναυάγιο, που εντοπίστηκε τυχαία το 1900 από σφουγγαράδες της Σύμης, θα συνεχιστεί στις αρχές του νέου χρόνου και αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια νέες αρχαιολογικές εκπλήξεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.