Ελλαδα

Τα SOS για την αίτηση του Market Pass - Τι να προσέξετε (βίντεο)

Ποιοι δεν δικαιούνται το επίδομα - Τι ισχύει με τους φιλοξενούμενους

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ μπροστά από ψυγείο με γαλακτοκωμικά προϊόντα
(φωτογραφία αρχείου) © SOOC

Market Pass - Η αίτηση στο gov, τα ποσά, οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Η πρώτη πληρωμή

Τον επόμενο μήνα ξεκινά το Market Pass, με τους δικαιούχους να κάνουν την αίτηση στο gov, προκειμένου να λάβουν το επίδομα για την αγορά τροφίμων σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα (οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι).

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης η πλατφόρμα για το Market Pass θα είναι έτοιμη την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Το Food Pass, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή τον προηγούμενο μήνα, προβλέπει τη μηνιαία κάλυψη του 10% των αγορών για τρόφιμα.

Το Market Pass έχει 6μηνη διάρκεια. Το επίδομα, δηλαδή, για τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα μαγαζιά καλύπτει αγορές που θα γίνουν από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2023. Σημειώνεται ότι εφόσον το ποσό της επιδότησης δεν καλυφθεί τον ένα μήνα, μεταφέρεται στον επόμενο.

Τόσο τα ποσά όσο και οι δικαιούχοι του Market Pass έχουν ανακοινωθεί. Διευκρινίζεται ότι όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα για το επίδομα τροφίμων θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση στο σύνολό της. Αντίθετα, όσοι επιλέξουν την κατάθεση των χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λάβουν το Market Pass μειωμένο κατά 20%.

Προσοχή: Πριν από την αίτηση στο gov οι δικαιούχοι του Market Pass που επιλέγουν την κάρτα στο κινητό πρέπει να τσεκάρουν αν η συσκευή τους διαθέτει τη λειτουργία NFC για τις ανέπαφες συναλλαγές.

Market pass: Δικαιούχοι και ποσά – Πότε ξεκινά η ενίσχυση και ποιες οι προϋποθέσεις | 18/12/22 | ΕΡΤ

Αίτηση για το Market Pass με βάση τον ΑΦΜ

Οι δικαιούχοι του Market Pass, όπως έγινε και με προηγούμενες κρατικές ενισχύσεις σε άλλους τομείς (π.χ. Fuel Pass), δεν θα μπορούν να κάνουν όλοι ταυτόχρονα την αίτηση στην πλατφόρμα του gov.

Ειδικότερα, όταν ανοίξει τον Φεβρουάριο η πλατφόρμα, οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση για την αίτηση με βάση τον λήγοντα ΑΦΜ. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 είχε ανοίξει ως εξής:

  • Αρχικά, αίτηση έκαναν τα ΑΦΜ που έληγαν σε 0 και 1
  • Ακολούθησαν τα ΑΦΜ σε 2 και 3
  • Στη συνέχεια τα ΑΦΜ με λήγοντα σε 4 και 5
  • Σειρά πήραν τα ΑΦΜ σε 6 και 7
  • Η διαδικασία για την αίτηση στην πλατφόρμα ολοκληρώθηκε με τα ΑΦΜ που έληγαν σε 8 και 9.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι και στο Market Pass θα υπάρξει μια «ανοιχτή» ημερομηνία τον Φεβρουάριο όπου οι δικαιούχοι, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, θα μπορούν να κάνουν την αίτηση.

Τα απαραίτητα στοιχεία για την αίτηση Market Pass στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr

Η αίτηση για το Market Pass από κάθε δικαιούχο φυσικό πρόσωπο (σ.σ. ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) γίνεται μετά την είσοδο στην πλατφόρμα gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet.

Στη συνέχεια οι δικαιούχοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα:

  1. Στην έκδοση της ψηφιακής κάρτας ή
  2. στην καταβολή του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό.

Όπως έχει συμβεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις με παρόμοια επιδόματα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί η επικαιροποίηση στοιχείων. Ειδικότερα:

  • Διεύθυνση e-mail
  • Αριθμός κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμός προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (για την περίπτωση που έχει επιλεγεί η κατάθεση του ποσού και όχι η έκδοση της ψηφιακής κάρτας).

Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι του Market Pass

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης για το επίδομα τροφίμων (Food Pass/Market Pass), τα οποία αφορούν τόσο τα εισοδήματα όσο και την ακίνητη περιουσία.

Ακολουθούν αναλυτικά τα εισοδηματικά κριτήρια (τα ποσά αφορούν ετήσιο εισόδημα):

  • Άγαμος: Έως 16.000 ευρώ
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά ή Μονογονεϊκή 1 παιδί: Έως 24.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 1 παιδί ή μονογονεϊκή 2 παιδιά: Έως 29.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 2 παιδιά: Έως 34.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 3 παιδιά: Έως 39.000 ευρώ

Αναφορικά με τα περιουσιακά κριτήρια για το Market Pass ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Άγαμοι: Έως 250.000 ευρώ (αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας)
  • Έγγαμοι: Έως 400.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές: Έως 400.000 ευρώ.
Market Pass: Ανοίγει την 1η Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για τις αιτήσεις | Ώρα Ελλάδος 10/1/23 | OPEN TV
Ποιοι δεν δικαιούνται Market Pass

Οι φιλοξενούμενοι είναι μια από τις κατηγορίες που δεν επιδοτείται με Market Pass. Ακολουθούν όλες οι κατηγορίες που δεν δικαιούνται Food Pass:

  1. Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
  2. Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
  3. Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
  4. Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
  5. Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.

Τα ποσά του Market Pass σε παραδείγματα

Το Market Pass, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, καλύπτει το 10% των μηνιαίων αγορά σε τρόφιμα. Για μονομελές νοικοκυριό το ποσό φθάνει τα 220 ευρώ, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ σε αγορές. Αναλυτικά:

  1. Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  2. Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  3. Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  4. Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  5. Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  6. Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  7. Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  8. Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.
Τα ποσά του Market Pass ανά κατηγορία δικαιούχων
Τα ποσά του Market Pass ανά κατηγορία δικαιούχων

Πρώτη πληρωμή για το Market Pass - Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε ψηφιακή κάρτα και κατάθεση στο ΑΤΜ

Από τη στιγμή που δικαιούχοι επιλέξουν την κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό τους λογαριασμό, τότε το ύψος της ενίσχυσης του Market Pass για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων ανέρχεται στο 80% των προβλεπόμενων ποσών, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα.

Επίσης, η πληρωμή του Market Pass για τη συγκεκριμένη ομάδα δεν θα γίνεται σε μηνιαία βάση, όπως προβλέπεται για τους δικαιούχους που επιλέγουν την ψηφιακή χρεωστική κάρτα, αλλά σε τριμηνιαία. Αναλυτικά:

Market Pass - Πληρωμή για ψηφιακή κάρτα

  • Πρώτη πληρωμή Market Pass: Τέλος Φεβρουαρίου
  • Δεύτερη πληρωμή Market Pass: Αρχές Μαρτίου
  • Τρίτη πληρωμή Market Pass: Αρχές Απριλίου
  • Τέταρτη πληρωμή Market Pass: Αρχές Μαϊου
  • Πέμπτη πληρωμή Market Pass: Αρχές Ιουνίου
  • Έκτη πληρωμή Market Pass: Αρχές Ιουλίου

Market Pass - Πληρωμή με κατάθεση ποσού στο ATM

  • Πρώτη πληρωμή: Τέλος Φεβρουαρίου
  • Δεύτερη πληρωμή (μετά από τρεις μήνες): Τέλη Μαΐου.
Τέλη Φεβρουαρίου η πρώτη πληρωμή του Market Pass στους δικαιούχους
Τέλη Φεβρουαρίου η πρώτη πληρωμή του Market Pass στους δικαιούχους © Pexels

Το Market Pass σε 5 ερωτήσεις και απαντήσεις - Αίτηση, δικαιούχοι, κριτήρια ένταξης

  • Τα εισοδηματικά όρια για τη λήψη της ενίσχυσης πώς διαφέρουν ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού;

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού, σύμφωνα με το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Συνεπώς, εάν ο υπόχρεος στην υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι έγγαμος με δύο εξαρτώμενα τέκνα και επίσης έχει ένα τρίτο τέκνο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θεωρείται εξαρτώμενο αλλά το φιλοξενεί, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως πέντε και τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και το ύψος της ενίσχυσης διευρύνονται αντιστοίχως. Επίσης, εάν ο ανωτέρω υπόχρεος δηλώνει ως εξαρτώμενο μέλος και τον παππού, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως έξη. Εάν ο παππούς δεν είναι εξαρτώμενο μέλος του υιού και δεν φιλοξενείται στον υιό, είναι δικαιούχος της ενίσχυσης ως ξεχωριστό νοικοκυριό.

  • Τα εισοδηματικά όρια αναφέρονται σε μεικτό ή καθαρό εισόδημα;

Το όριο εισοδήματος υπολογίζεται επί του φορολογητέου εισοδήματος. Δηλαδή του εισοδήματος μετά από ασφαλιστικές εισφορές και προ φόρων (όπως ισχύει και με τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης).

  • Πώς λαμβάνεται η ενίσχυση και πώς χρησιμοποιείται;

Η ενίσχυση λαμβάνεται κατόπιν αίτησης σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, η οποία θα είναι διαθέσιμη μετά τα μέσα Φεβρουαρίου 2023. Κατά την αίτηση ο ωφελούμενος θα πληροφορηθεί εάν είναι δικαιούχος, το μηναίο ύψος ενίσχυσης ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα επιλέξει αν θέλει να λάβει την ενίσχυση υπό τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει.

Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση (μία τέλος Φεβρουαρίου και μία τέλος Μαΐου) και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.

Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.

  • Σε τι είδους καταστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα;

Το πιστωθέν χρηματικό ποσό στη ψηφιακή χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγορών κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται σουπερμάρκετ, φούρνοι, μινι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.

Σημειώνεται ότι η ψηφιακή κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά όλων των ειδών που πωλούν τα ανωτέρω καταστήματα.

Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης στον τραπεζικό λογαριασμό δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενίσχυση.

  • Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα πώς λειτουργεί;

Η κάρτα λειτουργεί μέσω του κινητού του χρήστη στα μηχανήματα POS των καταστημάτων. Όπως και οι πλαστικές κάρτες, ο ωφελούμενος μπορεί να επιλέξει να κάνει χρήση σε μία αγορά όλου του ποσού που έχει η κάρτα ή μέρος του ποσού και το υπόλοιπο να το πληρώσει με οποιοδήποτε άλλο μέσο, σε αντιστοιχία με ό,τι ίσχυσε στο fuel pass. Σε περίπτωση που δεν εξαντλήσει το ποσό στην κάρτα εντός του μηνός, το υπόλοιπο μεταφέρεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους επόμενους μήνες, μαζί με τα επιπλέον ποσά που πιστώνονται κάθε μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στη δημοσιότητα έχει δοθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η αναλυτική διαδικασία για τη χορήγηση του Market Pass, με αξιωματούχους του υπουργείου να προχωρούν στις απαραίτητες διευκρινίσεις, όπως συνέβη με το αν τελικά οι φιλοξενούμενοι δικαιούνται Food Pass.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.