- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Βρετανικό Μουσείο προτείνει να εκτίθενται σε Λονδίνο και Αθήνα
Σε μία νέα κατεύθυνση στον τρόπο έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα προσανατολίζεται η βρετανική πλευρά. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, εξετάζεται η έκθεση των Γλυπτών τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.
Ο Όσμπορν, όπως μεταδίδει το Reuters, θεωρεί ότι η λύση αυτή θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. Όπως επανέλαβε, το μουσείο είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τα Μάρμαρα που αποτελούν πηγή διαφωνιών μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών χωρών για αιώνες.
«Είναι ένα πρόβλημα που είναι δύσκολο να λυθεί» είπε στο BBC Radio. «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός όπου αυτά τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, και αυτό θα είναι win-win για την Ελλάδα και για εμάς» προσέθεσε.
Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει δανεισμό, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είπε: «Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι' αυτό, για μια νέα ρύθμιση και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα, ενώ παρόμοια, δεν μπορούν να μας επιβάλλουν πράγματα που θα θεωρούσαμε αδύνατα».
«Όχι» σε οριστική παράδοση στην Ελλάδα
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν από τον επιβλητικό ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα. Ωστόσο, ο Όσμπορν απέκλεισε ένα σενάριο όπου τα Γλυπτά θα μπορούσαν να παραδοθούν οριστικά, λέγοντας ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.
«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια νομοθετική πράξη και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου» είπε. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος».