Ελλαδα

Κινητοποίηση Αρχών για τη βεβήλωση τοιχογραφίας του Ολοκαυτώματος ζητά ο Ισραηλινός πρέσβης

Δεύτερο περιστατικό σε διάστημα λίγων ημερών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν ξανά τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα (φωτο)
© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βανδαλισμός τοιχογραφίας Ολοκαυτώματος: Ο πρέσβης του Ισραήλ, Νόαμ Κατς, καταδικάζει τη βεβήλωση της τοιχογραφίας προς τιμήν των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και ζητά οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη

Συγκλονισμένος από τη νέα βεβήλωση της τοιχογραφίας για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, δηλώνει με ανάρτησή του στο Twitter ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς.

«Είμαι συγκλονισμένος από την βεβήλωση με φασιστικά σύμβολα της τοιχογραφίας αφιερωμένης στον εκτοπισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο Ολοκαύτωμα στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και την καταδικάζω. Πρόκειται για ένα ακόμη αντισημιτικό περιστατικό στην πόλη τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή σε τέτοια φαινόμενα που διαπράττονται από εξτρεμιστές σε μια πόλη και χώρα που πλήρωσαν τόσο βαρύ τίμημα στο Ολοκαύτωμα. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα εντοπίσουν τους δράστες και θα τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη» αναφέρει σε δήλωσή του ο Νόαμ Κατς.

Yπενθυμίζεται ότι για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες μια τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα, στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, που υλοποίησε το 2021 η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη, έγινε στόχος βανδάλων. 

Όπως ανέφερε η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη, η οποία αποτελείται από ανθρώπους σε φάση απεξάρτησης, εργαζόμενους/ες του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας/ Self-Help Promotion Program, ενεργούς κατοίκους της περιοχής και έχει τη συμπαράσταση μεγάλου αριθμού πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης, «μέλη φασιστικών ομάδων αυτή τη φορά κάλυψαν με αγκυλωτούς σταυρούς και σύμβολα μίσους μεγάλο μέρος της τοιχογραφίας προσπαθώντας για άλλη μια φορά να αμαυρώσουν όσα η τοιχογραφία συμβολίζει και υπενθυμίζει: Το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Ολοκαύτωμα».

Επισημαίνει δε, ότι «είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο βδομάδες που ένα σημείο μνήμης που τιμά τη μακραίωνη εβραϊκή παρουσία στην πόλη μας και τα θύματα του Ολοκαυτώματος μπήκε στο στόχαστρο νεοναζιστικών ομάδων, καθώς και στις 28/12 βεβηλώθηκε το μνημείο που ανεγέρθηκε το 2014 εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ και είναι αφιερωμένο στο παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο».

 
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.