Ελλαδα

Πώς εντοπίστηκε η «influencer» της υπόθεσης των μεταναστών του Έβρου στη Γερμανία

Ερωτήματα της ελβετικής εφημερίδας ΝΖΖ

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έβρος: Πώς εντοπίστηκε η «influencer» της υπόθεσης των μεταναστών Μπαϊντά στη Γερμανία

Συνεχίζονται οι αναφορές στον διεθνή Τύπο για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο με τον δημοσιογράφο της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) που εντόπισε την «εκπρόσωπο» των 38 μεταναστών στον Έβρο, Μπαϊντά να μιλά για τη γνωριμία του μαζί της αλλά και τις ερωτήσεις που της έθεσε.

Ο Φόρεστ Ρότζερς, ρεπόρτερ-ερευνητής στη ΝΖΖ, μίλησε στον Alpha και αποκάλυψε ότι η γυναίκα ζούσε εκεί από το 2021, κάνοντας μάλιστα την influencer, πριν ξαφνικά βρεθεί να παριστάνει την παγιδευμένη σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο, σε μια υπόθεση η οποία έγινε γνωστή στα διεθνή ΜΜΕ για τον δήθεν θάνατο της «μικρής Μαρίας» η οποία δεν υπήρξε ποτέ.

«Καταφέραμε να εντοπίσουμε τη γυναίκα στη Γερμανία και επιχειρήσαμε να της κάνουμε ερωτήσεις. Βεβαίως εκείνη δεν αισθανόταν άνετα να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτησή μας. Εμείς αναρωτιόμασταν το εξής: Αν αυτό το άτομο πράγματι ζει στη Γερμανία ή είναι πρόσφυγας στη Γερμανία, γιατί να περάσει τα σύνορα, γιατί να επιλέξει αυτή τη διαδρομή για να πάει στην Ελλάδα επιστρέφοντας στη Γερμανία. Αν υπάρχει μια πολύ απλή εξήγηση, τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα πρόβλημα να πει τι έχει συμβεί» ανέφερε αρχικά.

Παράλλλα, ο δημοσιογράφος πρόσθεσε: «Μας είπε ότι ''θέλω να προχωρήσω τη ζωή μου γιατι βίωσα μια πολύ δύσκολη περίοδο''. Αισθάνθηκα ότι έπρεπε να ρωτήσω τουλάχιστον για τη γιαγιά της και την υγεία της. Διότι είχε αναφέρει στην έκκλησή της για βοήθεια, ότι βρισκόταν εκεί με την 70χρονη γιαγιά της. Για αυτό τη ρώτησα: ''Πώς είναι η γιαγιά σου;''. Αυτό που ουσιαστικά μου απάντησε είναι πως η γιαγιά της δεν είναι στην Ελλάδα. Μας άνοιξε την πόρτα, ήμασταν πολύ ευγενικοί, ήταν πολύ ευγενική, ωστόσο έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα».

H Ελβετική NZZ για την «5χρονη Μαρία του Έβρου»: «Η μεγαλύτερη υπόθεση fake news»

Το πώς ακριβώς ενεπλάκη στην υπόθεση η Μπαϊντάα Σ. παραμένει ασαφές, επεσήμανε προ ημέρων η εφημερίδα, εξηγώντας ότι η νεαρή γυναίκα, η οποία εμφανιζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κοσμοπολίτισσα «influencer», βρέθηκε ξαφνικά τον περασμένο Αύγουστο να ζητά βοήθεια για λογαριασμό 38 προσφύγω, οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν εγκλωβιστεί αβοήθητοι σε νησίδα του Έβρου. «Είναι η αρχή μιας διεθνούς εκστρατείας κατά της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση (…) Το Spiegel κάνει λόγο για πανευρωπαϊκό έγκλημα», αναφερόμενο σε υποτιθέμενα pushbacks της Ελλάδας. «Σε αυτή την περίπτωση ένα κορίτσι που το έλεγαν Μαρία πέθανε από δάγκωμα σκορπιού, επειδή οι υπηρεσίες της ΕΕ δεν προσέφεραν βοήθεια», επισημαίνει η ΝΖΖ, παραπέμποντας στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

Η ΝΖΖ εξηγεί ακόμη ότι «ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τακτικά με πόλεμο την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα εκατομμύρια των μεταναστών και Σύρων προσφύγων ως μοχλό πίεσης κατά της ΕΕ» και προσθέτει ότι «σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, οι διακινητές επανειλημμένα δημιουργούν επείγουσες καταστάσεις, προκειμένου να πείσουν τις αρχές να επέμβουν, π.χ. με βρέφη τα οποία υποτίθεται ότι είναι άρρωστα, ενώ είναι υγιή» και ότι «οι ΜΚΟ που προωθούν το άνευ όρων δικαίωμα στη μετανάστευση συχνά παρουσιάζουν δηλώσεις μεταναστών ως γεγονότα και οι δημοσιογράφοι με τη σειρά τους θεωρούν αυτές τις διηγήσεις ως έρευνα».

Η Μπαϊντάα Σ. βρισκόταν σε επαφή με ελληνικές ΜΚΟ και ο δικηγόρος κάποιας από αυτές τις οργανώσεις την έφερε σε επαφή με τον ανταποκριτή του Spiegel, αναφέρει το ρεπορτάζ και παραθέτει τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την κάλυψη της υπόθεσης. Όπως λέει, η Μπαϊντάα Σ. εξαφανίστηκε μια μέρα πριν από την άφιξη στην Ελλάδα της ομάδας των μεταναστών που εκπροσωπούσε. Πώς μπόρεσε να φύγει από την Ελλάδα, απλώς ως αιτούσα άσυλο; Ήταν πρόσφυγας το καλοκαίρι του 2022 ή προσποιείτο για τα ΜΜΕ; «Το όνομά της δεν περιλαμβάνεται καν σε λίστα προσφύγων που εστάλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η υποτιθέμενη γιαγιά της για την οποία μιλούσε σε βιντεομηνύματα δεν υπήρχε, όπως πιθανόν δεν υπάρχει και η μικρή Μαρία, η οποία υποτίθεται ότι πέθανε στο νησί», γράφει η ΝΖΖ και επισημαίνει την προσπάθεια του Spiegel να ελέγξει το σκάνδαλο με κάθε είδους ελιγμούς και να παρουσιάσει την υπόθεση ως μια «λυπηρή αποτυχία».

Στις 30 Δεκεμβρίου 2022, το περιοδικό δημοσιεύει τις εξηγήσεις του. «Τα άρθρα θα έπρεπε να έχουν διατυπωθεί πιο προσεκτικά», έγραψε το Spiegel. «Ο αναπληρωτής διευθυντής διεθνών ειδήσεων μετέτρεψε τις δηλώσεις των προσφύγων σε γεγονότα, κανείς δεν τα ήλεγξε», αντιτείνει η ΝΖΖ που κάνει λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις fake news από την εποχή του σκανδάλου με τον Κλάας Ρελότιους (σσ. πρώην συντάκτη του Spiegel, ο οποίος το 2018 παραδέχθηκε ότι σε τουλάχιστον 14 άρθρα είχε διαστρεβλώσει γεγονότα ή επινοήσει δηλώσεις)». Σημειώνει επίσης ότι ο ανταποκριτής του περιοδικού στην Ελλάδα «ακολουθούσε» την Μπαϊντάα Σ. στο iInstagram, αλλά προφανώς δεν είχε παρατηρήσει κάτι για την προηγούμενη ζωή της, η οποία δεν ταίριαζε στη γυναίκα του περασμένου καλοκαιριού, η οποία εμφανιζόταν βουρκωμένη και απεριποίητη.

«Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Μπαϊντάα Σ.», συνεχίζει η ελβετική εφημερίδα και προσθέτει ότι, ακόμη και η ΜΚΟ Humanrights 360, η οποία είχε δώσει πληροφορίες στα ΜΜΕ για την υπόθεση του Έβρου, έλαβε τελικά δημοσίως αποστάσεις από το ρεπορτάζ του Spiegel. Επιπλέον, όταν η ΝΖΖ απηύθυνε στο Spiegel το ερώτημα, «γιατί η Μπαϊντάα Σ. εξακολουθεί να αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ως μάρτυρας», το περιοδικό επικαλέστηκε απλώς την «προστασία των πληροφοριοδοτών και των πηγών», προκειμένου να μην απαντήσει.