Ελλαδα

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Πέτρος Φιλιππίδης- 8 χρόνια κάθειρξη με αναστολή η ποινή

Το σκεπτικό του δικαστηρίου για την απόφαση

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Πέτρος Φιλιππίδης: Συνολικά 8 χρόνια με αναστολή για τις απόπειρες βιασμού

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών καταδίκασε ομόφωνα σε 8 έτη κάθειρξης τον Πέτρο Φιλιππίδη για δυο αποπειρες βιασμού. Το δικαστήριο αποφάσισε να χορηγηθεί αναστολή στον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη, στον οποίο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Προηγουμένως, η εισαγγελέας της έδρας τόνισε ότι τα κριτήρια του νόμου πληρούνται, για να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε στον Φιλιππίδη, με την επιβολή όμως περιοριστικών όρων. «Έχει γνωστή διαμονή, δεν προκύπτει σκοπός φυγής του» είπε η εισαγγελέας ενώ, σε ό,τι αφορά στο αν είναι ύποπτος να τελέσει νέα αδικήματα, η εισαγγελέας επικαλέστηκε την απόφαση που έλαβε το δικαστήριο το περασμένο καλοκαίρι, αντικαθιστώντας την προφυλάκιση του ηθοποιού με όρους.

Πριν λίγη ώρα το δικαστήριο τον είχε κρίνει ομόφωνα ένοχο για δύο πράξεις απόπειρας βιασμού εις βάρος δύο γυναικών, συναδέλφων του, που τον είχαν καταγγείλει. Παράλληλα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε αθώο τον ηθοποιό, σε ό,τι αφορά την κατηγορία του βιασμού.  

Στο άκουσμα της απόφασης ο δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε: «Ματαιοδοξώ που αγορεύω; Εγώ έχω χρέος προς τον εντολέα μου» και, απευθυνόμενος στον ηθοποιό πρόσθεσε: «Εγώ πιστεύω πως είσαι αθώος. Στο εφετείο θα σβήσει».

Απόρριφθηκαν τα ελαφρυντικά

Νωρίτερα, η εισαγγελέας ζήτησε να μη χορηγηθούν ελαφρυντικά στον Πέτρο Φιλιππίδη. Ενδεικτικά ανέφερε η κ. Στόγια:

«Όλως αορίστως αναφέρθηκε από την υπεράσπιση ότι από το 2014 τίποτα δεν ακούστηκε σε βάρος του κατηγορουμένου. Η υπεράσπιση διατείνεται ότι από το 2014, ο κατηγορούμενος ήταν ένας άνθρωπος της τέχνης, με καθημερινή ήρεμη ζωή. Όμως, μπορεί να μην πέρασε τη δικαστική οδό αλλά ακούστηκε στο δικαστήριο και η καταγγελία της κ. Παπαμερή, το 2016 και η καταγγελία της κ. Δροσάκη το 2018. Αντίθετα έχουν κατατεθεί για συμπεριφορές του κατηγορουμένου, που παρά το γεγονός ότι δεν έχουν διέλθει τη δικαστική οδό, δεν ήταν παραφωνία στην υπόλοιπη ζωή του, αλλά μέρος του τρόπου ζωής του. Η συμπεριφορά του κατηγορουμένου με βάση τις καταγγελίες, δεν ήταν παραφωνία ούτε έκπληξη, αλλά είχε μια προηγηθεί μια αντικοινωνική συμπεριφορά από μέρους του. Όπως κατέθεσαν μάρτυρες εδώ. Ενδεικτικά αναφέρω την κατάθεση της κ. Παπούλια για τα έτη 1997-1998».

Το μεσημέρι, ομόφωνα κρίθηκε ένοχος ο Πέτρος Φιλιππίδης για δυο απόπειρες βιασμού και ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών για το βιασμό κατ’ εξακολούθηση.

Οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι έχοντας συνεκτιμήσει όλα τα στοιχεία που έχουν εισφερθεί στο δικαστήριο, αποφάνθηκαν για το κατηγορητήριο που βαρύνει τον επιφανή ηθοποιό στο οποίο περιλαμβάνονται κατηγορίες για έναν βιασμό κατ’εξακολούθηση και δύο απόπειρες βιασμού, σε βάρος τριών συναδέλφων του.

Την πρόταση αυτή υπέβαλε στις 13 Ιανουαρίου η Εισαγγελέας Έδρας κ. Στόγια κρίνοντας ότι η καταγγέλλουσα βιασμό εμφάνισε διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις που έδωσε στον Εισαγγελέα, στην Ανακρίτρια και τελικά στο Δικαστήριο και έτσι δημιουργούνται ερωτηματικά και αμφιβολίες. “Αδυνατώ να καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως οι διαφοροποιήσεις που εντόπισε στα λεγόμενα της ηθοποιού έχουν αντίκτυπο και στον νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων.

Η Εισαγγελέας έκρινε αξιόπιστες και τεκμηριωμένες τις μαρτυρίες των άλλων δύο γυναικών ζητώντας να κριθεί ένοχος για αυτές τις υποθέσεις ο Πέτρος Φιλιππίδης. Η Εισαγγελέας τόνισε ότι οι δύο γυναίκες την έπεισαν πως όσα κατέθεσαν είναι η αλήθεια για όσα βίωσαν.

Με την αγόρευση της τόνισε ότι το δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί την θέση του κατηγορούμενου περί “συναίνεσης” που υπήρξε για τις πράξεις του. Όπως είπε για την δεύτερη καταγγέλλουσα: “αν ήταν συναινετικό αυτό που έγινε γιατί δεν πήρε το ρόλο; Γιατί στη συνέχεια δε συνεργάστηκαν ποτέ;”. Αντίστοιχα για την τρίτη καταγγέλλουσα , αναρωτήθηκε: ” Αν υπήρχε συναίνεση γιατί δεν τον αναζήτησε αργότερα; Γιατί δεν επιδιώκει να τον συναντήσει ξανά; Έγινε λόγος για το ημερολόγιο της. Είπε η υπεράσπιση “Πως είναι δυνατόν γι’ αυτό που της συνέβη να μη γράψει κάτι;” Και γιατί να γράψει; Γιατί να καταγράψει κάτι φρικτό που της συνέβη; Οι σελίδες, εκείνες τις ημέρες είναι κενές. Είναι ενδεικτικό κι αυτό”.

Στην αγόρευση της η κ. Στόγια με αυστηρό ύφος θέλησε να δώσει απάντηση και για την κριτική ως προς τον χρόνο που επέλεξαν οι τρεις ηθοποιοί να καταγγείλουν τον κατηγορούμενο. “Ποιος θα πει στο θύμα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσει;Στο “γιατί τώρα;” λοιπόν η απάντηση είναι πως γιατί τώρα ένιωσαν έτοιμες! Γιατί τώρα ένιωσαν δυνατές” είπε αναφερόμενη και στις συνθήκες που ευνόησαν τέτοιου είδους καταγγελίες πριν δύο χρόνια.

Με την πρόταση της η κ. Στόγια αναφέρθηκε εκτενώς και στην προσωπικότητα του Πέτρου Φιλιππίδη “ο απόλυτος άρχων του θεάτρου, ο αυτοκράτορας Φιλιππίδης, όπως τον χαρακτήρισε ο Σπύρος Μπιμπίλας” ανέφερε η Εισαγγελέας η οποία είπε πως τον κατηγορούμενο διακρίνει το “Σύνδρομο του εξουσιαστή”. Οι δικαστές δεν δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν την εισαγγελική πρόταση.