Ελλαδα

Ελάχιστες θερμοκρασίες σαν άνοιξη σήμερα

Δείτε τον χάρτη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καιρός - Meteo: Ελάχιστες θερμοκρασίες που θυμίζουν άνοιξη σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 

Υψηλές για την εποχή ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Συγκρινόμενες με τις μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες του Ιανουαρίου, το θερμόμετρο έδειξε έως και 15 βαθμούς υψηλότερες τιμές.

Όπως για παράδειγμα προκύπτει από το ιστορικό αρχείο του σταθμού της Ορεστιάδας η μέση ελάχιστη για τον Ιανουάριο κατά την περίοδο 2006-2021 είναι ίση με -0.7 βαθμούς Κελσίου ενώ στις 03:10 της Τετάρτης 18/01, οπότε σημειώθηκε η ελάχιστη θερμοκρασία, το θερμόμετρο έδειχνε 14.4 βαθμούς Κελσίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται ενδεικτικά οι μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες 6 μετεωρολογικών σταθμών κατά την περίοδο λειτουργίας τους (τουλάχιστον 10 έτη) καθώς και η ελάχιστη της Τετάρτης 18/01.

Οι υψηλές αυτές τιμές σχετίζονται με τη γενική κυκλοφορία που επικρατεί στην περιοχή η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση νοτίων ανέμων και κατ’ επέκταση τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς τη χώρα καθώς και τις νεφελώδεις συνθήκες που επικράτησαν τη νύχτα της Τρίτης 17/01 προς Τετάρτη 18/01 οι οποίες δεν επέτρεψαν την ψύξη του εδάφους και των χαμηλών στρωμάτων της ατμόσφαιρας.

Κακοκαιρία προ των πυλών

Σημειώνεται πάντως ότι το σκηνικό του καιρού πρόκειται να αλλάξει τις επόμενες ημερες, καθώς η κακοκαιρία που έρχεται από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Ιταλία θα «χτυπήσει» την Ελλάδα από την ερχόμενη Παρασκευή έως την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως «μετεωρολογική βόμβα» και σε ανάρτησή του εξηγεί τι είναι αυτό που θα επιφέρει χιόνια, ισχυρούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας. Ωστόσο, μέχρι την Πέμπτη, προβλέπεται διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, με τον υδράργυρο να παραμένει στην Αθήνα σε υψηλότερα από την εποχή επίπεδα κατά 6 με 8 βαθμούς.

Για τις πυκνές χιονοπτώσεις και τις έντονες βροχοπτώσεις που αναμένονται να πλήξουν πολλές περιοχές τς Ελλάδας τις επόμενες μέρες, μίλησε και ο Σάκης Αρναούτογλου, στο δελτίο πρόγνωσης καιρού της ΕΡΤ3.

Ο μετεώρολογος προειδοποίησε πως μέχρι το πρωί του Σαββάτου (21/1) πυκνές χιονοπτώσεις θα πέσουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα (κάτω από τα 1.000 μέτρα), σε Ήπειρο και δυτική Μακεδονία. Ο καιρός δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε την Κυριακή (22/1) στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο θα ξεκινήσει η εξασθένιση των ισχυρών νοτιάδων.

Μιλώντας για την εξέλιξη του καιρού την επόμενη εβδομάδα, ο Σάκης Αρναούτογλου έκανε λόγο για «γερή κατεβασιά κρύου αέρα» από τις 25 με 26 Ιανουαρίου, που θα ρίξει περισσότερο τη θερμοκρασία.