Ελλαδα

Θάνατος 6χρονης: Πόσο απειλητικός είναι ο στρεπτόκοκος

Ό,τι ξέρουμε για τη νόσο - Οι ειδικοί στην AV

Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Στρεπτόκοκος: Ο πρώτος θάνατος από τον ιό στη χώρα μας και η επιστημονική εξήγηση

Το πρώτο παιδάκι – θύμα επιπλοκών του στρεπτόκοκκου Α καταγράφηκε στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, από επιπλοκές του στρεπτόκοκκου Α, οι οποίες προκάλεσαν λοίμωξη, κατέληξε την περασμένη εβδομάδα ένα κοριτσάκι, ηλικίας  6,5 ετών, στο νοσοκομείο « Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης. Το τραγικό περιστατικό δημοσιοποιήθηκε μετά από την σχετική ενημέρωση εκ μέρους του νοσοκομείου προς τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Παρά το τραγικό της υπόθεσης, ο θάνατος της μικρούλας δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς, καθώς οι παιδίατροι στη χώρα μας διαγιγνώσκουν απολύτως εγκαίρως τη νόσο, πριν αυτή προκαλέσει λοίμωξη, και συνιστούν επίσης εγκαίρως την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή. 

 Σε σχετική ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, αναφέρονται τα εξής σχετικά:

“Τη Δευτέρα 13/2/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με το θάνατο εξάχρονου παιδιού που υπέστη σηπτικό σοκ. Το περιστατικό θανάτου δηλώθηκε στο ECDC από τον ΕΟΔΥ όπως προβλέπεται καθώς η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS - Streptococcus pyogenes). 

 

Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας. Εντούτοις, λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

 

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει συστάσεις για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και τελεί σε εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων.

 

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό θανάτου από στρεπτόκοκκο Α μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη, και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανησυχία για τη δημόσια υγεία της χώρας”.

Η νόσος

Σημειώνεται ότι ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις, είτε ήπιες είτε θανατηφόρες, κυρίως όταν φθάνει να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει ασθένειες όπως η αμυγδαλίτιδα, το κηρίο, η οποία είναι μία μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος, και η οστρακιά.

 

Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να μεταδοθεί αν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με τον νοσούντα, μέσω των σταγονιδίων του βήχα ή του φτερνίσματος.

Η πιο διαδεδομένη ασθένεια που προκαλεί είναι η οστρακιά, της οποίας τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Μεταξύ αυτών, μέσα σε 12 με 48 ώρες εμφανίζεται ένα εξάνθημα το οποίο ξεκινά από το στήθος και το στομάχι και, στη συνέχεια, εξαπλώνεται. Επίσης εμφανίζονται μικρά εξογκώματα στη γλώσσα, η οποία κοκκινίζει περισσότερο από το συνηθισμένο και γι’ αυτό αποκαλείται «γλώσσα φράουλα».

Άμεση διάγνωση

 

Καθησυχαστικός και ψύχραιμος εμφανίζεται στην ATHENS VOICE ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο οποίος μας εξηγεί ότι “στην Ελλάδα είναι σπανιότατη η νόσος, την οποία προκαλεί ο  στρεπτόκοκκος Α”.

 

Και ο καθηγητής συνεχίζει:

 

“Στην Ελλάδα διαθέτουμε περίπου 4.000 παιδιάτρους για περίπου 90.000 τοκετούς ετησίως. Στις ΗΠΑ διαθέτουν μόλις το ¼ των παιδιάτρων της Ελλάδας, σε σχέση με τους δικούς τους τοκετούς, ετησίως, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν παιδιάτρους μόνον στα νοσοκομεία. Συνεπώς, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στις ΗΠΑ, έχουμε συνήθως μη έγκαιρη διάγνωση του στρεπτόκοκκου. Οι παιδίατροι διαγιγνώσκουν άμεσα τη φαρυγγίτιδα, τις αμυγδαλίτιδες ή την πυοδερμία και η αντιμετώπισή τους είναι επίσης άμεση”.