Ελλαδα

«Ο Βασίλης Τόπαλος θα μπορούσε να έχει σωθεί» υποστηρίζει ο ιατροδικαστής Γαλεντέρης

«Δεν ήταν λιποθυμία, αλλά κατάρρευση», υποστηρίζει

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βασίλης Τόπαλος: Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης για τον θάνατο του 16χρονου πυγμάχου και τον μοιραίο τραυματισμό

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τις συνθήκες κατά τις οποίες τραυματίστηκε μοιραία στο κεφάλι ο 16χρονος πυγμάχος Βασίλης Τόπαλος. Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξήγησε ότι ο νεαρός αθλητής ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει σωθεί. 

Ο ιατροδικαστής σε δηλώσεις του στο OPEN εξήγησε πως σύμφωνα με το ιστορικό προκύπτει ότι το επεισόδιο που είχε στις τουαλέτες «δεν ήταν λιποθυμία, αλλά κατάρρευση» και ότι πρόκειται για το «τελευταίο στάδιο». Όπως είπε, από τη νευροχειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε προκύπτει ότι υπήρχε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα «δηλαδή μία συλλογή αίματος μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου» τονίζοντας ότι για να δημιουργηθεί και να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα χρειάζεται κάποιο χρόνο. «Ο νεαρός αθλητής στην τουαλέτα καταρρέει, συνεπώς είναι στο τελικό στάδιο της δημιουργίας του αιματώματος, οπότε υποχρεωτικά θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτό το αιμάτωμα άρχισε να δημιουργείται ώρα πριν». 

Βασίλης Τόπαλος: Η πτώση του 16χρονου πυγμάχου στην τουαλέτα δεν ευθύνεται για τον θάνατό του

Σε ερώτημα που έθεσαν οι παρουσιαστές του OPEN στον ιατροδικαστή, αν το αιμάτωμα θα μπορούσε να προκληθεί ώρες ή και ημέρες πριν την κατάρρευση, ο κ. Γαλεντέρης απάντησε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις «η αιμορραγία είναι αργή. Ο χρόνος στον οποίο εξελίσσονται εξαρτάται από το τραύμα του αγγείου. Όσο πιο μεγάλο τόσο πιο γρήγορα οργανώνεται η συλλογή». Σχετικά με τον χρόνο στον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μία τέτοιου είδους αιμορραγία για να χαρακτηριστεί οξύ αιμάτωμα ο Δημήτρης Γαλεντέρης εξήγησε ότι είναι οι τέσσερις ημέρες. «Αυτές τις τέσσερις ημέρες θα πρέπει να έχουμε συμπτωματολογία». Ο ιατροδικαστής σημείωσε ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, συμπτώματα δεν υπήρχαν, εξηγώντας με αυτό τον τρόπο ότι η πτώση του αθλητή στην τουαλέτα δεν ευθύνεται για τον θάνατό του. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι το χτύπημα που προκάλεσε την αιμορραγία εντοπίζεται την ίδια ημέρα, δηλαδή στην προπόνηση που προηγήθηκε της ζάλης.

Βασίλης Τόπαλος: Έτσι αντιμετωπίζονται τα υποσκληρίδια αιματώματα

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξήγησε ότι ο Βασίλης Τόπαλος θα μπορούσε να είχε σωθεί. «Συνήθως τα υποσκληρίδια αιματώματα αντιμετωπίζονται με μία αποσυμφόρηση και μία νοσήλια με στενή παρακολούθηση», είπε ο ιατροδικαστής, εξηγώντας ότι σε αυτή την περίπτωση η αιμορραγία ήταν πάρα πολύ έντονη, εκτεταμένη και είχε επιπλοκές. 

Ο κ. Γαλεντέρης εκτίμησε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κινήσεις έγιναν αρκετά γρήγορα με το ασθενοφόρο να φθάνει άμεσα και το παιδί να μπαίνει γρήγορα στο χειρουργείο. «Οι ασθενείς που έχουν υποσκληρίδια αιματώματα τα αντιλαμβάνονται τη στιγμή της κατάρρευσης, εκτός αν ο αρχικός τραυματισμός οδήγησε στο νοσοκομείο και πάνω στη διερεύνηση ανακαλύφθηκε το υποσκληρίδιο αιμάτωμα».

Με πληροφορίες από OPEN