- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή. Η 12η Οκτωβρίου του 1944 καταγράφεται στη σύγχρονη ελληνική ιστορία ως μέρα ένδοξη, σήμα ορόσημο για τους ηρωικούς αγώνες αυτού του τόπου για ελευθερία. Ο δήμος Αθηναίων τιμώντας την ιστορική ημέρα διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων.
Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., πραγματοποιείται στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Σε μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη που διαβάστηκε σήμερα στους μαθητές των Σχολείων της Αθήνας αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Είναι μια μέρα ιστορική, που τείνουμε να λησμονούμε. Μια επέτειος πολύ σημαντική για τη δημοκρατία μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πνευματική ανάπτυξη. Οι λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν τη συντριβή του φασισμού και τον τερματισμό των αιματηρών εχθροπραξιών».
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Απελευθέρωσης της Αθήνας διοργανώνεται φέτος ο απογευματινός αγώνας δρόμου «Παναθήναια 2014». Περίπου τέσσερις χιλιάδες δρομείς θα τρέξουν με το σύνθημα «Τρέχουμε μαζί… Αγαπάμε τη ζωή». Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα γίνουν από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Εκκίνηση στις 17.00 και αναλόγως με τις δυνατότητες και τη διάθεσή του, ο κάθε δρομέας μπορεί να συμμετάσχει σε μια από τις εξής διαδρομές: 8 χλμ. (για ενήλικες και παιδιά άνω των 14 ετών), 3 χλμ. (για ενήλικες και παιδιά) και 1.000 μ. (Α.με.Α).
Την Κυριακή προγραμματίζονται, επίσης, ξεναγήσεις σε χώρους ιστορικής μνήμης. Στις 12 μ.μ. ιστορική περιήγηση σε εμβληματικά κτίρια της Αθήνας, με τον ιστορικό κ. Μενέλαο Χαραλαμπίδη. Οι ενδιαφερόμενοι θα ξεναγηθούν σε σημεία που πραγματοποιήθηκαν οι σημαντικότερες αντιστασιακές κινητοποιήσεις του αθηναϊκού λαού κατά την περίοδο της Κατοχής. Μετά την ξενάγηση θα ακολουθήσουν στη Νομική Σχολή (αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου) συζήτηση του ιστορικού με τον ερευνητή Μανώλη Κασσιμάτη, προβολή σπάνιου αρχειακού υλικού, ενώ η ιστορικός-αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κυρία Ευγενία Μπουρνόβα, θα παρουσιάσει την ερευνητική της εργασία με θέμα «Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα της Κατοχής».