- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο αναπληρωτής καθηγητής Γιάννης Τούντας μιλά, σε συνέντευξή του, για τις ελλείψεις φαρμάκων και τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας
Τις εκτιμήσεις του για τα μέτρα αντιμετώπισης των ελλείψεων στα φάρμακα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας εκφράζει ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Τούντας. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται ορθολογική τιμολογιακή πολιτική και καλύτερη συνταγογράφηση για τα φάρμακα.
Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα Υγείας, healthview.gr, ο Γιάννης Τούντας εκφράζεται υπέρ των δέκα εκτάκτων μέτρων, τα οποία έλαβε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για την ανάσχεση του φαινομένου των σοβαρών ελλείψεων μεγάλης σειράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι το εν λόγω φαινόμενο έχει δομικά, διαρθρωτικά αίτια, τα οποία δεν θα επιτρέψουν την εξάλειψη του φαινομένου και την ομαλοποίηση της αγοράς φαρμάκων στη χώρα μας και διεθνώς.
Ο Γιάννης Τούντας, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν στη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), υποστηρίζει την προσπάθεια, την οποία καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΦ για την κατά το δυνατόν αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά φαρμάκων, ενώ ο ίδιος τονίζει, με ιδιαίτερη έμφαση ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια πολιτική Φαρμάκου, αλλά πολιτική δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία πλήττει ιδιαιτέρως και πρωτίστως εκείνα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία ονομάζονται γενόσημα (αντίγραφα).
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Τούντας αναφέρει τα εξής σχετικά: «Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουνε στη αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Πιστεύω ότι όλον τον χειμώνα θα τον περάσουμε με ελλείψεις έστω σε πιο περιορισμένο βαθμό γιατί τα προβλήματα είναι διαχρονικά και διαρθρωτικά.
»Υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στην αγορά και πρέπει να ξαναδούμε συνολικά τη φαρμακευτική τιμολογιακή πολιτική, αλλιώς μπαλώνουμε τρύπες και κάθε φορά θα τρέχουμε από πίσω από τα προβλήματα. Χρειάζεται να γίνει πιο σωστή συνταγογράφηση, καλύτερος έλεγχος στην κατανάλωση και πιο ορθολογική τιμολογιακή πολιτική».
Ο ίδιος εξηγεί επίσης τις αιτίες για τις οποίες δεν προωθείται η κατανάλωση γενοσήμων φαρμάκων: «Πρέπει να έχουμε αύξηση των τιμών σε ορισμένα φάρμακα εάν θέλουμε να κυκλοφορούν στη χώρα μας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Για παράδειγμα, έχουμε τα φαρμακεία, που δηλώνουν ελλείψεις σε φάρμακα, κυρίως σε πρωτότυπα φάρμακα, ενώ υπάρχουν γενόσημά τους. Αλλά το φαρμακείο δεν έχει κίνητρο να προωθήσει τα γενόσημα όπως θα έπρεπε γιατί έχει συμφέρον να πουλάει τα πρωτότυπα, που είναι πιο ακριβά. Έτσι συνεχίζουμε να έχουμε χαμηλό ποσοστό κατανάλωσης γενόσημων παρά το γεγονός ότι είναι πιο φθηνά και εξίσου αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα φάρμακα. Αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί.
»Το άλλο πρόβλημα, είναι ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει τον πλούτο πληροφοριών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αν είχαμε οργανωμένα μελετήσει αυτό το υλικό θα μπορούσαμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το που έχουμε μαύρες τρύπες και για το τι πρέπει να διορθωθεί και να βελτιωθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
»Και υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα σε ό,τι αφορά στη διαπαιδαγώγηση του κόσμου πάνω στην φαρμακευτική κατανάλωση. Είμαστε πρωταθλητές στα αντιβιοτικά, εδώ και χρόνια.
»Αλλά οι κυβερνήσεις μέχρι πρόσφατα δεν έχουν επιχειρήσει μια συνολική πολιτική φαρμάκου. Έχουν βρει την εύκολη λύση να συγκρατούν τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ρίχνοντας τις τιμές και μέσω των επιστροφών και όχι εξορθολογίζοντας την αγορά. Εν κατακλείδι, στην Ελλάδα μέχρι τώρα δεν έχουμε πολιτική φαρμάκου, αλλά πολιτική δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης».