Ελλαδα

To Νοσοκομείο Ζακύνθου διαψεύδει τα περί «καταγγελιών» ασθενών για τη λεγεωνέλλα

Η ανησυχία ωστόσο παραμένει για το δίκτυο ύδρευσης του δήμου

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νοσοκομείο Ζακύνθου: Αβάσιμα τα δημοσιεύματα περί «καταγγελιών» ασθενών για τη λεγεωνέλλα

Απάντηση σε μεμονωμένο δημοσίευμα, το οποίο έκανε λόγο για «καταγγελίες ασθενών» σχετικά με το μικρόβιο της λεγεωνέλλας, οι οποίες και υποτίθεται ότι οδήγησαν στις ενέργειες καθαρισμού του υδρευτικού του δικτύου, δίνει η διοίκηση του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας το «αβάσιμο». 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο διοικητής του γενικού νοσοκομείου Ζακύνθου, Γ. Ραγκούσης «οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγραμματισμένου ελέγχου στις 06/12/2022, δηλαδή σε προγενέστερο διάστημα ανάδειξης του θέματος και μάλιστα από πιστοποιημένο εξωτερικό συνεργάτη και όχι από ειδικό συνεργείο της 6ης ΥΠΕ όπως αναφέρουν. Επιπλέον, ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση του μικροβίου γίνεται με επιστημονικά αποδεκτές εργαστηριακές αναλύσεις και όχι μακροσκοπικά διά γυμνού οφθαλμού των ασθενών…» Σχολιάζοντας δηλώσεις γιατρού του νοσοκομείου και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Κασσιμάτη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι υπήρξε εντολή να μειωθεί η θερμοκρασία του καυστήρα χάριν οικονομίας, η διοίκηση του νοσοκομείου τονίζει: «Ουδέποτε η Διοίκηση του Νοσοκομείου έδωσε εντολή να μειωθεί η θερμοκρασία στους λέβητες και κατά συνέπεια και στο boiler σε θερμοκρασία κάτω των 60 βαθμών κελσίου, προκειμένου να εξοικονομηθεί ποσότητα πετρελαίου και να αναπτυχθεί το βακτήριο όπως ισχυρίζονται κάποιοι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου Ζακύνθου

«Στα πλαίσια της συνεχούς και αξιόπιστης πληροφόρησης της τοπικής κοινωνίας της Ζακύνθου, σας γνωρίζουμε ότι συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την υπερχλωρίωση του νερού και των μετρήσεων υπολειμματικού χλωρίου. Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των μετρήσεων προκύπτει ότι έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες συνθήκες για την προστασία της υγείας των νοσηλευόμενων ασθενών και του προσωπικού του Νοσοκομείου αλλά και την πρόληψη μετάδοσης του βακτηρίου της λεγεωνέλλας. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων δεν εντοπίζουν ύπαρξη του βακτηρίου της λεγεωνέλλας στο σύστημα κλιματισμού του Νοσοκομείου αλλά μόνο στο δίκτυο ύδρευσης. Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν, ότι το βακτήριο της λεγεωνέλλας εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο σύστημα ύδρευσης του Νοσοκομείου μετά από καταγγελίες ασθενών που νοσηλεύτηκαν προ ημερών, σας γνωρίζουμε ότι είναι αβάσιμα καθόσον οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγραμματισμένου ελέγχου στις 06/12/2022, δηλαδή σε προγενέστερο διάστημα ανάδειξης του θέματος και μάλιστα από πιστοποιημένο εξωτερικό συνεργάτη και όχι από ειδικό συνεργείο της 6ης ΥΠΕ όπως αναφέρουν. Επιπλέον, ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση του μικροβίου γίνεται με επιστημονικά αποδεκτές εργαστηριακές αναλύσεις και όχι μακροσκοπικά δια γυμνού οφθαλμού των ασθενών. Ουδέποτε η Διοίκηση του Νοσοκομείου έδωσε εντολή να μειωθεί η θερμοκρασία στους λέβητες και κατά συνέπεια και στο boiler σε θερμοκρασία κάτω των 60 βαθμών κελσίου, προκειμένου να εξοικονομηθεί ποσότητα πετρελαίου και να αναπτυχθεί το βακτήριο όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου από τις μέχρι σήμερα ενέργειές της, έχει δείξει την αρμόζουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα που απαιτείται για την διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος αλλά και ευαισθησία απέναντι στην τοπική κοινωνία του νησιού».

Την ίδια ώρα η ανησυχία των κατοίκων της Ζακύνθου για τη λεγεωνέλλα συνεχίζει να υπάρχει, καθώς όπως το νοσοκομείο, έτσι και όλες τις υπόλοιπες υποδομές και κατοικίες στο νησί, προμηθεύει με νερό ο Δήμος Ζακύνθου, ενώ οι συνθήκες είναι σχεδόν ίδιες. Δηλαδή: Το νερό βρίθει μικροστοιχείων και άλατος, γεγονός που έχει προκαλέσει και έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων. Λόγω ανύπαρκτου δικτύου, όλα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες δεξαμενές και ντεπόζιτα αποθήκευσης νερού. Έχουν περίπου ίδια ή αντίστοιχα συστήματα ύδρευσης με το νοσοκομείο, όπου και δημιουργήθηκαν αποικίες της λεγεωνέλλας. Και τέλος γιατί κανείς δεν έχει σκεφτεί, αφού δεν υπήρχε προηγούμενο, να κάνει ανάλυση του νερού που τελικά βγαίνει από τις βρύσες του, όπως οφείλει να κάνει –και κάνει τακτικά– το νοσοκομείο.

Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων

Οι λεγεωνέλλες είναι βακτήρια που είναι υδρόβια, ενώ μπορούν να βρεθούν στο έδαφος. Η L. pneumophila έχει βρεθεί μόνο σε υδάτινα συστήματα, όπως λίμνες, ποτάμια, δεξαμενές και συστήματα ύδρευσης και ψύξης μεγάλων κτιρίων, όπου ζει συμβιωτικά με την αμοιβάδα. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασίες ανάμεσα σε 20°C και 55°C, με ιδανική θερμοκρασία στους 35°C. Ευνοϊκοί παράγοντες για την ανάπτυξη είναι η παρουσία σκουριάς ή φυκιών. Όταν μολύνει τον άνθρωπο, το βακτήριο μπαίνει μέσα στα μακροφάγα και τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα και αναπαράγεται.

Οι λεγεωνέλλες μεταδίδονται μέσω της εισπνοής ενός εναιώρηματος νερού ή/και χώματος το οποίο έχει επιμολυνθεί με βακτήρια. Ανάμεσα στα περιβάλλοντα που αναπαράγονται είναι οι ψυκτικοί πύργοι, οι υγραντήρες και τα μεγάλα συστήματα κλιματισμού. Το όνομά τους το πήραν επειδή η πρώτη επιδημία έλαβε χώρα το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής. Περιστατικά λεγεωνελλώσεων έχουν καταγραφεί σε όλο το κόσμο. Αν και μπορεί να εκδηλωθεί όλο τον χρόνο, είναι συχνότερη κατά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο. Η πρόληψη εξαρτάται από την καλή συντήρηση των συστημάτων νερού. Η θεραπεία της νόσου των Λεγεωνάριων γίνεται με αντιβιοτικά. Οι συνιστωμένοι παράγοντες περιλαμβάνουν φθοροκινολόνες, αζιθρομυκίνη ή δοξυκυκλίνη.

Συχνά απαιτείται νοσηλεία. Ο αριθμός των περιπτώσεων που εμφανίζονται παγκοσμίως δεν είναι γνωστός. Η νόσος των Λεγεωνάριων είναι η αιτία για περίπου 2-9% των περιπτώσεων πνευμονίας που αποκτώνται εκτός νοσοκομείου. Υπολογίζεται ότι 8.000 έως 18.000 περιπτώσεις ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν νοσηλεία. Οι επιδημίες αντιπροσωπεύουν μειοψηφία των περιπτώσεων.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ