Ελλαδα

Οδηγός τσέπης για την έμφυλη βία: Νέα εφαρμογή με οδηγίες και συμβουλές - Πώς λειτουργεί

Ένα πολύτιμο εργαλείο για την αλληλεπίδραση με άτομα που έχουν βιώσει την έμφυλη βία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία»: Μια νέα εφαρμογή για κινητά που παρέχει χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές από τη γενική γραμματεία Ισότητας και τη UNICEF.
Παρουσιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» © YouTube / screen shot

«Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία»: Μια νέα εφαρμογή για κινητά που παρέχει χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές από τη γενική γραμματεία Ισότητας και τη UNICEF.

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα παρουσίασαν σήμερα τον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία» – μια νέα εφαρμογή για κινητά που παρέχει χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές σε όσους έρχονται σε επαφή  με άτομα που έχουν βιώσει έμφυλη βία.

Ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» έχει αναπτυχθεί στη βάση διεθνών προτύπων και είναι ήδη διαθέσιμη σε περισσότερες από 12 γλώσσες και διατίθεται δωρεάν. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που παρέχει  πληροφορίες  και συμβουλές για το «τι να κάνει», «τι να πει»  και «τι να αποφύγει» οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με άτομα που έχουν βιώσει  έμφυλη βία.

Η ελληνική έκδοση που παρουσιάστηκε απευθύνεται για πρώτη φορά σε όλους, επαγγελματίες (εξειδικευμένους και μη) αλλά και στο ευρύ κοινό. Μπορεί δε να χρησιμοποιηθεί είτε σε περιπτώσεις  έκτακτης  ανάγκης,  είτε οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο.

Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ, που υποστηρίζει σε όλη την επικράτεια γυναίκες θύματα βίας ή πολλαπλών διακρίσεων και τα ανήλικα παιδιά τους. Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες που παρέχει η ΓΓΔΟΠΙΦ δωρεάν είναι η  τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και οι 19 Ξενώνες Φιλοξενίας.

Oδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία

Η παρουσίαση του «Οδηγού Τσέπης για την Έμφυλη Βία» πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας της ΓΓΔΟΠΙΦ παρουσία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρίας Συρεγγέλα και της Γενικής Γραμματέως Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Καλυψώς Γούλα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης και δεκάδες μέλη Μη Κυβερνητικών Γυναικείων Οργανώσεων.

Με αφορμή την παρουσίαση της εφαρμογής, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Συρεγγέλα δήλωσε: «Η σημερινή κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων. Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δίνουμε καθημερινά ένα δύσκολο αγώνα για την εξάλειψη των κακοποιητικών συμπεριφορών, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημιουργία μιας κουλτούρας ενάντια στη βία, ενώ ενθαρρύνουμε όλες και όλους να σπάνε τη σιωπή τους, να μιλάνε και να ζητάνε βοήθεια από το Δίκτυο Δομών μας».

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα Γούλα ανέφερε: «Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, προσαρμόστηκε στα ελληνικά ο «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία» με στόχο την ενημέρωση όλων μας για τους τρόπους αντιμετώπισης περιστατικών έμφυλης βίας. Η έμφυλη βία είναι ανάμεσά μας κάθε στιγμή και με διάφορα πρόσωπα και με τον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία» πετυχαίνουμε την άμεση ενημέρωση και καθοδήγησή μας στην αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας».

Από την πλευρά της UNICEF, Ειδική Παιδικής Προστασίας , κα. Αντιγόνη Αγγελάκη, υπογράμμισε ότι «Mε μεγάλη χαρά παρουσιάσαμε σήμερα από κοινού με τη ΓΓΔΟΠΙΦ τον «Οδηγό Τσέπης για την Έμφυλη Βία», ένα εργαλείο που απώτερο σκοπό έχει την αποτελεσματικότερη  υποστήριξη ατόμων που έχουν βιώσει  έμφυλη βία.  Οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει βιώσει κάτι τέτοιο και είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε σε αυτές τις καταστάσεις»

Την αξία της εφαρμογής σχολίασε η ειδική ψυχολόγος Δρ. Λ. Βάρβογλη, αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά και τη χρησιμότητά της στους επαγγελματίες του πεδίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.