- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ενδοοικογενειακή βία: Αύξηση των περιστατικών δείχνουν τα στοιχεία - Τι ισχύει για την παιδική κακοποίηση
Για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% πανευρωπαϊκά κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τα θύματα να είναι ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά και τους δράστες να ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον του θύματος.
Μάλιστα, η αύξηση των περιστατικών είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της πανδημίας, όπως ανέφερε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη σε επιστημονική ημερίδα με θέμα την ανίχνευση και διαχείριση της παιδικής κακοποίησης, που διοργάνωσε η 3η ΥΠΕ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Για την ανίχνευση των δραστών της παιδικής κακοποίησης, όπως ανέφερε η κα Ράπτη, η Ελληνική Αστυνομία έχει 6 γραφεία σε αστυνομικά τμήματα με 3000 καταρτισμένους αστυνομικούς, 5 γραφεία προστασίας ανηλίκων και 73 ειδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.
Η κα Ράπτη σημείωσε ότι ως προς την αντιμετώπιση των δραστών έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα και σχετίζονται με την παιδική κακοποίηση, ότι για την ανθρωποκτονία προβλέπεται ως μοναδική ποινή η ισόβια κάθειρξη, ενώ οι ποινές έχουν γίνει βαρύτερες και για τις διάφορες μορφές σωματικής βλάβης.
Πρόσθεσε επίσης ότι στον τομέα της υποστήριξης των θυμάτων λειτουργούν η 24ωρη Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 -έχει δεχτεί έως σήμερα περισσότερες από 550.000 κλήσεις εκ των οποίων οι 14.000 αφορούν την ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες και παιδιά- και η 24ωρη Γραμμή SOS 15900, που παρέχει βοήθεια και οδηγίες αντίδρασης σε περιστατικά βίας.
Κακοποίηση παιδιών: Πώς ορίζεται, πώς επηρεάζει τα παιδιά
Η κακοποίηση του παιδιού αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία του. Η παιδική κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε χώρους όπου ο ανήλικος αλληλεπιδρά (σπίτι, σχολείο κ.α.).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Βρετανικού Οργανισμού Stopitnow για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης τα τρία τέταρτα των παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά δε θα μιλήσουν σε κανένα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Ακόμη από όσα παιδιά μιλήσουν, ελάχιστα θα φθάσουν να απασχολήσουν τις αστυνομικές αρχές, τις κοινωνικές υπηρεσίες ή τους επαγγελματίες υγείας.
Ευρήματα ερευνών έχουν δείξει ότι τα κορίτσια κακοποιούνται με συχνότητα 3 φορές υψηλότερη από ότι τα αγόρια, ότι τα αγόρια είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για συναισθηματική παραμέληση και σοβαρή σωματική βλάβη από ότι τα κορίτσια και ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κακοποιηθούν σεξουαλικά από τη ηλικία των 3 ετών και άνω. Ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνουν οι έρευνες.
Τα περισσότερα παιδιά θύματα κακοποίησης και παραμέλησης δεν ανιχνεύονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Στη σεξουαλική κακοποίηση ειδικά, όπου δεν υπάρχουν απαραίτητα σωματικές ενδείξεις, η μυστικότητα και η ντροπή εμποδίζει τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες που γνωρίζουν να ζητήσουν βοήθεια.
Τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία
Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Κατά το 2022, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, οι Αρχές ασχολήθηκαν με 11.476 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Δηλαδή με 31 περιστατικά κατά μέσο όρο κάθε ημέρα. Η μάστιγα της σύγχρονης εποχής, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου του Υπουργείου, προκαλεί προβληματισμό, αφού τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται.