Ελλαδα

Ποια είναι η Σκακιστική Ομάδα ΕΜΠ Le Roi και πώς έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης;

Οι Δημήτρης Αλεξάκης, Γιάννης Καλογερής, Κωνσταντίνος Τσαρσιταλίδης, Αναστάσης Κουκάς και Γρηγόρης Δρακουλάκος μιλούν για τη διάκρισή τους

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρωταθλητές στο σκάκι
© Γεωργία Αθανασοπούλου

Η Σκακιστική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Le Roi κατέκτησε την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την πέμπτη στον κόσμο.

Πριν από 6 χρόνια περίπου η θέση του σκάκι στο Πολυτεχνείο ήταν στα κυλικεία, ανάμεσα σε λίγες διασκορπισμένες σκακιέρες στα τραπεζάκια. Παρόλο που υπήρχαν πολλοί ταλαντούχοι σκακιστές και πολλοί ερασιτέχνες με ενδιαφέρον για το παιχνίδι, δεν υπήρχαν οι συνθήκες για να εξασκήσουν το πάθος τους, κι αυτό είναι που έδωσε την ιδέα στον Γιάννη Σαρακατσάνη να δημιουργήσει μια κοινότητα στην οποία οι ερασιτέχνες σκακιστές θα μπορούσαν να παίζουν το παιχνίδι που αγαπούν και οι πιο προχωρημένοι να το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Μαζί με μερικούς εθελοντές φοιτητές, ίδρυσε την ομάδα Le Roi που πριν από λίγες ημέρες η 1η θέση στην Ευρώπη και 5η στον Κόσμο, ανάμεσα σε 114 ομάδες και 548 φοιτητές από όλες τις ηπείρους, στο σημαντικότερο, Πανεπιστημιακό Κύπελλο της χρονιάς, το διαδικτυακό Kasparov Chess Foundation Cup, κόντρα σε Πανεπιστήμια, μεγαθήρια στον σκακιστικό χάρτη, όπως αυτά της Αμερικής.

Le Roi ΕΜΠ
Η Le Roi του ΕΜΠ / © Γεωργία Αθανασοπούλου
Le Roi ΕΜΠ
© Γεωργία Αθανασοπούλου

Τα μέλη της ομάδας που διακρίθηκαν είναι οι Δημήτρης Αλεξάκης, Γιάννης Καλογερής, Κωνσταντίνος ΤσαρσιταλίδηςΑναστάσης Κουκάς και Γρηγόρης Δρακουλάκος, όλοι τους φοιτητές στο τμήμα μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων και χημικών μηχανικών του ΕΜΠ. «Βγήκαμε πρώτοι στην Ευρώπη και πέμπτοι στον κόσμο ενώ πέρσι ήμασταν δέκατοι, ανάμεσα σε πολύ σοβαρές συμμετοχές, παίζοντας 9 γύρους. Οι νικητές γνωρίζουν τον πρωταθλητή Garry Kasparov και συζητούν μαζί του έστω και ιντερνετικά. Η προσθήκη του ίππου είναι αυτό που κάνει το σκάκι τόσο ενδιαφέρον και του προσδίδει βάθος. Σε πρώην σοβιετικά κράτη υπάρχουν κορυφαίοι προπονητές, σεβασμός και υποστήριξη στο σκάκι. Υπάρχουν παιδιά που αφήνουν το σχολείο για να αφοσιωθούν στο σκάκι, κάνουν μαθήματα στο σπίτι και ταυτόχρονα τους χορηγούν οι εταιρείες για να ταξιδεύουν και να διαγωνίζονται σε όλον τον κόσμο.» Λέει ο Γιάννης και ο Δημήτρης συμπληρώνει:«Aκόμα και υποτροφίες δίνουν τα ξένα πανεπιστήμια σε φοιτητές που έχουν διακριθεί στο σκάκι. Εδώ θεωρείται απλά ένα παιχνίδι, εμείς όμως θεωρούμε οτι δεν έχει την ίδια ευκολία με τα επιτραπέζια όπως το τάβλι, είναι διανοητικό άθλημα, στο οποίο προσπαθείς ουσιαστικά να προβλέψεις τις κινήσεις του αντιπάλλου, άρα το μέλλον και απαιτεί πολλή ενέργεια που αν είχε και φυσική κίνηση δεν θα ήταν καθόλου παρεξηγημένο στο ευρύ κοινό. Η πανδημία έστρεψε πολλούς που έψαχναν για ένα χόμπι στην ενασχόληση με το σκάκι ενώ το Queen's Gambit του Netflix βοήθησε να διαδοθεί ακόμα πιο πολύ, αν και πολλά πράγματα που πρόβαλλε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως οτι οι σκακιστές κάνουν καταχρήσεις.»

«Έχει γίνει η αρχή όμως στην χώρα μας και σε αυτό βοήθησαν οι διαδικτυακές πλατφόρμες, όπου από το σπίτι σου και όποια ώρα θες μπαίνεις και παίζεις μια παρτίδα ενώ έχεις και εύκολη πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, βλέπεις παρτίδες πρωταθλητών και αναλύσεις με θεωρίες, χιλιάδες σε αριθμό. Στο weChess τους τελευταίους δύο μήνες έχουν διπλασσιαστεί οι συνδρομητές με μισό εκατομμύριο live χρήστες κάθε στιγμή.» λέει ο Αναστάσης.

Le Roi ΕΜΠ
© Γεωργία Αθανασοπούλου
Le Roi ΕΜΠ
© Γεωργία Αθανασοπούλου

Από το 2017 έχουν οργανώσει περισσότερες από 30 ξεχωριστές δράσεις προώθησης του αθλήματος μεταξύ των οποίων τουρνουά, αγώνες επίδειξης και μαθήματα. Συνολικά έχουν συμμετάσχει σε αυτές τουλάχιστον 3.000 άτομα, κυρίως φοιτήτες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Φοιτητές που ξεκίνησαν πριν μερικούς μήνες να παίζουν σκάκι αλλά και κάποιοι που παίζουν από μικρά παιδιά και που σε αυτές τις δράσεις έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν το πάθος τους για το άθλημα, να έρθουν κοντά, να επικοινωνήσουν και να συνδεθούν.

«Καλό θα είναι όταν παίζεις σκάκι να διατηρείς poker face, να μην καταλαβαίνει ο αντίπαλλος αν ανησυχείς για κάτι. Ακόμα και αν χάνεις πρέπει να φαίνεσαι ήρεμος ώστε να δημιουργήσεις στον άλλον αμφιβολίες σχετικά με το αν ότως κερδίζει. Το να μην πιστεύεις στις ικανότητες σου το πιθανότερο να μην σε οδηγήσει στην νίκη, είναι δηλαδή θέμα ψυχολογίας η νίκη. Χρειάζεται και καλή φυσική κατάσταση, από την πίεση και τη σκέψη ιδρώνεις, και σκέψου τι αντοχές χρειάζονται για να κάθεσαι επί 4 ώρες σε ένα γραφείο λύνοντας για παράδειγμα δύσκολες μαθηματικές ασκήσεις. Καταλαβαίνεις οτι χάνεις όταν είναι προφανές τι πρέπει να κάνει ο αντίπαλλος για να σε νικήσει και τότε του δίνεις το χέρι σου. Το αγαπημένο μου άνοιγμα είναι η λεγόμενη σικελική, τη θεωρώ πολύ επιθετική και δίνει στον μαύρο την πιθανότητα να παίξει για νίκη που στο πολύ υψηλό επίπεδο είναι περιορισμένη» λέει ο Γρηγόρης ενώ ο Κωνσταντίνος τονίζει πως «Το σκάκι σε βοηθά να αποκτάς μεθοδική σκέψη. Πέρα από το δικό σου πλάνο, πρέπει να σκέφτεσαι και τι κάνει ο αντίπαλος. Χρειάζεται υπομονή και συγκέντρωση αφού μια παρτρίδα σκάκι διαρκεί συνήθως 4 ώρες ενώ το να τελειώσεις για παράδειγμα στην μία ώρα είναι σαν να έβαλες δύο γκολ στα δύο πρώτα λεπτά.» 

Κάθε δράση της ομάδας ανακοινώνεται στα κοινωνικά τους δίκτυα και σε λιγότερο από τρία εικοσιτετράωρα πιάνει το ανώτατο όριο των αιτήσεων όπως μας λέει ο Γιάννης ο ιδρυτής. Το αποτέλεσμα είναι μια ισχυρή, δεμένη κοινότητα που δίνει στους παίκτες κίνητρο και εφόδια να συνεχίσουν να εξελίσσονται. 

Le Roi ΕΜΠ
© Γεωργία Αθανασοπούλου

Περισσότερα για την ομάδα στη σελίδα τους εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.