Ελλαδα

Μπορεί ο σεισμός στην Τουρκία να επηρεάσει την Ελλάδα; Τι απαντούν οι σεισμολόγοι

Ελληνική βοήθεια αναχωρήσει από την Ελευσίνα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Η απάντηση των σεισμολόγων για το αν μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο

Για την ισχυρή σεισμική δόνηση στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Όπως εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σεισμός αυτός δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο ούτε έχει σχέση με τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ. «Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων, που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Οπως τόνισε: «ακόμα δεν έχουμε αντίληψη της περιοχής που επλήγη. Είμαστε σε μια φάση ετοιμότητας στο να αποτιμήσουμε επιστημονικά και επιχειρησιακά τι πρέπει να γίνει».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες επειδή ο σεισμός έγινε στις 4 τα ξημερώματα και τα κτίρια είναι πολύ υποδεέστερα από τα δικά μας. «Παρότι φαίνονται σύγχρονα, οι (αντισεισμικοί) κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή, χωρίς να είναι αντισεισμικά, θωρακισμένα, με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτίρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή.

Μιλώντας για τη σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Ρόδο τα ξημερώματα, ο Ευ. Λέκκας ανέφερε ότι ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε.

Παπαζάχος: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη σεισμικότητα στη χώρα μας

Τη διαβεβαίωση ότι δεν επηρεάζει τη σεισμικότητα στη χώρα μας ο σημερινός φονικός σεισμός στην Τουρκία, δίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, επισημαίνοντας πως «η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, το καταστεί σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε ανησυχία».

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαζάχος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί από τον σημερινό σεισμό της Τουρκίας το κυπριακό τόξο. «Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μία ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα, σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία», διασαφήνισε ο καθηγητής.

Όσο για τον σημερινό σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, ο κ. Παπαζάχος είπε πως η περιοχή δέχεται πολύ συχνά αρκετά υψηλές δονήσεις. «Το μεγάλο μέγεθος του σημερινού σεισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο για την περιοχή», ανέφερε, ενώ εκτίμησε πως θα επακολουθήσουν μεγάλοι μετασεισμοί στην περιοχή, όπως και ήδη έγιναν, της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την αρχική δόνηση.

«Το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να προκαλέσει μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις», τόνισε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε: «πρόκειται για ρήγμα με πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό, που δίνει πολύ ισχυρούς σεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και τα 300 χιλιόμετρα απόσταση. Ιστορικά έχει δώσει τελευταία και 6,4, 6,1, και 6,3 Ρίχτερ. Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιους σεισμούς, όμως για την περιοχή που εκδηλώθηκε σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθούν σπάνιοι».

Τσελέντης: Μετασεισμοί για μήνες - Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα

Την ίδια ώρα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, κάνει μια ιδιαίτερα αποθαρρυντική εκτίμηση, λέγοντας ότι θα έχουμε χιλιάδες νεκρούς, καθώς αναμένει πολλούς και μεγάλης έντασης μετασεισμούς με ολέθριες συνέπειες.

Μιλώντας στο MEGA, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την Ελλάδα, λέγοντας ο φονικός σεισμός στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει ελληνικά ρήγματα. «Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο έχει σχέση με την Ελλάδα. Δεν έχει καμία σχέση με τον ελλαδικό χώρο και θεωρώ απίθανο να επηρεάσει τα ελληνικά ρήγματα», είπε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή θα διαρκέσει μήνες, ενώ μπορεί να ακολουθήσει μετασεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ. «Ακόμα και τα μοντέρνα σπίτια ήταν με πολύ άσχημο τρόπο κατασκευασμένα, γιατί ο αντισεισμικός κανονισμός της Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνικό. Στην Τουρκία θα έχουμε πολλά περισσότερα θύματα, μπορεί και χιλιάδες, ισχυρούς μετασεισμούς της τάξης των 7 Ρίχτερ. Τα πράγματα δεν είναι καλά».

Όπως τόνισε ο ίδιος, τέτοιοι σεισμοί δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, καθώς σημειώνονται στα όρια των τεκτονικών πλακών και ονομάζονται μετασεισμοί. «Το ιστορικό της περιοχής δείχνει ότι η συγκεκριμένη ζώνη δίνει γεγονότα. Έχει πολλά ρήγματα και παράλληλα. Πολύ πιθανό να ενεργοποιηθούν παράλληλα ρήγματα εκεί, γι’ αυτό και θα κρατήσει για μήνες η σεισμική ακολουθία», κατέληξε.

Ελληνική βοήθεια προς την Τουρκία

Την ίδια ώρα, ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ως αποστολή βοήθειας προς την Τουρκία, που έχει πληγεί από ισχυρότατο σεισμό. Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.